Bir Gezginde Olması Gereken Nitelikler

Hem Türkiye’den hem de diğer ülkelerden bir çok insan benim yolculuğum hakkında aynı şeyi düşünüyor. Oh ne güzel, dünyayı geziyosun! Ve kafalarında canlanan ilk resim’de uzakdoğu ülkelerinden birinde kumsala uzanmış yada hamakta sallanırken elimde içkimle çalışmadan hayatın tadını çıkartmak.

Migrants in Mexico

Tabi tabi aynen öyle…

Seyahat etmek, yani İngilizce “Travel” Fransızca’da ki “Travail” kelimesinden türemiştir. Ve Fransızca’da bu kelime“çok sıkı çalışmak” anlamına gelir. O bahsedilen elimde içki ile kumsallarda keyif çatma düşüncesi yanlış değil, doğru. Zaman zaman tabiki bunları da yaşayabilirim ama bunun yanında bir problemle karşılaştığında tüm yetki sende ve bunu tek başına çözmenin bir yolunu bulmak zorundasındır. Tanıdığın kimse yok ve yeni birileriyle tanışmak veya iletişim becerilerini kullanarak yardım bulmak durumundasın. Bu öyle adresi bulamıyorum diyip sokaktan geçen birine adres sormak gibi birşey değil kesinlikle. Problemin konusu ise sürekli olarak değişir, yatacak yer bulma, ulaşım için bir yol, yeme içme gibi problemleri hızlı bir şekilde gelişine çözmen gerekiyor ki bulunduğun mekanı, insanları ve kültürleri rahatça anlayabilme şansın olsun. Aslında ne kadar basit şeyler değil mi? O zaman şöyle hayal et. Şu an bulunduğun şehrin dışında bir yerdesin, kalacak yerin yok ve kimseyi tanımıyorsun. Ne yaparsın? Hemen aklına kalacak yer olarak otel geliyor değil mi? O kadar paran yok, şimdi ne yaparsın? İyi niyetli biri seni evine davet etti, ok. Birkaç gün ordasın problem yok, peki sonra? İşte şu anda gözlerini yukarıya doğru kaldırıp düşünmeye başladığın an. İşte bunu hergün aylar boyunca yaşayacağını düşün  Şimdi biraz korkutucu geldi değil mi? Ama aslında korkacak birşey gerçekten yok, sadece biraz alışılması gerekilen bir durum ve sağduyuna güvendiğin sürece normal hayatta yaşadığın problemlerden daha fazlasını yolda yaşamazsın.

Bu durum gezgin adamı daha güçlü ve herşeye karşı dayanıklı yapan çok basit bir egzersizden başka birşey değil. Hatta daha da fazlası hayat tecrübeni daha da geliştirip güçlendiren, sadece yolda değil hayatının sonuna kadar kullanabileceğin binbir türlü yeteneği ve beceriyi keşfetmeni sağlayan bir ders.

Gezgin hayatı yaşacak birinde olması gereken niteliklere şöyle bir bakalım

TravelEnglish

1. Önce adapte ol, sonra şikayet edersin (Adaptasyon)

Güvenli bölgenin dışında yaşamak yoldaki gezgin için en basit ve normal durumlardan biridir. Yenilikler beraberinde farklı zorlukları da getirir; önceki yerde işe yarayan şeyler yeni yerde işe yaramayabilir. Daha geçen hafta ancak alıştığın durum şimdi tamamen farklı bir şekle girmiştir. Can sıkılacak bir durum yok, herşeyden bağımsız bir gezgin hayatı sen her türlü değişen duruma hızlı bir şekilde adapte etmeye zorlar ve sonucunda gelişirsin. Aynı şey zaman zaman hayatında da başına gelir ama yoldaki kadar değil.

2. Aklında birden fazla yedek plan olsun (Planlama)

Hangi koşullar senin için en önemliyse ona karar ver (örn. rahatlık, bütçe, risk, zaman), planlarını onlara göre yap ve en uygun yolu seç. Bunu yaparken sadece A ve B planı yapmakla kalma, C ve D planların da olsun. Sonunda koşullar öyle bir duruma gelirki zorla bir E planı yapmak zorunda kalırsın ve hatta sonradan bu planın tüm yaptıkların arasında en iyisi olduğunun farkına varırsın.

