Seyahat Pazarlamacılarının Benimsemesi Gereken 8 Teknoloji Trendi

Teknoloji çok hızlı bir tempoda gelişmekte. Bu nedenle bir adım geri gelip daha büyük orta ve uzun vadeli resme bakmak çok önemli. Ve günümüzde uzun vade demek sadece 3 yıl (ya da 2020’ye kadar) alabiliyor.

Yakın bir zaman önce PwC Global dikkat edilmesi gereken sekiz büyük teknoloji trendi üzerine bir çalışma yayınladı. Büyük bazı Amerikan şirketlerinin CEOlarına anket uyguladılar ve dünya çapında çeşitli sektörlerde 150’nin üzerinde mevcut ya da yeni gelişmekte olan teknolojileri keşfettiler. Hali hazırda günlük yaşamımızda köklü değişimler yapmaya başlayan, göze çarpan 8 eğilim var ve bunların küresel ölçekteki işleri önemli derecede etkilemesi de muhtemel.

İşte akılda tutulması gereken 8 teknoloji

1. Nesnelerin İnterneti

Bu büyük ihtimalle günümüzde konuşulan ve çokça bilinen bir terim ve teknoloji. Apple Saati, RFID tipi cihazları, ya da akıllı telefonlara mesajları iletebilen diğer Bloetooth özellikli cihazları düşünün. Başka neler var? Bilgisayar aracılığıyla kontrol edilebilen ısıtma sistemleri ve alarma sahip akıllı evler ya da uzaktan açılabilen ya da kilitlenebilen akıllı arabalar ya da televizyonlar.

Nesnelerin interneti, havayollarının uçağın motorlarının durumunu monitörlemesi veya kapı bilgilerini işaret feneriyle aktarmasından, otellerin odalara anahtarsız girişi sağlamasına, Disney gibi tatil yerlerinin turistlere yol bulmada yardımcı olmasından, kayak mekanlarının RFID cihazları kullanarak kapasitelerini arttırmaları veya kayakçılara bir sezonda veya bir günde ne kadar kaydıklarını hesaplamada yardımcı olmaya kadar aslında seyahat sektöründe  birçok insanın çoktan kucak açtığı bir dünyayı temsil eder.

2. Arttırılmış Gerçeklik

Arttırılmış gerçeklik 2D veya 3D bilgileri insanların etkileşim halinde olabilecekleri şekilde sunmak için gerçek hayatı kullanır. Bunun en son örneklerinden birisi gerçek hayattaki mekanlara sanal alanlar ve küçük yaratıklar (pokemon) ekleyen Pokemon Go Craze’dir. Bu mekanlar, genel olarak kentlerin simgesi ve heykeller, oynamak için gerekli olan birçok değişik öğeyi toplayan insanlar tarafından kullanıldı.

Benim memleketim Montreal Arttırılmış gerçeği avangart projesiyle  güçlendiriyor, Montreal en Hostiere, 2017’de kuruluşunun 375. Yılını kutlamalarının bir parçası olarak tasarlanmıştır. Bu mobil uygulama kullanıcılara Eski Montreal’deki bilinen ve az bilinen bir çok binanın dış cephesinde animasyonlar oynatma imkanı sunuyor.

3. Sanal Gerçeklik

Sanal gerçeklik insanları içinde hareket edebilecekleri ve objelerle etkileşimde bulunabileceleri 3D bir dünyanın içine çekiyor. Sanal gerçeklik kaçınılmaz olarak sanal dünyada proje kullanıcılarının başlık setleriyle birlikte popülerleşti. Bununla birlikte bu başlıklar aynı zamanda gerçek dünyada harika bir çok algılı deneyim yaratmak için de kullanılabilir, mesela hız trenlerinde,Le Goliath, sanal gerçeklik kullanan La Ronde ,Montreal’deki bir eğlence parkı. İnsanlar zaten heyecanlı bir sürüş içindeyken sanal gerçeklikle birlikte zaten inanılmaz olan bir eğlenceye daha fazla katman ekleyerek deneyimlerine ekstra heyecan katıyor. Sanal gerçeklik daha farklı bir çok uygulamayla da kullanılabilir, mesela Club Med’in geçen kış yaptığı gibi turistlere turistik mekan satmaları, veya Marriott Otel’in yaptığı gibi Karayiplerdeki evlilik paketlerine değer kazandırmak için uzaktan balo salonlarını ziyaret etmelerini sağlamak için.

4. Blockhain

Daha önce hiç Blockchain’i duydunuz mu? Peki kayıtdışı ekonominin sanal para olarak kullandığını?

Resmi tanımlaması temel olarak:

Blockchain bilgileri depolayan ve aktaran bir teknolojidir. Transparan ve güvenlidir ve merkezi kontrol sistemiyle birlikte çalışmaz.

Blockchain şimdiden finansal endüstride kullanılıyor. Uzmanların Kuzey Amerika’da 2018 yılına kadar kağıt çeklerin kullanımdan kalkacağına inandığını biliyor musunuz? Bir çok insan çoktan ödemeleri Interac, Paypal veya Square ile kabul etmeye başladı. Bazı uzmanlar Blockchain’in finansal endüstriye yaptığının Napster’ın müzik dünyasına, Airbnb’nin otel endüstrisine yaptığıyla, Uber’in ulaşıma yaptığıyla eş değer olacağını bile söylüyor.

