Gaudi’nin Şehri, Barcelona Gezi Rehberi

Barselona’yı gören her ziyaretçinin bu şehirle ilgili olarak aklında şehrin başka başka özelikleri kalabilir, kimi için Katalan kültürü, kimi için La Ramblas’ın cıvıl cıvıl ortamı, kimi için nefis deniz ürünleri, kimi için müthiş futbol takımı ve fanatik taraftarları. Ama bizce şehre damgasını vuran tek bir kişi var, o da Antoni Gaudi. İşte Gaudi’nin Şehri ve Barcelona Gezi Rehberi

Gaudi’nin yaptığı birbirinden değişik evler haricinde en önemli iki eseri, “La Sagrada Familia” ve “Park Güell”.

“La Sagrada Familia” ismi aslında dinsel bir sembol olarak seçilmiştir, anlamı “Gizli Aile”. Eseri ilk gördüğünüzde çocukluğumuzdan beynime kazınmış “Alan Parsons Project” müzik grubunun “La Sagrada Familia” parçası aklımıza geliyor ve tüm gezi boyunca bu parçayı ağzınızdan düşüremiyorsunuz. Koyu bir katolik ve Katalan milliyetçisi olan Gaudi’nin bitiremediği muazzam Gotik Kilise görülmeye değer doğrusu.

Gaudi’nin Kapadokya’yı gördüğüne inanan bir çok insan vardır. Çünkü özelikle bu eserinde kullandığı doğa teması ile Kapadokya’daki doğa mucizeleri birbirine çok benzer.

Tüm eserlerinde doğayı baz almış, dikkat ederseniz doğada düz çizgi yoktur, tüm doğadaki kenarlar yamuktur veya eliptiktir. Ancak insan yapımı binalarda düz kenarlar vardır.

Gaudi’nin ölümü de kendisi gibi sıradışı. Bir tramvayın altında kalır, ama kimse ona yardım etmez. O dönemde Gaudi’nin ismi bir efsanedir, ama şehirde suratını gören yoktur. Halk onu tanıyamaz, kıyafetinden ve görünüşünden dolayı da dilenci zannederler. Gaudi efsane olduğu şehirde gerçekten bir dilenci gibi acılar içinde ölür.

Barselona, Avrupa’da orta ölçekli şehir diye adlandırabileceğimiz şehirler arasında. Şehir dediğiniz aslında böyle olmalı,  öncelikle kalabalık olamamalı ama canlı olmalı, bunun üzerine şehre biraz tarih, biraz sanat, biraz doğa, biraz lezzetli mutfak, biraz yavaş hayat yani tembellik, biraz da en azından hafta sonu yaşanabilecek gece hayatı katılırsa demeyin o şehrin keyfine. Avrupa’da tıpkı, Barselona, Sevilla, Dublin, Prag, Floransa gibi.

Turizm, Barselonalı için yeni sayılır. 1992 Yılında yapılan yaz olimpiyatlarına şehir ev sahipliği yapmış. Bu yüzden 1992 yılı ile birlikte otel sayısı artmış, o yıldan önce doğru dürüst kalınabilecek otel de neredeyse yokmuş.

Şehrin hemen hemen her yerinden görünebilen “La Sagrada Familia” nın kuleleri ilk önce dikkatimizi çekiyor ama kafamızı biraz daha yakınlara çevirdiğimizde küçük Barselona evlerini, balkonlarına veya pencere önlerine asılmış kurumayı bekleyen rengarenk çamaşırları, tıpkı çocukluğumuzdaki gibi boş arazilerde futbol oynayan “Barça” formalı mahalle çocuklarını, dar sokaklara iskemlelerini atmış tavla benzeri oyunlar oynayan yaşlıları görüyoruz. Bu manzara bir kez daha fısıldıyor, “şehri, şehir yapan insanlarıdır”. Örneğin Viyana çok güzel bir şehir ama insan yok sokaklarda,  oysa Barselona insanı fıkır fıkır, canlı.

