Yükselen Döviz Kurları Seyahati Etkiliyor mu? Sektör Temsilcileri Ne Söyledi?

Yükselen döviz kurları, Türkiye’nin gündelik alışkanlıklarını değiştirmeye devam ediyor. Artık gündem haberlerinden önce döviz kurlarını takip eder olduk, hal böyle olunca seyahat alışkanlıklarımızı da etkileyecek gibi gözüküyor.

Peki turizm sektörünün önde gelen temsilcileri bu konu hakkında ne söyledi?

Deniz Sümerpalazoğlu (Emirates Airline)

Ulkemizi etkisi altina alan kur yukselisi durulana kadar yurtdisi seyahat planlari tahminen ertelenmeye baslanacaktir.

Sirketler zorunlu olmadikca seyahatlerini durduracaklar, keyifi seyahat planlayanlar daha sonra bakariz diyeceklerdir, sular bir durulsun isteyeceklerdir. Ancak tam tersine yurtdumuza yogun bir turist akini olacagini on gorebiliriz. Guzel ulkemizi daha da hesapli gezebilecek olan turist, konaklama, alis-veris, yeme-icme ve eglence dahil cazip bir firsat yakalamis olacak.

Yurdumuz Otel tesisleri ve buna bagli tedarik zinciri canlanirken, yerli halkimizin seyahatleri dogal olarak azalacaktir, taa ki piyasa alisana kadar…

Derya Pekruh Gerçeker (Singapore Airlines)

Son gunlerde yukselen doviz kurları yurt dısı tatil seyahatlerini minimize edeceği gibi, iş seyahatine cıkan insanları da dijital toplantılar yapmaya veya yılda 3-4 kez gidilen fuarlar arasından en etkili olanı secip sadece yılda 1 kez gitmeye zorlayacaktır.

Ozellikle Avrupa ve Amerika kıtalarına yapılacak seyahatlerin, yuksek vize, konaklama ve yiyecek içeçek ucretlerinden dolayı; vizesiz, konaklama ve yemek imkanları daha uygun olan Asya gibi bölgelere yonelecegini düşünüyorum. Eskiden gittiği ülkenin özel mekanlarını, yemeklerini, aktivitelerini deneyimlemek isteyen seyahat severlerin bu konudaki harcamalarını da en aza indireceğini öngörüyorum.

Tercihini yurt dışına kullanan tatilcilerin yurt içi turizme yonelmesinin yanısra, TL’nin yüksek değer kaybı nedeni ile, Turkiye’nin Turizm icin ucuz ve cok fazla alternatif sunan bir ülke imajı

Güçlenecek ve yurt dışından gelen turist sayısını cift haneli oranlarda artıracaktır. Bu kötü durumun tek olumlu sonucu Türkiye’ye turizm nedeni ile giren döviz miktarının artması olacaktır.

Ferzan Ünlüsoy (Airep – APG Turkey)

Tüm sektör son zamanlarda kurların anlık değşimi ile ne oluyor / nereye gidiyoruz gibi sorular ile çalkalandı. İçinde bulunduğumuz ay bayram ayı olması nedeniyle pek çok yurt dışı gurplarının biletlenmeleri bu dalgalanmanın dışında kalarak düzenlenmiş oldu.

Dolayısıyla bir kaç özel seyahat eden yolcuların biletleri açığa alma talepleri dışında herhangi bir grup veya özel organize edilmiş seyahatlar iptal olmadı. Her ne kadar kur tavan yaptığı noktadan aşağıya doğru bir eğim yapmışsa da bugünkü kur Temmuz ayı ortalaması olarak USD deki 4.74 veya Euro daki 5.54 ün halen çok üzerindedir. Kurun önceki aylara göre halen yüksek olması Eylül ayı ve Ekim ayı şirketler için düzenlenecek olan grupları ilerki bir tarihe ertelenmesinin nedeni olabilir. Türk yolcularının yurt dışı seyahatlerinde ertelenme olabilir.

Dolayısyla ünümüzdeki bir kaç ay tüm havayolları için sıkıntılı bir dönem yaşanabilir. Piyasamız geçmişte farklı nedenler ile çok sıkıntılı dönemlerden geçmiştir ancak her seferinde çıkış yolu bulmuştur. Bu dönemide hep birlikte atlatacağız. Ancak ülkemiz yabancı turistler için daha da cazip hale gelmiştir bu dönemde ülkemizi ziyaret eden yapancıların ziyaretleri daha da artacaktır.

Atilla Tuna (Antonina Turizm)

Yüksek kur tüketicinin seyahat planlarına birkaç şekilde etkisinin olacağını düşünüyorum:

1) Yurtiçi satışlarında artış

2) Yurtdışı satışlarında ise azalma olacağını öngörüyorum.

Bir diğer etkisinin ise 2019 yılının planlamasını da etkileyeceğini öngörüyorum.

Tüketici belirsizlik ortamında harcama yapmak istemiyor, planlamayı da erteliyor. Bu nedenle belirsizliği daha önemli görüyorum. Esas sorun kurdaki yükseliş değildir, kurdaki belirsiz ortamın bir an önce netliğe kavuşması gerekiyor.

2001 anayasa Kitapçığı krizinde de yüzde 100 devalüasyondan 5-6 ay sonra ortam normale dönmüştü. Bu defa da benzer bir tabloyla karşılaşacağız.

Hamdi Bağbozan (MNG Turizm)

Yükselen döviz kuru özellikle yurt dışı turlarını çok büyük ölçüde etkiledi. Önümüzdeki süreç de belirsizlik devam ettiği sürece bu olumsuzluk ne yazık ki devam edecektir.

