Türkiye’den Vize İstemeyen Ülkeler, Vizesiz Yerler

Çok üzücü ki Türkiye vatandaşı olarak vize sıkıntısı yaşıyoruz. İstediğimiz an bir yere gitme lüksümüz yok. Hatta illa aldığın ülkeden girmek durumundasın gibi psikolojik bir baskı bile var. Pasaport kontrolünde sorular sorular. Ne için geldin, ne kadar kalacaksın, nerede kalacaksın, dönüş biletini göster. Biletini neyle aldın, kaç para ödedin? Almadan evvel bin ayrı evrak, yok bankada para bulundur, ev tapuları, araba ruhsatları, hazırla dur. Sonra da dua etmeye başla inşallah uzun süreli verirler diye. Bildiğin eziyet. Bir de vize istemeyen ülkeler var geçtiğimiz birkaç yılda sayıları biraz daha arttı. Ancak Bakın bakalım ilginizi çeken bir ülke var mı içlerinde. Ya da muhteşem memleketler ancak o kadar uzaklar ki uçak biletleri servet boyutunda. Sürekli güncellenmekte olduğu notu ile birlikte.

Visa_requirements_for_Turkish_citizens

Türkiye’den, Türk Vatandaşlarından, vize istemeyen ülkeler – 2016

Antigua-Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya,

Brunei Sultanlığı (Dikkat: 72 Saate kadar transit vize, vizeler kalkmadı henüz), Ekvador, El Salvador, Fas, Fiji, Filipinler, Gambiya, Guatemala, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan,

Haiti, Honduras, Hong Kong, Irak, İran, Jamaika, Japonya, Kamerun, Karadağ, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Kosova, Kosta Rika,

Libya, Lübnan, Makau Özel İdare Bölgesi, Makedonya, Maldivler, Malezya,

Meksika (e-vize), Monako, Mauritus, Moldova, Moğolistan, Nikaragua, Nevis, Palau Cumhuriyeti, Panama, Peru, Samoa, St. Vincent-Grenadines,

Singapur, San Marino, Santa Lucia, Sırbistan, Suriye, Swaziland, St. Vincent-Grenadines, St Kitts, St Lucia

Şili, Şeyseller, Tacikistan, Tayland, Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu, Ukrayna, Uruguay, Ürdün, Vanuatu, Venezuela, Vatikan.

Hırvatistan, 1 Nisan 2013 itibariyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulamaya başlamıştır. Yemen, Brunei Darussalam, Belarus ile vizeler kaldırılmış ancak henüz yürürlüğe girmemiştir.

Basında yer alan “bir ülke ile daha vizeler kalktı ” manşetlerine güvenmemek gerekiyor. Siyasilerin görüşmeleriyle bu kararlar alınmış olsa da, protokollerin belirlenmesi, bunun uygulanması, resmi gazetede yayınlanması çok uzun bir süreç alabiliyor. Bazen de kaldırılan vizeler sadece yeşil veya diplomatik pasaportu kapsıyor olabilir. Oysa ki bir çoğumuz çipli bordo pasaporta sahibiz.

Sınır Kapılarında Vize Alınabilen Ülkeler

Azerbaycan (Bakü), B.A.E. (Transit), Bahreyn, Bangladeş (Dhaka), Bhutan, Burkina Faso (75 Euro), Burundi, Cape Verde, Cibuti, Doğu Timor, Dominik Cumhuriyeti, Ermenistan (Resmi, hizmet ve diplomatik pasaport hariç), Endonezya (25$), Gana, Kamboçya (20$), Katar, Kenya (50$), Komor Adaları, Kuveyt, Madagaskar, Mali, Mısır (45 yaş üstü), Mozambik, Nepal (30$), Ruanda (Transit 3 günlük), Samoa (34$), Sri Lanka (25$), Sudan (100$), Şeyseller, Tacikistan, Tanzanya (50$), Togo, Tonga, Uganda, Umman, Zambiya (50$), Zimbabwe (Victoria Falls sınır kapısı ile 100$)

Vize uygulamalarında gözlenen olası güncelleme nedeniyle, seyahat öncesinde ilgili ülkenin Büyükelçiliği ile temas kurulması tavsiye olunur.

Ayrıca Türk vatandaşlarından transit vize isteyen ülkeler sayfasını da inceleyebilirsiniz.

Umuma Mahsus Pasaport (Lacivert) taşıyaların haricinde Hususi Pasaport (Yeşil) ,Hizmet Pasaportu (Gri) ve Diplomatik Pasaport (Kırmızı) sahibi Türk Vatandaşlarından vize istemeyen ülkeler listesine ve diğer  vize prosedürlerle  ilgili detaylı bilgi almak için Dışişleri Bakanlığı’nın ilgili sayfasını kullanabilirsiniz. Lütfen tıklayın.

Vize Almanın Püf Noktaları

Türkiye’den yurtdışına yapılan seyahatlerin en büyük sorunlarından biri vize alma zorunluluğu. Avrupa ülkelerinin çoğu, ABD,Kanada gibi ülkeler Türk ziyaretçilere vize zorunluluğu koyuyor.

Tur acenteleriyle yaptığınız seyahatlerde vizeniz genellikle acente görevlilieri tarafından alınıyor. Size düşen onların size bildirdiği evrakları toparlamak. Ama eğer kendi başınıza yurtdışına gidiyorsanız, vize başvurusunu bizzat yapmanız gerekiyor. Bu noktada da vize almanın püf noktalarını bilmeniz işinizi çok kolaylaştırıyor.