Gaudi döneminde yani 1800 lerin sonlarına doğru zengin aileler evlerinin yapımını ünlü mimarlara bırakırmış. Mimarlar da hem kendilerini kanıtlamak hem de şehre damgalarını vurmak için tüm hünerlerini özelikle bu evlerin yapımında göstermeye çalışırmış. O yüzden Barselona sokaklarında fotoğraf makinenizi elinizden düşüremezsiniz. Her an karşınıza ilginç mimarili bir ev çıkabilir.

“Park Güell”, Gaudi’nin tasarladığı bir park, “Casa Mila” adlı evi ve özelikle bu evin çatısındaki birbirinden ilginç bacalar muhakkak görülmeye değer.

Bir başka dahi de bu şehrin yaşamına damgasını vurmuş. Picasso, 14 yaşında Barselona’ya sanat okumaya gelmiş. Picasso’nun özelikle mavi dönemiyle birlikte pek çok eserin görülebildiği Picasso Müzesi ve Jean Miro’nun eserlerine yer veren Fundacio Miro kentin en önemli müzelerinden biridir.

Bu iki müzede Eski Barselona diye adlandırılan şehrin tarihini daha iyi gözlemleyebileceğiniz bölgede. Bu bölgede Katalan Kültürü’nü daha iyi hissedebilirsiniz.

Katalanların konuştukları dil İspanyolca’dan tamamen farklı. Ve hem Katalanca hem de İspanyolca öğrenilmesi zorunlu diller. Tarih boyunca ayrı bir krallık olarak bütünlüğünü korumuş Katalanlar, günümüzde İspanya’nın on yedi özerk bölgesinden biridir. General Franco döneminde kaybettiği kısmi özerkliğe 1979′da düzenlenen referandumla yeniden kavuşmuş, tam özerkliğe ise 2006 yılında evet demişti. Karakteristik özeliklerini her ne kadar İspanya iç savaşında aldığı söylense de tarihi milattan önce 27 yılına kadar uzanır.

416 – 712 yılları arasında Barcelona, Vizigot İmparatorluğu’nun başkentiydi. Şehir önce Magrebliler daha sonra da Emeviler tarafından işgal edildi. 780 yılında Büyük Charles’ın oğlu Louis’in şehri almasıyla birlikte Barcelona İspanya’nın başkenti haline geldi. Charles’ın ölümünden sonra Barcelona, tekrar Emeviler’in eline geçti ve bu dönem içinde çeşitli bağımsız kralların yönetimi altında kalan Barcelona, bir ticaret merkezi haline geldi.

Bölge daha sonra Aragón Krallığıyla 1150 yılında birleşti. O yıllarda şehirde birçok gotik tarzda yapı inşa edildi. Barcelona, bu dönem içinde Müslüman ve Katolik dünya arasında bir bilgi değişimi merkezi haline geldi ve akademik bir önem kazandı. 1492 yılında katolik güçler, Emeviler’in elinde kalan son toprak parçasını da almayı başardılar. Bu zaman dilimi içinde Colombus, Amerika’yı keşfetti ve Barcelona’da kraliyet sarayında karşılandı.16.yy’da Madrid önem kazanmaya başlarken, Barcelona düşüşe geçti ve Madrid, İspanya’nın başkenti haline geldi.

Günümüzün Barselona metrosu her ne kadar şehrin ihtiyacını karşılayacak kadar büyüklükte olsa da ben yine de sizlere meşhur “La Ramblas” caddesine yakın bir yerde kalmanızı tavsiye ederim. Aslında “La Rambla” ile başlayan bir çok sokak bulunur, bunların hepsine de “La Ramblas” derler.

“Ramla” Arapça’da nehir yatağı manasına gelir, zaten burası da eskiden nehir yatağı imiş. İspanya’nın tarihini okursanız, bir çok kelimenin ve şehrin isminin Arapça’dan gelmesine çok şaşırmazsınız.

Burası İstiklal Caddesi’nin Barselona versiyonu gibi. Sağda solda kafeler ve birbirinden güzel deniz ürünleri restoranları. Barselona’da kahvaltıda bile deniz ürünü yemeniz mümkündür.

