Hindistan Merkezli Gıda Dağıtım Başlangıç Şirketi Zomato, İş Gücünün% 13’ünü İşten Çıkarıyor

Hindistan merkezli bir gıda dağıtım şirketi olan Zomato, iş gücünün % 13’ünü işten çıkarıyor ve kalan çalışanlar için ücret kesintisi uyguluyor. Bu hamle, maliyetleri düşürmek ve insanların koronavirüsten kaynaklı olarak çevrimiçi yemek siparişi konusunda dikkatli hale gelmesi dolayısıyla krizinden kurtulmak için yapılmış gibi görünüyor.

11 yaşındaki firma, firmada devam edecek çalışan sayısını açıklamadı; ancak sayı 500’ün üzerinde olacak. Bir Zomato sözcüsü, TechCrunch’a girişimin yaklaşık 4.000 kişiyi istihdam ettiğini ve işten çıkarmanın iş gücünü küresel olarak etkilediğini söyledi. (Zomato onlarca pazarda gıda keşfi ve inceleme hizmeti sunuyor.)

Geçen yıl Eylül ayında müşteri ekibinden yaklaşık 540 çalışanı işten çıkaran Zomato, sağlık sigortası ve maaşlarının yarısını altı ay boyunca ya da başka bir yerde iş bulana kadar sağlayacağını söyledi. iş gücü ajansları tarafından işe alınan ve bordrolu olmayan çalışanlara ise iki aylık kıdem tazminatı verilecek.

Gurgaon merkezli firmanın kurucu ortağı ve CEO’su Deepinder Goyal, Zomato’nın “KOVİD karantinasından ciddi şekilde etkilendiğini” söyledi. Hindistan, bulaşıcı hastalığın ortaya çıkmasını önlemek için Mart ayı sonunda ülke çapında bir karantina ilan etti. Goyal, bir blog yazısında, “Çok sayıda restoran zaten kalıcı olarak kapandı ve bunun buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki 6-12 ay boyunca restoran sayısının % 25-40 oranında azalmasını bekliyorum. Aslında daha iyisi ya da daha kötüsü herkesin tahminidir ”diye yazdı.

Goyal ayrıca şirket genelinde maaş kesintisi önerdi. “Haziran ayından itibaren tüm kuruluş için ücrette geçici bir indirim öneriyorum. Daha düşük maaşları olan kişiler için daha düşük kesintiler ve daha yüksek maaşları olan kişiler için daha yüksek kesintiler (% 50’ye kadar)”dedi.

Şirket ayrıca çalışanlara, karantina emri kaldırıldıktan sonra bile sürekli olarak evden çalışma imkanı sunuyor. Goyal, “İş ortamı kötüleşirse ya da yılın geri kalanında aynı kalmaya devam ederse fırtınayı atlatmak içim mümkün olduğunca fazla nakit sağladığımızdan emin olmalıyız” dedi.

Bu duyuru, Hindistan’ın en büyük gıda dağıtım şirketi olan Swiggy tarafından geçen ay yaklaşık 1.000 kişinin işten çıkarılmasının ardından benzer bir hamle. İnsanlar dışarıya maruz kalımları kestikçe siparişlerde düşüş yaşandı. Her iki girişim de şu anda platformlarında bir milyondan az sipariş alıyor. Siparişler salgından önce 3 milyon civarındaydı.

Kaybı telafi etmek için her iki girişim de işlerini genişletti. Son zamanlarda bakkal-manav ürünleri de dağıtmaya başlayan Zomato, şu anda Hindistan’da 185 şehirde bu kategoriye hizmet ettiğini ve bu teklifi Birleşik Arap Emirlikleri ve Lübnan’da da sunmayı planladığını söyledi.

Ocak ayında Ant Financial’den 150 milyon dolar fon sağlayan Zomato, 350 milyon dolar daha fon sağlamak için görüşmelerde bulunuyor. TechCrunch ile daha önceki bir yazışmasında Goyal, finansman turunun Mayıs ortasına kadar kapanmasını beklediğini söylemişti. Uber, Hindistan gıda dağıtım işletmesini bu yılın başlarında Zomato’ya satmıştı.

İnsanlar Yeni Delhi’de evde kalma talimatını takip ettikleri için başta seyahat ve ağırlama olmak üzere birçok endüstri ciddi şekilde etkilendi. 10 milyar dolarlık bir girişim olan Oyo, geçtiğimiz ay ABD’de ve diğer birçok pazarda binlerce çalışanın yıllık izne ve üç aya kadar ücretsiz izne çıkarıldığını ve gelirlerinin son aylarda% 60’tan fazla düştüğünü söyledi.

13 yaşındaki bir seyahat ve otel rezervasyon hizmeti olan Ixigo, Nisan ayı sonunda tüm personelinin maaşının kesildiğini söyledi. Başka bir seyahat ve konaklama rezervasyon hizmeti olan MakeMyTrip, aynı ay içinde şirket genelinde üst düzey yönetim ücretini de düşürdüğünü açıkladı. Bu hafta MakeMyTrip, gıda dağıtım işine girdiğini duyurdu.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!