TAV Holding 2016 Yılı Gelirlerini Açıkladı

TAV Havaalanları Holding Başkanı ve CEO’su Sani Şener 2016 yılına dair verileri açıklarken şöyle konuştu: “2016, havacılık sektörü için hem Türkiye hem de yurt dışı adına zorlu bir yıldı. Güvenlikle ilgili kaygılar, geçtiğimiz sene havacılık sektörüne olumsuz etkide bulundu. Yine de TAV Havaalanları olarak biz, istikrarlı portföyümüz sayesinde hizmet verdiğimiz yolcu sayısını 2015 yılına oranla %2 artırmayı başardık.”

Şener, 2016 yılında holdingimizin konsolide geliri ise özellikle yeni geliştirilen işletmelerden kaynaklanan faaliyet gelirlerinin etkisiyle 2015 yılına oranla %1 artışla 1.092 milyon Euro oldu, diye ekledi.

Türkiye’nin havaalanı sektöründe önder küresel markası olan TAV Holding, 2016 yılında 7 ülkede faaliyet gösteren 14 havalimanında toplam 104 milyon yolcuya hizmet verdi.

Özellikle düşük kar marjına sahip işletme ve projelerin yüksek hacmi ve buna ek olarak Atatürk Havaalanı‘nda değişen yolcu yapısının da etkisiyle holdingin faiz vergi ve amortisman öncesi karında (favök) düşüş yaşandı. Aynı zamanda holdingin net karında 2015 rakamlarına oranla yaşanan düşüş, eurodaki artışın etkisiyle ülkelere ödenen kiraların artması sonucunda oluştu. Sonuç olarak, yaşanan düşüş diğer sebeplere ek olarak amortisman ve kira giderlerindeki artıştan (özellikle Milas Bodrum Uluslararası Havaalanı ve TAV Tunus‘un ertelenmiş vergi varlıklarının dönüşümü sebebiyle) kaynaklandı.

2017 için ise holdingin yönetim kurulu, onaylanması için genel kurula 248 milyon türk lirası tutarında kar payı ibraz etti. CEO Şener bu açıklamaları şöyle yorumladı: “Genel yaklaşımla uyumlu olarak %50’lik yüklü bir ödemeye karşılık gelen bu miktar aynı zamanda büyümeyi kar payları ile dengeleyen “akıllı büyüme” politikamızın açık bir göstergesidir. Şirket olarak ülkemize, çalışanlarımıza ve müşterilerimize yarattığımız toplumsal faydaları, kârlılığımız ile eşit derecede önemli görüyoruz. Bu yıl, kira tutarı, vergiler ve sosyal güvenlik ödemeleri şeklinde devlete 1.5 milyar TL tutarında ödeme yaptık. 2016’da, elde ettiğimiz gelirin yüzde 23’ünü ise uluslararası işlemlerimiz sonucunda edindik. Ayrıca, TAV, yolcu konforunu artırmak ve istihdam yaratmak için 108 milyon Euro değerinde yatırım da yapmıştır.”

“2017’de toplam yolcu sayısında %4-5 oranında artış, sabit kazanç ve favök, ve net kar oranında belirgin artış görmeyi umuyoruz. Ek olarak 2017 için yaklaşık olarak 50 milyon euroluk yatırım harcamaları da beklentiler arasında.”

TAV , 2016 yılında Gürcistan’daki Tiflis Havalimanı’na yeni bir terminal binası yapımı ve bir uçak pisti onarımı için çalışmaya başlamıştı. Yakın gelecekte TAV, TAV’ın Medine Havalimanı‘ndaki imtiyaz ortağı olan Suudi Oger şirketinin, yüzde 16.67 hissesini, ki bu oran satış ortağının hisselerinin yarısına karşılık geliyor, satın alma işlemini sonlandırmayı planlıyor. Öte yandan, holding için yılın en önemli gelişmesi ise, Havana Jose Marti ve San Antonio de los Banos havaalanlarını işletmek için Küba devleti tarafından özel görüşmeler için davet edilmesiydi. TAV, Küba havaalanlarında faaliyete başlamak konusunda oldukça istekli görünüyor.

“Çalışanlarımız tarafından şekillendirilen sınıfının en iyisi olan entelektüel sermayemiz, portföyümüzün büyümesinde ve genişlemesinde gelecek dönemlerde sahip olduğumuz en önemli rekabet üstünlüğümüzdür. Tüm çalışanlarımıza, hissedarlarımıza ve paydaşlarımıza, TAV markasına olan sarsılmaz destekleri ve güvenlerinden dolayı teşekkür ediyorum.”dedi

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!