Coğrafya ve İklim

Barselona’nın Akdeniz’deki konumu dolayısıyla, şehir tüm yıl ılıman bir iklim yaşamaktadır. Yazlar sıcak ve nemlidir.

Ocak ayı en soğuk aydır ama yine de kışlar Barselona’da yumuşak geçer. Barselona’yı ziyaret etmek için en ideal zamanlar Mart ile Haziran ve Eylül ile Ekim ayları arasıdır.

Barselona’da Kültür

Barselona, özellikle çok çeşitli müzeleri ile bilinmesine rağmen, aynı zamanda dünyanın en ilginç ve eşsiz metropolitan merkezlerindendir. Barselona’da çok farklı konu ve temalarda çok sayıda müze bulunmaktadır. Böyle büyük bir şehirde ve bu kadar çeşitlilikte turistler hangi müzeyi gezeceklerine ve bu kadar kısa zamana tüm müzeleri nasıl sığdıracaklarına karar verememektedirler.

Günümüzde Barselona, kesinlikle kültürel bir metropoldür – ‘kültürel kavşak’ – harika, dikkatlice düzenlenmiş etkinlikler ve festivaller bu çeşitliliği etkiler. Festivallerden bazıları Festival of the Three Wise Men, Sonar Festival, Uluslararası Caz Festivali ve kültürel bir etkinlik olan Forum Barselona’dır.

Barselona Mutfağı

İspanya özellikle yemekleri ile oldukça ünlüdür. Nereye giderseniz gidin, gittiğini yere özgü çok farklı yemekler bulacaksınız. Yemekler genellikle et ya da balık, çorba ve çok farklı tatlıları içerir. O kadar farklı yemekler var ki hepsini tadmak için vaktiniz yetmeyecek!

Yemeklerden özellikle Valencian paella, Andalusian gazpacho, Asturian fasulyesi ve domatesli ekmek meşhurdur.

İspanya’da şarap içmek oldukça yaygındır. Tüm bölgelerde yemeklerinize eşlik edecek harika şaraplar bulacaksınız. Özellikle: Rioja, Ribera del Duero, Penedes …şaraplarını tavsiye ederiz. Cava gibi şampanyalar, bira ve ferahlatıcı sangria da diğer ünlü içeceklerdir.

İşte En iyi Restorantlar

Bar Pinotxo

Şehrin en sevilen yüzlerinden olan Juanito tarafından işletilen bu esaslı market/bar Boqueria’nın sağ tarafında hemen girişte bulunuyor. Sabahın erken saatlerinde mekân oldukça popüler. Sabahları açlıktan gözü dönmüş gecekuşları eve dönüş yollarında Pinotxo’da karın doyuruyor, öğlenleri ise gizli gurmeler teşrif ediyor. Çeşitli tapasları arasında güveçte tuna, midyeli sahanda yumurta gibi enfes günlük spesiyaller bulunuyor. (+34 93 317 17 31) La Boqueria, La Rambla 89. Metro Liceu. Pazar hariç her gün 06.00-17.00 arasında açık. Kredi kartları geçmiyor.

Inopia

Efsane karakter Ferran Adrià’nın kardeşi ve şefi olmak Albert Adrià’ya hem bir lanet hem de bereket getirmiş. Geleneksel tapas barı açıldığı günden beri tıka basa dolu ama bir yandan da mekânın fazlasıyla aydınlık, old school görüntüsü ve yaklaşımı El Bulli tarzı bir mutfak bekleyenleri hayal kırıklığına uğratıyor. Klasik tapas-patates, rus salatası, kroket ve işkembe- hoşunuza gidiyorsa, hiç bunlara kulak asmayın. Inopia hepsinden daha iyi. (+34 93 424 52 31) C/Tamarit 104, Eixample. Metro Poble Sec. Pazartesi-cuma 19.00-23.00, cumartesi 13.00-15.30 ve 19.00-23.00 arasında açık.