5. Yapay Zeka

Algoritmalar gerçekten insan davranışlarını ve düşüncelerini kopyalayabilir mi? Nitekim bilim kurgu düşünebilen, görsel algı üreten, kararlar veren, dilleri tanıyabilen, eşzamanlı çeviri yapabilen uygulamalarla gerçeğe dönüşüyor. Yakın zamanda yapay zeka kullanan bir yazılım iki parça müzik bestelemeyi başardı. Bu yılın başında, Google yarattığı AlphaGo ile yapay zekanın Go oyununda dünya şampiyonu Güney Koreli Lee Sedol’ü yenebileceğini göstererek herkesi büyüledi. Altını çizmekte fayda var, Go, Asya’da çok yaygın bir oyun, yüksek zeka ve satrançtan bile daha fazla içgüdü gerektiriyor, bunların sayesinde IBM tarafından geliştirilen Deep Blue birkaç yıl önce Gary Kasparov’u yendi.

Gelecek birkaç yıl içerisinde yapay zekayı günlük hayatımızda görmemiz çok muhtemel, özellikle online istekte bulunan ve cevap alan müşterilere nazaran, yapay zeka öncelikle müşterilere sorular yöneltecek ve müşteri destek sorumlusu veya diğer otomatik karşılıklar tarafından desteklenecek. Ve bu aslında var olan bir şey! Etkileşimli acentalar, We Are Interactive, geçenlerde şirket çalışanlarıyla iyi anlaşan ve Facebook sayfalarındaki sorulara cevap veren BoWAI robotlarını lanse etti.

6. 3D Yazıcılar

3D yazıcıları baya duyar olduk. Peki bu tam olarak nedir? 3D yazıcılar insanlara ve şirketlere gerçek objeler üretme imkanı veriyor: bir teknisyen ekrana BDT( bilgisayar destekli tasarım) yazılımını kullanarak bir obje çiziyor. Sonra bu 3D dosyayı başka bir yazılıma gönderiyor, bu yazılımda dosya bölümlere ayrılıyor ve sonunda bunu obje tamamlanana kadar üst üste katmanlar halinde malzeme çıkaran özel bir yazıcıya gönderiyor.

Yaklaşım geleneksel 2D yazıcılara benziyor. Ama, katmanlar sayesinde insanlar metal, plastic veya vaks gibi malzemeler kullanarak gerçek objeler yaratabiliyor. Doğal olarak 3D yazılım konseptleri görselleştirmede kullanılabilir: şirketler gerçekten bir şey üretmeden araba protoripleri, uçaklar, binalar ve tüketim malları yaratabilirler. Şu sıralar Asya’nın çeşitli yerlerinde 3D yazılım kullanılarak dikilmiş oteller görüyoruz, ve hatta Hyatt gibi otel yöneticileri son yaptıkları bir yarışmada  sık gelen müşterilerine kişiselleştirilmiş 3D heyekeller sunuyor.

7. Dronelar

Birkaç yıl önce Amazon siparişleri bir drone- insansız hava aracı- filosu ile teslim etme hayalinden bahsettiğinde hiç kimse buna inanmadı. İnsanlar Amazon’un niyetinin bilim kurgu, düpedüz çılgınlık veya her ikisinin karışımı olduğunu düşündü. Ama bugün, bu şüphe edenler Amazon’un iddiasını paraya çevirdiğini görmeye başladılar.

Dronelar çok büyük bir imkan olanağı sağlıyor: profesyonel kamera ve kiralık helikopter fiyatına mükemmel resimler ve videolar yarattığınızı düşünün. Dronelar aynı zamanda insanlara büyük trafik kazalarını önceden haber verebilir ve trafiğin yoğunlaşmasını engelleyebilir. Özellikle seyahatta zor çekilmiş videoların fikir değiştirmede ne kadar önemli olduğunu bildiğimiz için Droneların kısa ve uzun vadede nasıl kullanıldığını görmek ilginç olacak.

8. Robotlar

Gerçekten bir robot tekrarlanan işlerde insan yerine kullabılabilir mi? Kesinlikle evet! Tarih derslerinizi hatırlıyor musunuz? İkinci endüstri devrimi sırasında üretim merkezleri dünyanında her yerinde robotlar kullanılarak otomatik hale getirilmişti. Peki robotlardan bundan biraz daha fazlasını yapmalarını istersek, mesela zorlu bir görevde bir insana yardım etmeleri gibi? Sağlık sektöründe bu çoktan gerçekliğe kavuştu, ama her nasılsa robotları gün geçtikte turizm sektöründe daha fazla görmeye başladık. Japon otelleri robotlar kullanıyor ve Belçika’da Mario adında bir robot müşterileri 19 farklı dilde karşılayabiliyor ve bir çok görevi yerine getirebiliyor böylelikle çalışanlar( insan olanlar!) otel müşterileriyle ilgili daha önemli ve karışık işlerle ilgilenebilsinler.

Bu gelişen teknolojiyle birlikte gelecekte neler olacağını düşünmek bile başımızı döndürmeye yetiyor. Ama gelecek bugün ve şimdi başlıyor. Önümüzdeki yıllar büyüleyici olacak!

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!