Artan döviz kuru talebi daraltacak, seyahat acentalarının plan ve hedeflerinde küçülmeye sebep olacak.

Levent İskit (Far’n Away Travel)

Ben odaklandığımız yurtdışı seyahatler açısından yorum yapacagim. Tabii, tüm yorumlar ekonomide bir denge durumu olusmasina cok bagli, su andaki belirsizlik ortaminda yorum yapmak cok cok zor. Kurlar belirli bir seviyede dengeye gelene kadar sadece daha onceden organize edilmis olan seyahatlere odaklanilacagini, kurlar bir seviyede oturduktan sonra da 3 ay orta ve ust orta segmentte minimum harcama olacagini, ust segmentin ise seyahatlerini biraz kisitlamaya giderek devam ettirecegini dusunuyorum.

Bir yil icinde en ust segmentte %20-30 civarinda, orta ve ust-orta segmentte ise onumuzdeki 1 yil icinde %60-70 civarinda kuculme olacagini tahmin ediyorum. Bu azalmanin bir kisminin kriz yonetimine ayrilacak zamandan, bir kisminin da tasarruf bazli verilecek kararlardan olacagini dusunuyorum.

Cem Polatoğlu (Tur Andiamo)

Yurtdışı tur satışları etkilenir mi?

Etkilenir elbet. Kur 4 dolar civarına geldiğinde orta segment yani satış fiyatı 500-1500 dolar arası olan tur satışları zorlanmıştı. Ancak, Alt segment (100-500 dolar) ve Üst segment 1500-3500 dolar arası olan tur satışlarında bir sorun oluşmamıştı. Alt segment müşterisi, 100-200 TL fark eden turları sineye çekebiliyor, Üst segment turları satın alanlar  ise zaten “varlıklı müşteri” sınıfında oldukları için satışlarda pek zorluk yaşanmıyordu. Ancak durum bugün biraz farklı. Yurtdışında bakkalda 1,5-2 euro’ya satılan küçük şişe su bile artık Türk Turiste pahalı gelmeye başladı (10-14 TL). 3500-4000 euro olan Transilvanya, Peru-Bolivya, Kore Japonya, Orta Amerika turları bile kişi başı 30 bin liraya yaklaştı

Yurtiçi turlar etkilenir mi?

Türk insanı yemek-içmekten kısmaz, çoluğun çocuğun okul vs masrafından, sağlık harcamasından da kısamaz,  giyimini kuşamını kesmez hatta eğlencesinden bile vazgeçmez. Döviz de kullanmasa da, otel fiyatları da artmasa Türk insanının ilk keseceği, kısacağı, vazgeçeceği kalem Tatil harcamasıdır.

Cemal Erdem (Hünkar Turizm)

Yükselen döviz kurları nedeniyle her gün ürünlerimizin fiyatı artmakta. Bu nedenle ciddi iptal talepleri alıyoruz. Şu anda bu durum seyahat alışkanlıklarımızı nasıl etkileyecek ön göremiyoruz. 1000 € ya sattığımız 5 günlük ispanya seyahatine misafirlerimiz 4500 TL öderken şimdi bu rakam 8000 TL lere çıktı. 4 Kişilik bir ailenin seyahat masrafı 32000 TL’yi buluyor. Bu durumda insanlar ya seyahatlerini erteliyor yada seyahatlerini yurtiçinden yana kullanıyor. Bizde yurtiçi turlara ve incominge ağırlık vererek bu krizden bir çıkış yolu arıyoruz. Kurlar dengeleninceye kadar yurtdışı turları veya seyahati biraz hayal gibi görünüyor.

Hamza Şahin (Cruisera)

Özelikle outgoing yapan bizim gibi  tur şirketlerde kurun etkisi en çok hissediliyor. Son dönemlerde talepler iyice azaldı ve satışlar durma noktasına geldi. Bu kur satışları satışlarımızı durdurdu, umutlu olmak istiyoruz fakat her şeyin temeli ekonomi ve istikrar. Umarım bunlar bir şekilde düzelir.

Seneye 2019 için planlarımız tekrar gözden geçirmemiz farz oldu. Ufak da  olsa yaptığımız incoming işine daha  sımsıkı  sarılmak olacak gibi. Döviz getirmeye çalışacağız ne yapalım …

Kıvanç Yılmaz (Barşan Turizm)

Kurumsal seyahatler oldukça düşmüş durumda, kimse önünü göremediği bir ekonomide hareket etmek istememekte.

Özellikle büyük çaplı yurt dışı fuarlarında katılımlar düşmüş durumda. Bireysel seyahatlerde ise önceden tatil rezervasyonunu yapmış kişiler dışında kalanlar, tatil planlarından vazgeçip bayramı ‘nerede o eski bayramlar’ denilen şekilde geçirmeyi düşünüyorlar.

Umutcan Sarıgül (Travelplan)

Döviz kurlarının artmasından ziyade aşırı hareketli olması bir çok firmanın ve tatilcilerin geleceğe yönelik tatil veya organizasyon planlarını kötü etkilemektedir.

İş sektöründe firmaların kaçınılmaz olan toplantı organizasyonlarında rota yurtiçi destinasyonlar veya Kuzey Kıbrıs dönmüş durumda.

Bir turizmci olarak yllık bayi toplantılarını, kongrelerini, lansman toplantılarını yurtdışında yapmayı düşünen bütün firmalara bütçeleme açısından en uygun olan Kuzey Kıbrıs destinasyonunu tavsiye ediyorum.

Çok Gezen Çok Tozan, Az Biraz Deli, Biraz da Yazan Çizen, Ucundan Web Tasarımcısı, Çılgın bi Proje Canavarı, Aa Unutmadan Az Buçuk da Fotoğrafçı.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!