El Bitxo

Katalan köyü Oix’den getirdiği peynir ve şarküterileriyle meşhur ve iddialı küçük ve canlı bir tapas barı. Şarap menüsü sürekli gelişiyor, çeşitler artıyor. Şimdilik 30 şarap var listede, hepsi de kaliteli. Palau de la Musica’ya yakın konumundan faydalanıp konser öncesi atıştırmalık için uğrayabilirsiniz. (+34 93 268 17 08) C/Verdaguer i Callis 9, Sant Pere. Metro Urquinaona. Pazartesi 19.00-00.00, salı-perşembe 13.00-00.00, cuma-cumartesi 13.00-01.00 arasında açık. Kredi kartları geçmiyor.

Re-Pla

Cezbeden yeni görüntüsü ile Re-Pla uzun yıllardır favori mekân. Bronz bira muslukları, mermer masaları ile Fransız bistrolarını da andıran mekân tapas ve raciones’ın yanı sıra öğlenleri üç çeşit yemek ve pudingten oluşan bir menü servis ediyor. İçki alternatifleri fıçı Mahou birası, kadehte iyi şarap. (+34 93 268 30 03) C/Montcada 2, Born. Metro Jaume I. Pazar-pazartesi hariç her gün 13.30-16.00, 20.30-00.00 arasında açık.

Quimet i Quimet

Kirişleri tozlu şarap şişeleriyle dolu, klasik ve ufacık bar, kalan boş alanını da tapaslarıyla dolduruyor. Spesiyali ekmekte servis edilen şekilli tapas ve montaditos, her damak tadına hitap etmeyebilen kabuklu deniz ürünleri konserveleri. Krem peynirli, ballı, soyalı, morina balıklı, siyah zeytin ezmeli somon sashimi’nin mutlaka tadına bakın. İçeceğinizi elinizde tutmak zorunda kalmamak adına, yaslanacak bir köşe bulmak için erken gidin. (+34 93 442 31 42)  C/Poeta Cabanyes 25, Poble Sec. Metro Parallel. Pazartesi-cuma 12.00-16.00, 19.00-22.30, cumartesi 12.00-16.00 arasında açık.

TapaÇ24

Comerç24 ünlüsü Carles Abellan’ın yeni mekânı. Görünürde eski usul bir tapas bar TapaÇ24 ama chorizo (baharatlı, sarımsaklı domuz sucuğu) ya da domuz kroket dışında müdavimlerinin alışkın olduğu birçok atıştırmalık da mevcut. McFoie Burger  yemek fast-food cennetinde bir antreman. Onun bir küçük versiyonu Bikini de domuzlu ve peynirli, tek farkı trüf mantarlı olması. (+34 93 488 09 77) MetroC/Diputacio 269, Eixample Metro Passeif de Gracia. Pazar hariç her gün 09.00-00.00 arasında açık.

La Vinateria del Call

Sokaktan çok da dikkate çekmeyen samimi, sıcak ve ufak bir bar. Şarap, domuz-peynir kaynaklarını yüksek kalitede tedarik ediyor. Nefis ev yemekleri ve leziz incir dondurmasını mutlaka keşfedin. Antika tesisatı ve tozlu şişelerini bir kenara bırakırsak, çalışanları içeride çalan müzik gibi genç ve canlı. Bazıları İngilizce bile konuşuyor. C/Sant Domènec del Call 9, Barri Gotic Metro Jaume I or Liceu. Pazartesi-cumartesi 08.30-13.00, pazar 08.30-00.00 arasında açık.

En iyi Alışveriş Mekanları

Rebebcca Lowrey Boyd, kenarda köşede kalmış, bir başınıza keşfetmeniz mucize dükkânları sıralıyor. Rotasını Barselona’ya çevirenler için değerli euro’ları stile yatırma zamanı.

Josep Font

Font’un romantik ve feminen tasarımları mekânın çekici art-nouveau ortamında bir şekilde sergileniyor.
(+34 93 487 21 10) C/Prevença 304. Metro Diagonal. Pazartesi-cumartesi 10.00-20.30 arasında açık. Ağustos ayında  ise 10.00-14.00 ve 16.30-20.30 arasında açık.

