Airbus, Sıfır Emisyonlu Yeni Konsept Uçağının Duyurusunu Gerçekleştirdi

Airbus, 2035 yılına kadar hizmete girebilecek dünyanın ilk sıfır emisyonlu ticari uçağı için üç konsept ortaya çıkardı. Bu kavramların her biri, Şirketin . tüm havacılık endüstrisinin karbondan arındırılmasına öncülük etme hedefini desteklemek için çeşitli teknoloji yollarını ve aerodinamik konfigürasyonları keşfetmek, sıfır emisyonlu uçuşa ulaşmak için farklı bir yaklaşımı temsil ediyor.

Tüm bu kavramlar, birincil güç kaynağı olarak hidrojene dayanıyor – Airbus’ın temiz bir havacılık yakıtı olarak olağanüstü bir vaatte bulunduğuna ve havacılık ve diğer birçok endüstri için iklime nötr hedeflerini karşılamaları için bir çözüm olacağına inandığı bir seçenek.

Airbus CEO’su Guillaume Faury; “Bu, bir bütün olarak ticari havacılık sektörü için tarihi bir an ve bu sektörün şimdiye kadar gördüğü en önemli geçişte lider bir rol oynamayı amaçlıyoruz. Bugün açıkladığımız kavramlar, dünyaya sıfır emisyonlu uçuşun geleceği için cesur bir vizyon oluşturma tutkumuza bir bakış sunuyor. Hem sentetik yakıtlarda hem de ticari uçaklar için birincil güç kaynağı olarak hidrojen kullanımının, havacılığın iklime etkisini önemli ölçüde azaltma potansiyeline sahip olduğuna kuvvetle inanıyorum” dedi.

Tümü “ZEROe” kodlu ilk iklime nötr sıfır emisyonlu ticari uçak için üç konsept:

2.000’den fazla deniz mili menzile sahip, kıtalararası çalışabilen ve yanma yoluyla jet yakıtı yerine hidrojenle çalışan modifiye edilmiş bir gaz türbini motoruyla çalışan bir “turbofan tasarımı” (120-200 yolcu). Sıvı hidrojen depolanacak ve arka basınç perdesinin arkasında bulunan tanklar aracılığıyla dağıtılacaktır.

2.000’den fazla deniz mili menzile sahip, kıtalararası çalışabilen ve yanma yoluyla jet yakıtı yerine hidrojenle çalışan modifiye edilmiş bir gaz türbini motoruyla çalışan bir “turbofan tasarımı” (120-200 yolcu). Sıvı hidrojen depolanacak ve arka basınç perdesinin arkasında bulunan tanklar aracılığıyla dağıtılacaktır.

Turbofan konseptine benzer bir aralıkta kanatların uçağın ana gövdesiyle birleştiği bir “karışık kanatlı gövde” tasarımı (200 yolcuya kadar). Olağanüstü geniş gövde, hidrojen depolama ve dağıtımı ve kabin yerleşimi için birden fazla seçenek sunar.

Guillaume Faury; “Bu konseptler, 2035 yılına kadar hizmete sunmayı hedeflediğimiz, dünyanın ilk iklime nötr, sıfır emisyonlu ticari uçağının tasarımını ve yerleşimini keşfetmemize ve olgunlaştırmamıza yardımcı olacak.

“Bu konsept uçaklar için birincil güç kaynağı olarak hidrojene geçiş, tüm havacılık ekosisteminden kararlı bir eylem gerektirecek. Hükümet ve endüstriyel ortakların desteğiyle birlikte, havacılık endüstrisinin sürdürülebilir geleceği için yenilenebilir enerji ve hidrojeni ölçeklendirmek için bu zorluğun üstesinden gelebiliriz” dedi.

Bu zorlukların üstesinden gelmek için havalimanları, günlük operasyonların ihtiyaçlarını karşılamak için önemli miktarda hidrojen nakliyesi ve yakıt ikmali altyapısına ihtiyaç duyacaktır. Hükümetlerin desteği, bu iddialı hedeflere ulaşmak için araştırma ve teknoloji, dijitalleşme ve sürdürülebilir yakıtların kullanımını teşvik eden mekanizmalar ve daha eski, daha az çevre dostu uçakları daha erken emekliye ayırmak için uçak filolarının yenilenmesi için anahtar olacaktır.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!