Kargo Gemilerini İnteraktif Haritayla Takip Edin

Londra merkezli veri görüntüleme ve dijital habercilik stüdyosu Kiln, UCL Enerji Enstitüsü’nün (UCL EI) 250 milyondan fazla veri göstergesini kullanarak olağanüstü interaktif bir harita yarattı.

Harita, küresel ticaret filolarının hareketlerini batimetrik bir haritada sergiliyor. Haritada ayrıca atmosfere salınan karbondioksiti ve gemilerin taşıdığı maksimum yükü değişen birimler şeklinde istatistikler kısmında görebilirsiniz.

Ticaret filosu 5 farklı kategoriden oluşuyor. Gemi çeşitleri ve birimler hakkında detaylar aşağıda bulunuyor:

Konteyner Gemisi: Sanayi ürünleri taşırlar. Konteynerlerin uzunluğu yaklaşık 6 metredir.
Kuru Yük Gemisi: Kömür ve benzeri kuru yükler taşır. Bu geminin taşıdığı kargo, yakıt, su, erzak, yolcular ve mürettebatla birlikte taşıdığı toplam yük bin ton cinsinden ölçülür.
Tanker: Petrol ve farklı kimyasalları taşıyan bu gemilerin ölçüm cinsi kuru yük gemisiyle aynıdır.
Gaz Tankeri: Örneğin sıvılaştırılmış doğal gaz taşıyan bu gemilerin yükü metre küp cinsinden ölçülür.
Ro-Ro Gemileri: Otomobil gibi araçları taşırlar, yük ölçümleri kuru dökme yük gemileriyle aynıdır.

Haritanın tam ekran versiyonuna ulaşmak için www.shipmap.org adresine girebilir, burada ayrıca harita hakkında ek bilgilere de ulaşabilirsiniz. Haritanın yaratıcıları şu sorulara da cevap vermiş:

Neden bazen gemiler kara boyunca ilerliyor gibi görünüyor?

Bazı durumlarda bu oluyor çünkü gemiler haritada görünmeyen kanal ya da nehirlerden ilerliyorlar. Ama genellikle bu durum bazı eksik verilerden kaynaklanıyor. Haritayı bu problemden kurtarmak için ilerde geliştirebiliriz.

Neden yılın ilk yarısında daha az gemi görünüyor?

Maalesef, harita için kullandığımız veriler yılın ilk aylarında yaklaşık olarak Ocaktan Nisana kadar eksik olduğu için gösterilen gemi sayısın da diğer aylardan daha az.

Harita nasıl yapıldı?

UCL EI, gemilerin lokasyon ve hızlarını gösteren verileri alıp, motor tipi ve geminin ölçüleri gibi özelliklerine ulaşmak için başka bir veritabanıyla çapraz kontrol yaptı. Bu bilgi ile, 3. IMO Sera Gazı incelemesinde uygulanan yöntemi takip ederek gözlemlenen her saat için karbondioksit emisyonlarını karşılaştırabildiler. Kiln ise ortaya çıkan bu dataseti alıp okyanus derinliğini, kıtaları ve büyük akarsuları da gösteren özel tasarlanmış bir haritada görselleştirdi.
Veriyi nereden aldınız ve bunun için ödemeyi kim yaptı?

Otomatik tanımlama sistemi verileri için exactEarth ve statik gemi bilgisi için Clarksons Research UK World Fleet Register’dan bilgi aldık. Fon konusunda ise Avrupa İklim Vakfı’na minnettarız.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!