Tur ve Aktivitelerin Nesli Tükenmeye mi Başlıyor?

Dijital dünyanın ve çağımızın getirdikleriyle birlikte turizm sektörü de büyük değişikliklere uğradı. Ulaşımın kolaylaşması, turizmin her bütçeye göre uygun çeşitliliğe sahip olması ve bunun gibi birçok nedenle turizm de çağımıza göre şekil alır hale geldi. Son dönem seyahatlerine bakılacak olursa bir turla seyahat etmenin veya turistik aktivitelerin giderek değer kaybettiğini görüyoruz.

Phocuswright tarafından yayınlanan turizm sektöründeki son güncellemede turlar ve etkinliklerle ilgili ilginç istatistikler var. Bu istatistiki verilerde dikkat çeken bir nokta var.  Online tur ve aktivite satışının, brüt satışın iki katından fazla olması bekleniyor. Bu da demek oluyor ki turistler turizm sektöründeki alım-satım işlerinde dahi online mecrayı daha çok kullanır hale gelecek. Şirket araştırmalarına dayanarak 2020’de brüt rezervasyonların 12 milyar dolar dan 20 milyar dolara çıkacağını öngörüyor. Expedia, Priceline, TripAdvisor ve Ctrip gibi  online seyahat acentalarınınsa giderek güçlendiği konusunda da herhangi bir şüphe yok. Google’ın henüz bu alanda kartlarını göstermemiş olması yanıltıcı görünüyor, ancak Trips App gibi uygulamaları bu sektörde atılım göstereceğine dair ipucu olabilir.

Büyümeyi teşvik etmeye yardımcı olacak olanlar, sektörde yeni bir girişimde ve sıçrayışta olan start-up şirketleri gibi görünüyor. Phocuswright’ın verilerine göre 2003’ten bu yana 200 yeni şirket kurulmuş bulunmakta. Buna ek olarak da 765 milyon dolarlık bir nakit de kazanılmış durumda

Tnooz arşivlerine bakıldığında iki yıl önce kurulumunu açıklayan Hong Kong merkezli Klook, B tipi yatırım fonlarının 30  milyon dolar olduğunu bu yılın başlarında açıkladı. 

Göze çarpan diğer isimlerden BeMyGuest de açıklanamayan A tipi yatırımları kendine çekerek 11.5 milyona çıktığını bu ayin başında açıkladı.

Asya, tur ve aktiviteler konusunda odak noktalarından biri olacak.

2015’in sonlarında yayınlanan bir Phocuswright raporuna göre Çinli turistler turlarını ve aktivitelerini mobil üzerinden ve önceden ayarlamayı daha çok tercih ediyorlar.

Dağıtım devi Amadeus, bu ayın başlarında Veltra ile ortaklık kurarak Asya için planlanan içerik pazarı hedefini duyurdu. Fakat parçalanmış ürün ve teknoloji kurumu eksikliği gibi eski zorluklardan bazıları halen devam ediyor.

Phocuswright’ın son verilerine göre tedarikçiler günümüzde %45 oranında bir dijital kullanıma uyanırken bu oran 2011’de sadece %14’tü.

Bu veriler de direk satış taleplerindeki artışı destekliyor. Tedarikçilerin yarısından fazlası bu sene işlemlerin gerçekleştirilebileceği bir online sisteme geçiş yapmayı düşündüklerini söylüyor. Veriler, geçen seneki %15 online satışa ve 2020’de beklenen %20 satış göz önünde bulundurulduğunda, online satışlarda bir taşma noktası olmayacakmış gibi gösteriyor.

Turlar ve etkinlikler için global bir dağılım sistemi tnooz.com’da önerildi ancak bundan daha da fazlası var.

Alandaki uzmanlar kimin en iyisini geliştirdiğine dair araştırmalarda bulunacak. “Tedarkçiler, dağıtımcılar ve teknoloji tedarikçileri arasındaki çeşitli ortaklıklar göz önüne alındığında gerçekten bu gelişme gerekli midir?” sorusu üzerine düşünülecek.

Tabi ki diğer bir taraftab çeşitli tedarikçilerin, turizm ve havayolu şirketlerinin konu hakkındaki görüşleri de şu an su yüzünde gidiyor.

Sonuç olarak herhangi bir şeyin sonunun geldiği net olarak söylenmiyor, ancak bir değişim olduğu su götürmez bir gerçek.  Bu karışık durumun açıklığa kavuşması biraz zaman alacak gibi görünüyor. Ancak umuyoruz ki sonuçlar bu geçen zamana değecek.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!