Nasıl Ucuza Seyahat Edilir?

İtiraf edin gezmeyi, fotoğraf çekmeyi çok ama çok seviyorsunuz, zaten gezmeyi sevmemiş olsaydınız şu anda Uzakrota.com’da olmazdınız. Hepimiz yeni yerler keşfetmek, yeni insanlarla tanışmak, yeni kültürleri tanımak ve yeni hikayelerin peşinden gitmek istiyoruz ama bir çoğumuz bunu nasıl yapacağımızı bilmiyoruz. Tur firmalarının oluşturmuş olduğu paket turlardan sıkıldıysanız, onlar nereye sürüklerse oraya gitmekten hoşlanmıyorsanız, herkesin bildiği rotaların dışına çıkmak istiyor ama buna cesaret edemiyorsanız bu yazıda konaklama seçimlerinin nasıl belirlendiğini, uygun uçuşların nasıl bulunduğunu, kısaca bir gezginin nasıl seyahat planı yaptığından bahsedeceğiz.

SON DAKİKACI OLMAYIN!

Öncelikle seyahatinizi son dakikada planlamayın, aylar öncesinden gitmeyi planladığınız yer hakkında araştırmalar yapıp, yüzlerce yazı okuyup, binlerce fotoğraf inceleyip, detaylara takılın. Aslında hepimizin içinde vardır bu, bir seyahatten dönerken seneye de şuralara gideyim demek. Öncelikle nereye gitmek, hangi şehirleri yada ülkeleri gezmek ve bunun için ne kadar bütçe ayırmanız gerektiğini belirleyin. Özellikle maliyeti uygun tutmak istiyorsanız çoğu yerin biletini erkenden almanız gerekiyor.

Gideceğiniz yer belli olduysa orada ne kadar süre kalmanız gerektiğini belirleyin, o şehirde kesinlikle görmeniz gereken yerlerin listesi kalış sürenizi 3 aşağı 5 yukarı belli edecektir. İlk kez gideceğiniz bir yerde nereleri gezmeniz gerektiğini nasıl bileceksiniz peki? İşte bu sırada devreye o şehre daha önce gitmiş kişilerin yazıları ve günümüzün vazgeçilmezleri seyahat blogları devreye giriyor. Onbinlerce blog arasında araştırma yapmak samanlıkta iğne aramaya benziyor değil mi? Google, Bing veya Yandex gibi arama motorlarına yazacağınız kelimeler oldukça önem arz ediyor. Örneğin Roma’da ne yapılır, görülmesi gereken yerler nerelerdir, nerede kalınır, ne yenir gibi kelimeleri arama motoruna yazarak istediğiniz içeriğe kolayca ulaşabilirsiniz.

Gideceğiniz yerlerin listesini hazırlarken bloglar dışında seyahat rehberlerinden de faydalanabilirsiniz. Birçok kitapçının Gezi ve Seyahat bölümünde bulabileceğiniz bu kitaplar seyahatiniz sırasında size oldukça yardımcı olacaktır.  Eğer ki Türkçe içeriği olan bir seyahat rehberi arıyorsanız Rough Guides size en ucuz otelleri, çevredeki gezilecek ve görülecek yerlerin listesini, uygun seyahat koşullarına kadar seyahatiniz boyunca ihtiyacınız olan her şeyi sunacaktır. İngilizce bir içerik arıyorsanız dünyanın bu alanda en fazla tercih edilen rehber kitabı olan Lonely Planet’ten başkasını düşünmeyin.

Sıra geldi uygun konaklama seçeneklerini bulmaya.

Otel seçimizi yaparken Booking.com üzerinden otelin şehirdeki konumuna bakabilir, Türkçe dil seçeneği sayesinde rahatlıkla bilgi alabilir ayrıca ücretsiz rezervasyon seçeneği ile de rahatça karar verdiğiniz otele rezervasyon yaptırabilirsiniz. Booking.com çok pahalı ben öğrenci işi olsun Hostel’da konaklayacağım derseniz Hostels.com, Hostelbookers.com, Hostelworld.com ‘dan faydalanabilirsiniz.

Konaklama için bir başka seçenekte günlük ev kiralama sistemidir. Roomorama, Wimdu ve Airbnb gibi siteler üzerinden gideceğiniz yerdeki en merkezi konumdaki ve en uygun ev seçeneklerini bulabilirsiniz. Bu siteler aracılığıyla önce gideceğiniz şehri, sonra tarih aralığını seçiyorsunuz, site size uygun kiralanacak odaların listesini getiriyor. Kiralayacağınız odanın resimlerine bakabiliyorsunuz. Kiraya veren kişinin referanslarını okuyabiliyorsunuz, daha önce orada kalmış kişilerin görüşleri ki bu çok önemli aslında ev sahibine güvenebilmek açısından. Daha sonra kiralamaya karar verdiğinizde ödemeyi internet sitesine yapmanız gerekiyor, direk kiralayacağınız kişiye değil. Kiralamadan önce ya da sonra mutlaka kiraladığınız kişiye mesaj atıp teyit alın, kiralamadan önce atmak daha faydalı tabi ki.

