Şirketlerin Seyahat Yöneticileri Neden Verilere İhtiyaç Duyar ve Bu Verilerle Neler Yapar?

Carlson Wagonlit’in Seyahat Teknolojilerinden Sorumlu Başkanı Andrew Jordan verilere ilişkin bir analiz gerçekleştirdi:

Sorun şu ki, birçok veri mevcuttu, bu da etkin bir şekilde kullanımı güçleştiriyordu. Dolayısıyla Akıllı Veri’ye geçiş yaptık ve bu da hızla tahminsel analizlere dönüştü.

Verilere takıntılı olma tuzağına düşmek çok kolaydır; fakat bu, hiçbir zaman verinin kendisine ilişkin değildir.
Bu, seyahat yöneticilerinin bilgiyi seyahat programlarının verimliliğini sağlamak adına hem şirket hem de seyahat eden kişiler için yani nihai olarak farklılaştırılmış değeri sağlamak için nasıl kullanacağına ilişkindir.

Fakat bu bir sonraki adım ve verileri nasıl kullanacağımızı öğrenmeden önce, bunu yapmak için neden zaman ve çaba harcamamız gerektiğini anlamamız gerekiyor.

İş seyahatine ilişkin yalnızca bir yıldır çalışıyorum, asıl alanım diğer sektörler için veri yönetimi üzerine.
Sektörde çalışmaya ilk başladığımda seyahat sektöründe gezginleri ve dolayısıyla seyahat programlarını etkili bir şekilde geliştirmek için acil bir arayış mevcuttu.

Eski paradigma, seyahat yöneticilerinin politikalara bağlılığı ve bütçenin korunmasıyla ölçülüyordu.

Sonuçta bazı şirketlerin bütçeleri yüzlerce milyondan oluşuyor ve bunu korumaya değer; fakat işler değişti.

Neler Oluyor?

Artık gezginler çok daha deneyimli ve bilgili, dolayısıyla sadece A noktasından B gitmiyorlar.
Google ve Apple herkesi güçlendirdi, telefonunuzda ne kadar bilgi olduğunu düşünün, bundan dolayı da biz insanlar daha talepkâr bir hale geldik.

Çoğu seyahat yöneticisi aynı zamanda gezgin, işlerin nasıl değiştiğini görmek için çok fazla hayal gücüne gerek yok.

Örneğin, Havayolu firmaları ile ilgili gecikmelerde insanlar hızlı ve verimli bir şekilde yönlendirilmek istiyorlar, hatta bundan da öte kontrolün kendilerinde olduğunu hissetmek istiyorlar.

Doğru süreçleri kurmak bunun gerçekleşmesini sağlayabilir. En eski veri yakalama şekli gezgin profilleri oluşturmaktı, bununla birlikte demografik tercihlere ilişkin bir miktar raporlama haricinde veri hiç bu kadar yararlı olmamıştı.

Ancak, tahminsel analizle davranış sonucu çıkarmak son derece kolay:

Birisi check-in sonrası uçak koltuğunda değişiklik yapıyor mu?
Bir diğeri her zaman otelin üst katlarında mı konaklıyor?

Bir kişinin profilini hassaslaştırmak için her şeyi otomatikleştirebilir ve daha uygun rezervasyonlar gerçekleştirebilirsiniz, bu gezgin için büyük bir fark yaratacaktır.

Her şeyden önce, birilerinin ihtiyaçlarıyla ilgilendiğini hissedecekler. Bu işin bir yönüyken diğeri ise yatırımın geri dönüşü ile ilgilidir.

Gerçeğe Uygunluk

Eğer herhangi bir departman, finans departmanından yarım milyon talep etseydi, ilk sorulacak soru yatırımın getirisi ile ilgili olurdu. Peki, bu seyahat için neden geçerli olmasın ki?

Maliyet odaklılık, insanları sadece uçak bileti, otel ve taksi maliyetli seyahat bütçelerine odakladı.

Bu, maliyetleri takip etmenin önemini küçümsemek anlamına gelmiyor; zaten genel olarak seyahat yöneticileri maliyetleri yönetmek konusunda çok iyiler.

Ancak, bu o kadar basit bir şey değil; geri dönüşlere de bakmak zorundayız, yakınlıkta da açık bir değer mevcut, bu anlamda yakınlığın değerini de muhakeme etmek önemli.

İnsanların neden seyahat ettiğini ve seyahatin değerinin ne olduğunu anlamak önemli.

Temel olarak iş seyahatinin birkaç nedeni var: bilgilenmek ya da bilgi aktarmak, ilerleme ve anlaşmalar ve işbirlikçi projeler üzerinde çalışmak.

Diğer her şey e-posta, telefon, video konferans ve başka yöntemlerle halledilebilir. Peki, seyahat zahmete değer mi?

Seyahatin kâr getirisini anlamak ayrıca önemli, bir örnek vermek gerekirse uçağın solunda yer almak sağında yer almaktan daha fazla tutuyor.

Ancak ticari ya da birinci sınıfta uçuyorsanız, bütün uçuş boyunca çalışabilirsiniz, faturalandırılabilir saatlerle bilet maliyeti de fazlasıyla çıkacaktır ve seyahat için harcanan zaman ne kadarsa bu süreçte o kadar uzayacaktır.

Yöneticileri Güçlendirme

Bu noktada önemli soru: seyahat süreci iyi geçmiş mi ve bunun bir sonucu olarak yatırımda geri dönüş alınmış mı?

Eğer toplantı zahmete değmişse ve seyahate harcanan zaman verimliyse iyi bir yatırım getirisi alma fırsatınız var.

Eğer binlerce insan seyahat ediyorsa yatırım getirisini nasıl ölçeceksiniz? Cevap: toplantı ve seyahatin kâr getirisinin değerini ortaya koyan tahminsel veri analizi olacaktır.

Bu nedenle de şirketlerin seyahat yöneticilerinin verilerden yararlanması gerekiyor.

Bu iş aynı anda hem kolay hem de zor, çünkü seyahat yöneticilerinin tüm resmi oluşturmak için şirket genelinde bölümlemeler yapması gerekiyor.

Potansiyel olarak yarım trilyon dolarlık seyahat harcamalarından bahsediyoruz: doğal olarak tüm şirketi kapsayan bir şey olmalı.

Bu aynı zamanda sorulması gereken doğru soruları bilmeyi de içeriyor, bu da elde ettiğiniz verileri sadece onlara sahip olduğunuz için değil bir nedenden ötürü kullanıp kullanmadığınızla da ilgilidir.

Büyük veri günlerine geri dönmek istemeyiz, çünkü çok fazla potansiyel mevcutken hangi soruları soracağımızı bilmemekte bir o kadar zor hale gelecektir.

Seyahat yöneticileri, seyahate bakış açısını değiştirebilir. Bu bir maliyet olarak değil; aksine, olması gerektiği gibi bir kolaylaştırıcı olarak görülebilir.

Doğru verilerle, seyahat yöneticileri finans departmanına gidebilir ve geçerli argümanları öne sürerek işletme yararına seyahat bütçesinin artırılmasını talep edebilir.

Ve yıl sonunda bütçe daraldığında, seyahat yöneticileri, bütçe kesintilerine direnmek üzere seyahatin yarattığı faydaları ortaya koyan gerçek verileri sunabilir.

Bu anlamda da, tahminsel analiz kurumsal seyahat ihtiyaçları için verimliliği arttırmaktadır.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!