Öncelikle vize başvurusu şakaya gelmez. Zaman ayarlamasını çok iyi yapmalısınız. Çünkü aslında seyahat sebebiniz ne olursa olsun, ekonomik koşullarınız ne olursa olsun, size mutlaka vize verecekler, diye bir kesinlik yok. Eğer yurtdışı seyahatlerinin yoğun olduğu dönemlerde vize için başvuruda bulunrsanız, gideceğiniz ülkenin konsolosluğunun önünde sabahın erken saatlerinden başlayan kuyruklara hazır olun. Uçak biletinizi alırken de vize gerçeğini aklınızdan çıkarmayın. Vizeye başvurmak için en azından uçak rezervasyonunuzu ya da hangi taşıtla gidecekseniz, gemi, otobüs, tren vesaire, o aracı kullanacağınızı gösteren bir belgeyi edinmiş olmalısınız. Eğer vize alamazsanız, biletiniz yanacağından sadece rezervasyon yaptırmak iyi bir çözüm olabilir.

ÖNEMLİ NOKTALAR…
Vizeye başvurmak için öncelikle geçerli bir pasaportunuzun olması gerekiyor. Ondan sonra gideceğiniz ülkenin Türkiye vatandaşlarından vize isteyip istemediğin öğrenmelisiniz. Türkiye’ye vize uygulamayan ülkeler şunlar:Andorra, Arjantin, Arnavutluk, Bahama, Barbados, Batı Samoa, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Dominika, Ekvator, El Salvador, Endonezya, Fas, Fiji, Filipinler, Gambia, Grenada, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Hırvatistan, Hong Kong, İran, Jamaika, Japonya, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kolombiya, K.K.T.C., Kosta Rika, Makedonya, Maldivler, Malezya, Malta, Mauritius, Monako, Romanya, Santa Lucia, San Marino, Seyşeller, Singapur, Solomon Adaları, Şili, Swaziland, Tayland, Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu, Uruguay, Vatikan.

Pasaportunuzun türü vize işlemleri sırasında çok önemli. Yeşil pasaport sahipleri kimi ülkelere vize almadan giriş yapabiliyorlar. Ancak bu tür bir pasaportunuz yoksa, normal mavi pasaport sahibiyseniz, Türkiye’den vize isteyen her ülkeye giriş yapmak için vize almanız şart.

Vize başvuruları konsolosluklarda sabah 09:00-12:00 saatleri arasında yapılabilir, başvuru yanıtınızı ise en az bir gün sonra 13:00-15:00 saatleri arasında alabilirsiniz. Vize başvurusunu seyahatten en az on beş gün önce yapmakta fayda var. Başvuru sırasında sizden ek belge istenebilir, bunun için vize işini son anlara bırakmamalısınız. Vize başvurunuzun reddedilmesi de mümkün. Evraklardaki eksikler, daha önce belirli bir nedenden dolayı vize talebinizin reddedilmiş olması, yasal veya ekonomik durumunuz gibi etkenler buna yol açabilir.

BELLİ BAŞLI BELGELER…
Konsoloslukların hepsi aynı tür belgeler istemezler. Onun için önceden gidip konsolosluklardan başvuru formu temin etmek ve istenen belgelerin listesini almanız gerekir. Konsoloslukların çoğu genel olarak vesikalık fotoğraf, maaş bondrosu, öğrenci belgesi, vergi levhası gibi iş durumunuzu gösteren evraklar, ev tapusu, ya da kira kontratı gibi ikamet durumunuzu gösteren belgeler, banka hesap cüzdanı, üzerindeki mallara ait tapular gibi ekonomik durumunuzun seyahat ve konaklamaya uygunluğunu kanıtlayan belgeler isterler.

Şirket sahibi ya da ortağı iseniz, Ticaret Odası onaylı faaliyet belgesi, vergi levhanızın fotokopisi, sicil gazetesi fotokopisi, imza sirküleri, firma antetli kağıtta dilekçe ve ofisin mal varlığını gösteren banka cüzdanı, ruhsat, tapu gibi evraklar istenebilir. Maaşlı çalışan iseniz, çalıştığınız işyerinden konsolosluğa hitaben yazılmış bir dilekçe, dilekçeyi imzalayan yetkilinin imza sirküleri, son üç aylık maaş bordrosu ve yine ekonomik durumunuzu gösteren evraklara ihtiyacınız olacak.

Sehahat nedeniniz de vize başvurularından önemli bir kriter. Öğrenim amaçlı ziyaretler için eğitim alacağınız kurumdan da belge istenecektir. Turistik amaçlı gezilerde de nerede konaklayacağınız sorulabilir. Otel rezervasyonları sorulabilir. Bir yakınınızı ziyaret ediyorsanız, onun tarafından gönderilmiş resmi bir davetiye belgesine ihtiyacınız olabilir.

Ayrıca başvurularınızda ziyaret edeceğiniz ülkelere giriş ve çıkış yapacağınız tarihlerin yanısıra, tek, çift, çok girişlik ya da transit gibi çeşitli kategorilere ayrılan vizelerden hangisinin size uygun olduğunu da belirtmeniz gerekecetir. Vize dönemi sorulduğunda, seyahatinizin uzunluğuna göre bir vize talebinde bulunabilirsiniz. Aynı ülkeye yakın zamanda birden fazla kez gitmeyi düşünüyorsanız, altı ay, bir yıl gibi süreleri kapsayan vize talep edebilirsiniz, böylece tekrar tekrar vize koşuşturmacası yaşamaktan kurtulursunuz. Ancak, vize için ödeyeceğiniz fiyat bu sürenin uzamasıyla katlanır. Mali olarak bunu da hesaplamalısınız.

tr_TRTürkçe
en_USEnglish tr_TRTürkçe