Yukarıdaki seçenekler yinede pahalı mı geldi o zaman bu bölümü dikkatle okuyun “seyahatinizi bedavaya getirme şansınız bulunmakta” Nasıl mı olacak? Couchsurfing ve Hospitalityclub tarzı siteler ile ücretsiz konaklayabilirsiniz. Kullanıcılar siteye ücretsiz üye olabiliyorlar ve kendilerinin ve evlerinin resimlerini paylaşarak diğer kullanıcılara kendileri hakkında detaylı bilgiler sunabiliyorlar. Daha fazla bilgi paylaşmak doğal olarak güvenilirliği arttırıyor. Sonuçta bu hizmeti kullananlar seyahat ettiklerinde hiç tanımadıkları birinin evine gidiyorlar ve bu yüzden de gittikleri kişi hakkında detaylı bir bilgi sahibi olmak istiyorlar. Üyeler kendileriyle ilgili ne kadar çok bilgi paylaşırlarsa, diğer kullanıcıların kendilerinde kalma ihtimali bir o kadar artıyor. Üyeler yaş, bölge, cinsiyet gibi farklı parametreler kullanarak kalacak bir yer arayabiliyorlar. Misafir ve ev sahibi arasındaki anlaşmalar onlar arasında özel olarak yapılıyor. Misafirin ne kadar süre konaklayacağı, nerede kalacağı gibi koşullar kullanıcılar arasında konuşuluyor. Özel ihtiyaçlar (yemek vb.) haricinde ev sahibi misafirden hiçbir ücret talep etmiyor. Hiçbir ücret ödenmese de misafirler genellikle ev sahiplerine minnettarlıklarını göstermek için küçük bir hediye verebiliyor, yemek yapabiliyor ya da onlara farklı bir şeyler öğretebiliyorlar.

Ve sıra geldi seyahatinizdeki masraflarınız içinde yer alan en büyük kaleme, yani ulaşıma.  Ülkeyi belirledik; gidilecek şehri seçtik yada rotayı; konaklayacağımız oteli, hosteli yada couchsurfing hizmetini de ayarladık geriye sadece ulaşımımız kaldı.

Özellikle uçak bileti ararken her havayolunun kendi sitesine girerek saat, tarih ve fiyat araştırması yapanlar bu işlemlerin ne kadar zor olduğunu iyi bilerler.  Artık tüm havayollarını tek bir sitede toparlayan ve bu biletleri belirli dönemlerde yaptıkları indirimlerle sunan web siteleri şuanda oldukça revaçta. Uçak bileti alırken şu sitelerden faydalanabilirsiniz.

1- Skyscanner…: Aylık 30 milyonun üzerinde kullanıcısı ve 25 farklı dilde hizmet veren Skyscanner, sanırız ucuz uçak bileti arayan herkesin ilk aklına gelebilecek sitedir. Siteye ilk girdiğiniz anda özellikle sade yapısı, kolay kullanımı, filtreleme özelliği ve mobil uygulamaları ile rakiplerinden bir tık ileride olduğunu söyleyebiliriz. Ücretsiz olarak faydalanabileceğiniz bu özelliklerin yanı sıra gideceğiniz destinasyon hakkında yararlı bilgiler sunan rehberini, araç kiralama ve konaklama seçeneklerini de listeleyebilirsiniz.

2- Tripsta…: 12 farklı dilde hizmet veren Tripsta, yakın zamanda Türkiye ofisini açarak Türkçe olarak hizmet vermeye başladı. Türk Hava Yolları, Air France, British Air, Delta Hava Yolları gibi Dünya’nın en büyük havayolu firmalarının en uygun uçuşlarını bu siteden araştırabilirsiniz. Secure Payment altyapısında Visa, Master Card, American Express ve Diners Club kredi kartları ile güvenli şekilde uçak biletiniz alabilirsiniz. Tripsta’nın bir başka özelliği de ucuza bulacağınız farklı uçuşları kombine edebilme özelliğidir. Örneğin. Lufthansa ile çok ucuza gidiş bileti buldunuz ama dönüş bileti çok pahalı, dönüş biletini de Air France ile buldunuz, bu iki firmayı kombine ederek gidiş-dönüş uçak bileti alabilirsiniz.