Duduá 

Barselona’nın en iyi dükkânlarından biri. Sahibesi pek yetenekli Alicia Roselló tüm dünyadan toplanan tamamı el yapımı tasarımları dükkânına toplamış. Duduá aynı zamanda da bir galeri.
C/Rossic 6 (+34 93 315 04 01/ www. duduadudua.com). Metro Jaume I. Salı-cuma 16.30-20.30, cumartesi 12.00-14.00 ve 17.00-21.00 arasında açık. Pazar ve pazartesi kapalı.

MTX Barcelona

Barselonalı tasarımcı Mertxe Hernandez alternatif görünüşün dikkat çekmesi ile ilk bakışta dikkat çekici olanın ayrımını iyi bilen biri. Renkli, çok katlı, yumuşak ve feminen çizgideki tasarımları görülmeye değer.
(+34 93 319 13 98) C/Rec 32. Metro Barcelonata. Pazar hariç her gün 11.00-21.00 arasında açık.

Capricho de Muneca

El yapımı kiraz kırmızısı, çikolata kahvesi ve parma moru yumuşak deri çantaların tasarımcısı Lisa Lempp.
(+34 93 319 58 91) C/Brosoli I. Metro Jaume I. Salı-cuma 17.00-21.30, cumartesi 13.00-19.30 arasında açık.

Hatquarters

Chad Weidmar’ın ufak tapınağının olduğu yerde şapkalı bir turist sombrerosu görmek kadar sıradan bir şey yok herhalde. Gözünüzü rafya ağacından türleri, yünlü kumaştan asker şapkaları, deri kepler ve tüylü fötr şapkalar için açın.
(+34 93 310 18 02) Plaça de la Llana 6. Metro Jaume I. Pazar hariç her gün 11.00-20.30 arasında açık.

Lallo

Lailo’da diğer ikinci el dükkânlarındaki yığınla kalabalıktan sıyrılabilirsiniz. Parçalar çok kaliteli, içeride eski kostümlerin sergilendiği bir de müze var.
(+34 93 441 37 49) C/Riera Baixa 20. Metro Liceu ya da Sant Antoni. Pazar hariç her gün 11.00-14.00 ve 17.00-20.00 arasında açık.

Le SwingPier Cardin, YSL, Dior, Kenzo ve diğer moda ilahlarına tapan ateşli alışveriş gönüllüleri tüm köşeleri baştan başa dolaşabilir. Vintage ganimetleri ile dönüp dolaşıp gelecekleri yer Le Swing. Harika bir butik.
(+34 93 324 84 02) C/Riera Baixa. Metro Liceu ya da Sant Antoni. Pazar hariç her gün 10.00-14.30, 16.30-20.30 arasında açık.

İspanya Vize Bilgileri

Milliyetlere bağlı farklı vize prosedürleri

Güncel vize bilgileri İspanya Konsolosluğu ve Büyükelçiliği tarafından sağlanır

T.C. Vatandaşları vize almak zorundadır. Yeşil pasaportunuz varsa 90 güne kadar vizesiz kalabilirsiniz.

Çalışma kapsamına girmeden araştırma, eğitim yada lisans üstü eğitim yapmak amacıyla, resmi olarak kabul görmüş devlete ait yada özel herhangi bir öğrenim yada araştırma kurumunda okumak amacıyla gidecek olan kişi, öğrenim vizesi almalıdır.

Öğrenim vizesi bir yabancının İspanya’da kurs yada eğitim görmek, araştırma yapmak veya formasyon almak amacıyla ikamet etmesine imkan sağlar.

Vizelerle ilgili detaylı bilgileri İspanya Konsolosluğu‘ndan edinebilirsiniz:

Vize bölümünün elektronik posta adresi: cog.estambul.vis(at)mae.es

Vize bölümünün faks numarası: + 90 212 325 30

Çok Gezen Çok Tozan, Az Biraz Deli, Biraz da Yazan Çizen, Ucundan Web Tasarımcısı, Çılgın bi Proje Canavarı, Aa Unutmadan Az Buçuk da Fotoğrafçı.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!