3. Problemin içine girme ve çıkma (Problem çözme)

Gezginlik binlerce çözülmeyi bekleyen problemleri de beraberinde getirir. En basit otobüs durağına nasıl gideceğinden tut, bineceğin otobüste hayatını tehlikeye sokabilecek bir tehlike olup olmadığını anlamaya kadar. Birinden aldığın bilgi başkasından aldığınla tutmaz, kalacağını düşündüğün yerin müsait olmadığını son dakikada öğrenirsin veya gecenin bir vakti toplu taşımanın bile olmadığı alakasız kuş uçmaz kervan geçmez bir yerde tek başına kalırsın. Her zaman karşına çıkacak değişmez zorluk: içinde bulunduğun duruma kendini sokmak ama aynı zamanda girerken de çıkış için bir kaçış planını elinde bulunduruyor olmak.

4. Ortak çıkar nokta bulmak (Uzlaşmak ve arayı bulmak)

Aynı hayatta olduğu gibi seyahat ederken de verimli sonuç almanın püf noktası, birlikte içinde bulunduğun durumdaki herkesin sonuçtan memnun kalması ve kendisinin de sayılıp saygı duyulduğunu bilmesi. Burada bahsettiğim olay sadece fiyat pazarlığı yada akşam hangi bara gidileceği değil. Karşılıklı kazancı öngören bir yaklaşım çok çok geniş bir yelpazede incelenebilir ve karşına çıkacak kültürel problemlerin yada hiç alışık olmadığın adetler karşısında hem kendini hem de karşındaki kişiyi zor duruma sokmadan sonuçlandırmayı sağlar.

5. Görmek istediğine odaklan ve olayları süzgeçten geçir (Gözlem ve Anlayış)

Aradığın şey neyse ona odaklan ve geri kalan herşeyi aklına girmeden bir süzgeçten geçir. Kültür, insanlar, ülkenin kendisi ve gelmeden önce aklında ne varsa onları ara. Açık fikirli ve anlayışlı olmanın en kötü  tarafı sürekli olarak etrafda olan biten her türlü olayı da kendine çekiyor olmak. O yüzden bir sürü saçmalığa ve kültür dışında kalan can sıkıcı durumları süzgeçte bırakmaya hazır ol.

6. Daha azıyla daha çok şey yap (Beceriklilik)

Çok hızlı bir şekilde aradığın konu ile ilgili ilk bakışta görünmeyen bilgileri edinebilmeyi bir alışkanlık haline getir. İşe yarar ve güncel olan bilgiyi hemen al öyle ilerle.Bu tarz bir bilgiyi almak çok zor değil, her yerde var ve sadece kafanı çevirip bakman gerekiyor. Sokaktaki insanlardan diğer gezginlere ve internetteki forumlara kadar her yer bilgi kaynıyor. Asla tek bir kaynağa güvenme, bazen çok güvenilir olsa bile sırf alışkanlık olması için başka kaynaklara da bak. Yararlı ve yararsız bilgiyi birbirinden ne kadar hızlı ayıklarsan seyahat de o kadar hızlı ve problemsiz geçer.

7. Ortak bir dil bul, gerekiyorsa yarat (İletişim)

İnsanlarla iletişim kurmak seyahat etmenin en güzel ve yoldaki kişiye en çok tecrübe katan şeydir. Bazen inanılmaz yorucu ve sıkıntılı da olabilir çünkü süreki olarak değişen dil ve kültürlere ve o kültürlerin bir parçası olan insanlara alışmak hem yorucu hemde güçlü bir iletişim yeteneği gerektiriyor. Sözlü ve sözsüz iletişim yeteneklerini her zaman geliştirmen gerek. Ancak bu sayede güvenilir bir ilişki kurulabilir.

Sonuç olarak yaşayacağın tecrübeleri ve kişisel gelişimini aynı kazanda kaynatman gerekiyor ki sonunda lezzetli bir yemeğe dönüşebilesin

Simyacı’nın yazarı Paulo Coelho’nun söylediği gibi : “En iyi sürücüler düz yollardan değil engebeli yollardan geçmiş olanlardır.”

Kaynak: Yoldaki

Çok Gezen Çok Tozan, Az Biraz Deli, Biraz da Yazan Çizen, Ucundan Web Tasarımcısı, Çılgın bi Proje Canavarı, Aa Unutmadan Az Buçuk da Fotoğrafçı.

1 Comment

  • gezgin dediğin plansız yaşar dostum aklında bulunsun
    tavsiyelerin için teşekkürler
    eyvallah
    not:
    istanbul dan nefret ettim gerçekten

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!