3. Aerobilet…:Uçak bileti almanın en hızlı yolu” sloganı ile yola çıkan Aerobilet, bu söylemini doğrular niteliğindeki sitesi ile oldukça hızlı bir şekilde uçak bileti bulup satın almanızı sağlıyor. Yaklaşık 20 yıllık tecrübelerini ve yenilikçi vizyonlarını aerobilet.com aracılığı ile 7/24 sunmaktadırlar. 3D secure özellikli online ödeme panelleri sayesinde güvenli bir şekilde alışveriş yapabilirsiniz. Düşük maliyetli hava yolu firmalarını, Avrupa uçak biletlerini, Rusya ve BDT ülkelerine ucuz uçak biletlerini bulabileceğiniz geniş tarama ve filtreleme seçeneği ile sunmaktadır.

4. Bavul.com…: Son dönemin en aktif sitesi olarak göze çarpan Bavul.com, Turkcell altyapısı ile güvenilir bir hizmet sunmaktadır. Gerçek bir seyahat asistanı olmak isteyen servisin sadece uçak bileti değil, otobüs bileti de sattığını ve çeşitli kombinasyonlar (otobüs+uçak) önerdiğini görüyoruz. Kullanıcı deneyimi ve arayüz açısından gayet başarılı görülen serviste kısa mesajla dahi bilet rezervasyonu yapmak mümkün. Gelişmiş bilet arama filtreleri ile kalkış ve iniş saatine, yolculuk süresine ve aktarma sayısına göre bütçenize uygun seyahat planını yapabiliyorsunuz. Uçuşlarda yemek verilip verilmediğini ve ön bilgileri hızlıca görebiliyorsunuz.

5. Skycheck…: Tamamen Skyscanner mantığında çalışan Skycheck, birçok ucuz havayolu firmasını bünyesinde barındırması ile iyi bir alternatif olarak gözüküyor. Arayüz olarak çok fazla bir şey ifade etmese de 3D secure ile güvenli bir alışveriş sunmaktadır.

6. Ekobilet…: Rakiplerine göre oldukça eski bir site ile hizmet veren Trek turizm’in emektar Ekobilet sitesi yine de uçak bileti almak isteyenler için ucuz ve hızlı bir şekilde uçak bileti satın alma imkanı sunuyor. Diğer birçok siteye nazaran ücretsiz rezervasyon seçeneği sunan sitede ucuz bulduğunuz bileti havayolunun izin verdiği süre kadar rezerve edip, belirtilen tarihler arasında satın alabilirsiniz.

TripAdvisor - Cities I've Visited™7. Tripadvisor/Flights..: Yıllardır gezginlere Dünya’nın farklı destinasyonlarında bir bilene sorun mantığında hizmet vermesi, tamamen bağımsız puanlama özelliği ile gezginlere rehber niteliği taşıyan Tripadvisor, yakın zamanda uçak bileti sorgulama hizmetini de kullanıcılarının hizmetine sundu. Expedia, Bravofly, Ebookers, Wegolo, Lastminute gibi uzun yıllardır uçak bileti konusunda hizmet veren siteleri hızlı bir biçimde tarayarak en uygun seçenekleri önünüze getiriyor, size de sadece uçak biletini satın almak kalıyor.

8. Bravofly…: İtalya merkezli bu firma Türkiye’de ki potansiyeli görmüş olacak ki Türkçe sitesini yakın zamanda yayına alarak bu pazara da  girdi. Şuan için çok fazla bilinmese de güçlü altyapısı, kullanıcı dostu arayüzü ve nerede ise birçok sitede bulamayacağınız kadar düşük fiyatlarla alabileceğiniz uçak biletleri ile ileri ki zamanlarda bu pazarda ki payını oldukça artıracak gibi görünüyor.

9. Momondo…: Türkiye pazarından nasiplenmeye çalışan yeni oyunculardan biri olan Momondo,  “Neredeyse tüm programcıları lolipop yiyen ama büyük işler başaran bir site ve sizi bir gün New Yorker ertesi gün Kopenhager yapmak istiyoruz” diyecek kadar da kendine güvenen bir firma. Kısaca siz renginizi ve şehrinizi seçin gerisini Momondo’ya bırakın o her şeyi halleder.

10. eDreams…: Mart 1999’da kurulan eDreams, o günden beri gerçeklestirdigi büyüme sayesinde İspanya’nın en büyük e-ticaret şirketi olmuş ve ardından Avrupa liderleri arasındaki yerini almıştır. Müşterilerine 1000’den fazla havayolunda 60,000’in üzerinde uçuş rotası; dünya çapında 30,000’in üzerinde ki noktada 150,000’den fazla otel, tatil paketleri ve araç kiralama seçenekleri sunuyor. Tüm bunları gelişmiş arama motoru ve rezervasyon teknolojileri sayesinde gerçekleştiriyorlar.

Çok Gezen Çok Tozan, Az Biraz Deli, Biraz da Yazan Çizen, Ucundan Web Tasarımcısı, Çılgın bi Proje Canavarı, Aa Unutmadan Az Buçuk da Fotoğrafçı.

1 Comment

  • Tesekkurler..Cok faydali bilgiler

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!