Seyahat Konusunda Arama Motoru Optimizasyonu Artık İşlevsiz mi?

Holidays Please yöneticisi Charles Duncombe diyor ki: Bir defasında birine şöyle dediğimi hatırlıyorum: “Google’dan bir ayda hiç para harcamadan 500.000 £ değerinde kazanç elde ettim… Bu dahice!”

Geçmişteki mutlu günlerde sadece destinasyon hakkında istediğinizi yazarak arama motorlarının en tepesine çıkabilirdiniz ve birkaç hafta içinde Google size para harcamaya hazır müşteriler gönderirdi.

Fakat işler o zamandan beri biraz zorlaştı. Arama motoru guruları, sonuç üretmek için resmen ter dökmeye başladılar. Google’ın adwords reklam maliyetinin artmasıyla, arama motoru optimizasyonu(SEO) için daha fazla bütçe ayrıldı ki bu da sonsuz olmayan bir kaynak için daha rekabetçi bir alan haline gelmiş oldu.

Sonuç şu ki, şu an tıklama başına ödeme reklamına (PPC) olduğu kadar SEO’ya da para harcamak gerekli duruma geldi ve personel masrafı, yönetim süresi, fırsat maliyeti gibi çoğu masraf daha az görünür oldu. Yani ücretsiz trafik artık mümkün değil.

İşleri daha da kötüleştirecek şey şu ki: Google işin kurallarını değiştirip organik, ücretsiz arama sonuçlarını daha az görünür kılıyor. Organik sonuçların listenin en üstünde çıktığı ve reklamların ekranın sağ tarafında göründüğü zamanlar çok da eski değildi. Ardından zamanla en iyi üç PPC sonucunun bir kısmı organik sonuçların üstünde görünmeye başladı ve şimdi genellikle en üstte 4 PPC sonucu görünmekte.

Ardından organik sonuçlar sayfanın daha aşağısına yerel sonuçlar, sosyal medya gönderileri, Google Haritalar ve YouTube videolarının yanına itildi. Özellikle açıkça destinasyon odaklı sonuçları olan ve bu sebepten sonuçlarda bir çok harita, lokal içerik ve video içeren seyahat aramaları konusunda durum bu şekilde.

Aşağıdaki ekran görüntüsü Burj Al Arab araması yaptığınızda çıkan sonuçlardan sadece bir tanesinin organik sonuç olduğunu ve sayfanın manşetinde göründüğünü gösteriyor. Görülen sonuç otelin kendisi için olduğuna göre bu şekilde üçüncü parti etkenler ve işletmecilerin ne kadar şansı olabilir?

İnsanların %95’inin manşetin aşağısını dikkate almadığı düşünülürse, organik sonuçlara ulaşmak için zahmet etmenin mantıklı olup olmadığını kendinize sorabilirsiniz.

Arama Motoru Optimizasyonu uzmanları bu konuda da her zaman Uzun Kuyruk (long tail) teorisinin işleyeceğini iddia edecektir. Uzun kuyruk bu bağlamda, arama motorlarında daha uzun ifadelerle arama yapan kişileri belirtir. Bu şekilde yapılan aramalarda kullanılan ifadeler daha az rekabetçi bir durum ortaya koydukları için, daha az PPC reklamları içerecek ve böylece organik sonuçlara daha fazla yer ayrılacaktır.

Buna rağmen masraflar arttıkça PPC uzmanları da uzun kuyruğu takip ediyor ve bu çerçevede daha fazla reklam hazırlıyorlar. Durum böyleyken Google ilgili para getiren sonuçlar yada ilgili para getirmeyen sonuçlar arasında seçim yapması gerektiğinde hangisinin daha görünür olacağı merak konusu.

Durumu kurtaran bir şey şu ki, seyahat piyasası aranılacak birçok farklı kelimeye sahip, bu yüzden hala vakit var ve değerlendirilmesi gereken birçok olanak var.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!