Kurumsal Seyahat Acentaları Covid-19 Salgını Karşısında Nasıl Konumlanıyor.

Levent Apaydın (Odamigo Ways & Rooms)

COVID-19 pandemisi ile birlikte, tüm toplum ve tabii ki çalışma hayatı en azından bu süreci atlatana kadar bir uyum sürecine girdi. Bununla birlikte kurumsal hayatın aktörleri olarak; pek alışık olmadığımız yepyeni sorular ve sorunların yanıtlarını ve çözümlerini aramaya başladık. Kısa vadede mücadelemizi verirken, uzun vade açısından kendimize canımızı yakan ama önemli dersler çıkardık.  Bu süreç şirketler, kurumsal seyahat acenteleri ve çalışanlar için kuşkusuz geleceğe dair hayati ipuçları sunuyor

Kurumsal seyahat acenteleri şimdiye kadar hiç yaşanmamış, eşi benzeri olmayan bir krizle karşı karşıya kalmış durumda. Ne kadar süreceği ve ne şekilde ilerleyeceği yönünde malesef hiçbirimiz öngörüde bulunamıyoruz.

Uluslararası pazarda da Global TMC (Travel Management Company)’lerin çalışanlarının bir kısmını yarı zamanlı, bir kısmını geçici olarak ücretli/siz izin ile azaltmaya başladıklarını görmekteyiz. Buna rağmen pek çok global kurumsal şirketin bu dönemi kriz sonrasına hazırlık yaparak değerlendirmekte olduğunu uluslararası kurumsal seyahat ihalelerinin hız kesmediğini söylemek isterim. Kurumsal seyahat acenteleri de şu anda tüm potansiyel müşterileri ile iletişime geçerek bu fırsatı değerlendirmeli ve seyahat harcamalarını düşürmeyi, (henüz yoksa) seyahat politikası belirlemeyi ve mümkünse online rezervasyon altyapısına geçiş yapmalarını şiddetle tavsiye etmeliler. Süreçlerin dijitalleşmesinin ne kadar önemli olduğunu bugünlerde tartışmasız herkesin kabul edeceğine inancım tam.

Her ne kadar ülkemizde ve pek çok başka ülkede uluslararası seyahatler durmuş ya da durmaya yakın düzeye gerilemiş olsa da, halen yurtdışında bölgesel seyahatlerin sürmekte olduğunu, örneğin ABD içi uçuşların ya da Avrupa’nın pek çok bölgelerinde trenlerin kullanımda olduğunu bize gelen taleplerden biliyoruz. Kurumsal seyahat acenteleri bu gibi ihtiyaçları olan müşterilerine (varsa) odaklanarak kısmi de olsa hizmetlerini sürdürebilecek, az da olsa fatura kesme imkanı bulabileceklerdir.

Bunların dışında kurumsal seyahat acentelerine bu süreçte birkaç öneride bulunmak isterim. Bu önerilerin bazıları okuyucuların durum ve ihtiyaçlarına uygun olabilir ya da olmayabilir. Ben fayda sağlayacağı inancıyla birkaç maddeyi kaleme almak istedim.

  1. Devlet desteklerine beklemeden başvurulmalı (kısa çalışma, KGF vb.)
  2. İşlerin azlığı nedeniyle kullanımı geçici olarak azaltılabilecek aylık/yıllık ödemesi olan “SAAS” (Software as a service) harcamaların azaltılmalı
  3. Maddi yükümlülükleri olan kontratların gözden geçirilerek mümkünse askıya alınmalı / son verilmeli
  4. Uzaktan çalışma altyapısı kullanımı için gerekli teknolojik geçiş bu dönemde tamamlanmalı
  5. İş sürekliliği temini için gerekli hazırlıklar yapılmalı (doğal afet, yangın vb gibi durumlarda hizmeti sürdürebilmek için) Hizmet verdiğiniz kurumlar kriz sonrasında bunu size soracaklardır.
  6. Yurtdışında yapılan harcamalarının KDV iadesi alınmalı.
  7. Hak kazanılan ama henüz tahsil edilmemiş komisyonların takibi yapılmalı
  8. Bu küresel felaketin geçeceği bilinci ve pozitif düşünce ile sonrasında kullanıma hazır olacak şekilde kurumsal online rezervasyon sistemi altyapılarına geçiş yapılmalı.
  9. Kesinlikle panik yapılmamalı, hareketsiz kalınmamalı hızlı karar verilmeli ve uygulanmalı. Her karar kararsızlık ve durgunluktan daha iyidir.
  10. Tahsilatlar / ödemeler mümkün olduğunca zamanında yapılmalı ki domino etkisine yol açarak sektöre zarar verilmesin

Sağlıkla kalın, kendinize ve sevdiklerinize dikkat edin. Birlikte bunların da üstesinden gelecek ve daha keyifli günlerde bir arada olacağız.

Serhat Kahraman (Bizigo & Erka)

Dünya’da tedirginlik yaratan yeni tip Koronavirüs (Covid-19) Çin’de ortaya çıktığı günden itibaren Asya ülkelerine sık seyahat eden firmalarımızdan dolayı virüsün yarattığı etki gündemimizde yerini almıştı.

2019 Aralık-2020 Ocak aylarında bu bölge seyahatleri hariç Kurumsal seyahat taleplerinde bir azalma olmamıştı. Ancak Şubat ayı itibariyle salgının Avrupa’da kendini göstermesi ve artan vaka sayıları ile birlikte Global ölçekli firmalarımızda seyahatler için kısıtlamalar gelmeye başladı.

Bu sıralarda ERKA olarak gündemimizde, Bizigo.com portalımız için SOS Raporumuzu aktifleştirmek vardı. Portalımızı kullanan firmalarımızdan gelen talepler doğrultusunda, “anlık olarak kim nerede” raporunu hayata geçirdik .

Dünya genelinde Şubat ayının son dönemi ve Mart ayının başı itibariyle Kurumsal seyahat durma noktasına geldi. Bu sürecin ne kadar uzun süreceğine ilişkin herhangi bir öngörüde bulunamıyoruz fakat salgınla olan mücadeleden başarıyla çıktığımız noktada tüm firmaların yarım kalmış ya da ertelenmiş olan planları , toplantıları ve satış yapmak için olan istekleri ile birlikte kurumsal seyahatler hız kazanacak.

Biz de ERKA / Bizigo.com olarak bu süreçlerden dersler çıkartarak platformumuzu planlarımızı değiştirmeden geliştirmeye devam ediyor , yapmış olduğumuz iletişimlerimizde tonumuzu ve frekansımızı bu yönde ilerletiyoruz.

Yeni tip korona virüsün en kısa sürede tüm dünya da ve ülkemizde kontrol altına alınmasını temenni ediyoruz.

Görsel: Andrea Piacquadio

Çok Gezen Çok Tozan, Az Biraz Deli, Biraz da Yazan Çizen, Ucundan Web Tasarımcısı, Çılgın bi Proje Canavarı, Aa Unutmadan Az Buçuk da Fotoğrafçı.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!