Yurtdışında Üniversitelere Başvuru İçin Yapmanız Gerekenler

Giriş Sınavları- TOEFL, SAT, GMAT, IELTS, GRE

Eğitim alacağınız derse göre bir veya daha fazla standartlaşmış giriş sınavını almanız gerekmektedir.
Değişik okulların farklı şartları vardır bu nedenle okulunuzdan aldığınız transkript ve not tablonuz bilgi ve becerilerinizi tam olarak yansıtmaz. Giriş sınavları kabul ofislerinin daha kapsamlı ve adil bir karar vermelerini sağlar. Bu testler öğrencilerin bir konuda bilgilerini ölçmektense problem çözebilme, yaratıcı düşünme gibi becerilerini ölçer.

TOEFL:

Eğer Amerika’da yurtdışı eğitimi düşünüyorsanız İngilizce yeterliliğinizi göstermek için TOEFL almanız gerekmektedir. Her kolej veya üniversitenin kabul için şart koştuğu bir puan vardır, bu puanı veya fazlasına ulaşmanız okula girişiniz için gereken unsurlardan biridir. (Çoğu üniversite için bu puan minimum 213’tür) TOEFL bilgisayar tabanlıdır, şıklı sorular ve bir kompozisyon sorusundan oluşmaktadır.

Sınavın kısımları aşağıda belirtilmiştir:

Dinleme: Bu kısım öğrencinin Amerikan İngilizce’sini anlama becerisini ölçer. Kulaklıkla dinleyeceğiniz konuşmalara göre diyalog hakkında sorulara cevap vereceksiniz.

Yapı: Bu kısım yazılı İngilizce’yi anlama becerinizi ölçer. Bu kısımda gündelik konuşmalar yerine daha resmi İngilizce yazılar yer almaktadır.

Okuma: Bu bölümde kavrama ve kelime hazineniz ölçülmektedir ve paragrafları okuyarak sorulara cevap vermeniz istenir.

Yazma: Bu kısımda bir adet kompozisyon sorusu sorulmaktadır. Kompozisyon yazarak bir argümanı savunmanız istenir.

SAT:

SAT Amerika’da bir lisans programına başvuran her Amerikalı öğrenciden istenir. Başvurduğunuz okul ve programa göre uluslararası öğrencilerden de istenebilir. Test sayısal ve sözel şıklı sorulardan oluşmaktadır. Sayısal kısımda aritmetik, cebir, geometri, olasılık ve hespa soruları vardır. Sözel kısımda bulunan kategoriler aşağıdadır;

Benzerlikler- Bu kısım kelimeleri ve aralarındaki ilişkiyi anlamaya dayalıdır.

Cümle tamamlama- Bu kısım mantık yoluyla cümleleri tamamlamanızı ister.

Kritik okuma- Bu kısımda okuyacağınız bir yazı olacaktır ve yazıyı kritik bir şekilde düşünmeniz amaçlanmıştır.

GMAT:

GMAT 131 MBA programlı okuldan oluşan Lisansüstü İdare Kabul Konseyi ( GMAC) tarafından yönetilmektedir. GMAT MBA veya benzeri derslere kayıt olmak isteyen öğrencilerin sözel, sayısal ve analitik becerilerini ölçmek için dizayn edilmiştir. Bilgisayar tabanlıdır ve şıklı soruların yanında kompozisyon soruları da vardır. Diğer testlerde olduğu gibi bilgi miktarından çok problem çözme ve yaratıcı düşünme gibi beceriler ölçülmektedir.

IETLS:

İki çeşit IELTS testi bulunmaktadır, bunlar akademik ve genel testlerdir. Yüksek ögrenim için akademik IELTS sınavları tercih edilmekte ve bazı üniversiteler TOEFL yerine bu testi tercih edebilmektedir. Bir çok üniversite tarafından istenen puan 6.0 veya daha yüksektir. Puan başvuranın ülkesine ve üniversite şartlarına göre değişir.

GRE:

Lisansüstü/ doktora seviyesinde sosyal dersler, mühendislik bölümleri ve bir çok programa giriş için yeterli bir GRE test puanı gerekmektedir. GRE iki formattadır, biri genel diğeri ise lisans eğitimi olan veya bir konuda uzmanlaşmış öğrenciler tarafından alınan konu testidir. Genel test bütün programlar ve konular için geçerlidir. Konu testi ise özellikle sekiz derece için hazırlanmıştır, bunlar; biyokimya, biyoloji, kimya, bilgisayar bilimi, İngilizce edebiyatı, matematik, fizik ve psikoloji bölümleridir.

Online Dersler 

Online dersler değişik yöntemlerden oluşmaktadir ve bir çok programı tamamen online olarak ülkenizdeyken görebilirsiniz. Bazı dersler için Avustralya, İngiltere veya Amerika’ya seyahat etmeniz gerekmez bazı dersler ise seminerlere katılmanız için seyahat etmenizi veya lokal partner kurumlardaki etkinliklere katılmanızı isteyebilir. Seçtiğiniz kurumla iletişime geçerek bölümünüzün 100% online olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Tam zamanlı ve yarı zamanlı eğitim seçenekleri mevcuttur ve ikisi için de eğitim gereçleri ve internetten yardım alacaksınız. Mail, email, video konferansı, yazışma platformlarıyla eğitmenleriniz ve diğer öğrencilerle iletişim halinde olacaksınız.
Her seviyede ders üzerine eğitim görebilirsiniz; lisans sertifikaları, diploma ve dereceler, lisansüstü master ve MBA dersler aynı zamanda profesyonel dereceler de online eğitim bölümlerindendir.

Kriterler

Giriş şartları kuruma ve alacağınız dereceye göre değişmektedir. Bu şartlar kabul edildiğiniz bölümü başarıyla tamamlayacağınızdan emin olmak içindir. Dersin anlatımı ve ödevlerinizin değerlendirilmesi açısından çoğu kurum iyi derecede bir İngilizce istemektedir.

Üniversite Sıralamaları

Üniversiteler akademik araştırma, öğrenci performansı, eğitmenler ve öğrencilerin anketlerine kadar bir çok faktöre dayanarak sıralamaya girmektedir. Belli akademik programlar veya departmanlar için de özel sıralamalar ve tablolar bulunmaktadır.

Kurumların sıralamaları öğrencilerin karar verme aşamalarında önemli bir faktördür aynı zamanda sıralamada kurumun kendisinin yardımı veya tavsiyesinin olup olmadığına da dikkat edilmelidir.

Kaynak: Hotcourses Turkey

Çok Gezen Çok Tozan, Az Biraz Deli, Biraz da Yazan Çizen, Ucundan Web Tasarımcısı, Çılgın bi Proje Canavarı, Aa Unutmadan Az Buçuk da Fotoğrafçı.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!