Sicilya Esintisindeki Malta

Malta, Güney Avrupa’da, Orta Akdeniz’de yeralan, Sicilya’nın güneyindeki adalar devleti. Malta takımadaları 3 büyük, 2 küçük adadan oluşur. Büyükleri: Malta, Gozo ve Comino. Takımadalar arasında en büyüğü olan Malta 237 km², Gozo 68 km² ve Comino 2 km² yüzölçümüne sahiptir.

CominoMalta

Ortalama nüfus yaklaşık 400,000 civarındadır ve 28,000’i Gozo’da yaşamaktadır. Comino’da ise sadece az miktarda çiftçi bulunmaktadır. Malta’da kilometrekareye 1200 kişi düşmektedir.
Malta’nın ana diline “Malti” adı verilir. Dil, Arapça bir yapıya ve gramere sahiptir, ancak, Sicilya dilinden, İtalyanca, Fransızca ve İngilizce’den gelen kelimelerle de karışmıştır. Malti, Latin alfabesiyle yazılan tek Sami dilidir. Ancak hem Malti hem de İngilizce ülkenin resmi dili sayılmaktadır. Bunun yanı sıra İtalyanca da geniş bir kesimce kullanılmaktadır. Seyrek de olsa, Fransızca ve Almanca konuşanlar da vardır.

Elektrik kaynağı 240 volt, tek fazlı ve 50 devirlidir. Malta’da 13 amperlik 3 iğneli, dikdörtgen prizler kullanılmaktadır.

01 Ocak 2008 tarihinden itibaren resmi olarak para birimi Euro olarak değişmiştir. Uluslararası banka kartları kabul edilmektedir. Bankalar (HSBC), ATM ler ve döviz büroları adanın her yerinde bulunabilir. Türk lirası uluslar arası alanda çok geçerli olmadığı için döviz olarak bozdurulması zor olabilir. Euro götürmeniz sizin için daha avantajlı olacaktır.

Gezilebilecek Yerler

St, John Katedrali: 1572 yılında adından da anlaşılacağı gibi St. John Şövalyeleri için kurulmuş olan bu yapının dış mimarisi kadar iç mimarisi de bir başka güzeldir. İçerisinde bulunan Michelangelo’nun iki tablosu da ayrı bir özellik katmaktadır bu katedrale…

Şövalyeler Sarayı: Saray, şövalyeler dönemine ait bir çok eseri bünyesinde barındırıyor. Günümüzde ise bu saray Parlamento Binası olarak kullanılmaktadır. Sarayda bulunan zırh ve silahlar dünyanın en büyük koleksiyonudur.

Baracca Bahçeleri: Büyük Limanı izleyebileceğiniz en güzel yer olarak bilinmektedir.
Mdina, Malta’nın eski başkentidir. Soyluların oturduğu sokaklarda, buram buram bir tarih kokusu yayılıyor etrafa. Mdına katedrali ve zindanları, Bastin caddesinde bulunan sarayları ile görülmeye değer yerler arasında yer alırken, belki de Mdına’da turistlerin en çok ilgisini çeken şey mimari yapıların dışında cam işçiliğiyle ünlü olması ve cam fabrikalarından alışveriş yapmanın keyfi olmalıdır.

Gozo Adası : Malta’nın ikinci büyük adası Gozo’da şövalye ve tarih dokusundan biraz uzaklaşıp dinlenmek için ideal bir yer. Xlendi balıkçı köyü ülkenin en güzel dalış noktalarına sahiptir. Plajları, su sporları yapabilme imkânı, denizi, doğa ile iç içe yapabileceğiniz, doğa sporları ile Gozzo dinlenmek ve eğlenmek için çok ideal bir yer.

Ta’Pinu Kilisesi: 19. yüzyılda yapılan bu kilisede en çok dikkati çeken şey; Meryem Ana tablosunu burada bulunmasıdır. Ta’Pinu kilisesi, ada halkının burada adadıkları adadıkların gerçek olmasına inanmaları ile ünlenmiştir. Mavi pencere(Azure Window) kayalıkları ise Gozzo Adası’nda bir doğa harikası olarak nitelendirilmektedir.

Comino Adası :  “Issız bir adaya düşsen yanına üç şey alman gerekiyor” hikâyeleri galiba, Comino Adası için yazılmış. Tam anlamıyla, ıssız bir ada hiç bir ses gürültü yok, sessiz sakin… sadece deniz, kum ve güneş eşliğinde hoş dakikalar yaşayabileceğiniz bir ada.

Bankalar

Yaz aylarında çalışma saatleri
8.30am – 12.30pm Pazartesiden Cumaya
8.30am – 11.30am Cumartesi

Kış aylarında çalışma saatleri
8.30am – 2.30pm Pazartesiden Cumaya
8.30am – 11.30am Cumartesi

Devlete ait iki televizyon kanalı ile Malti dilinde yayın yapan yarım düzine kadar reklam kanalı vardır. Uydu ve kablolu televizyon kullanımı da mevcuttur. Ayrıca, bir çok yerel radyo istasyonu vardır. Times of Malta, Malta Independent, Malta Today gibi gazeteler vardır. Bunlara ek olarak; İngiliz, Alman, Fransız ve İtalyan gazeteleri merkezi turist şehirlerinde, genellikle yayımlandığı günün akşamında bulunabilir.

Haberleşme

Telefon kulübeleri sokaklarda ve Maltacom bürolarında yaygın olarak mevcuttur. Madeni parayla çalışan telefon kulübeleri sarı, kartla çalışanlar gümüş renktedir. Şehir içi telefon görüşmeleri 10 cent tutar. Akşam altı ve gece yarısı arasında ve Cumartesi-Pazar günleri (yoğun olmayan günlerde) yapılan uluslararası görüşmelerde %20 indirim uygulanır. Gece yarısından sabah saat sekize kadar yapılan görüşmelerde (gece tarifesi) ise %36’ya varan indirim uygulanır. Bunun bir alternatifi olarak Malta’da çok yaygın olan Internet Telefon Sistemlerini kullanabilirsiniz. Bu sistemlerle Türkiye’yi dakikası 10 cente aramanız mümkündür.

İklim

Malta’da tipik Akdeniz iklimi hâkimdir; kışları ılık, yazları ise sıcak ve kurak geçer. . Nisandan sonra seyrek olmakla birlikte yazın neredeyse hiç rastlanmayan yağışlar en çok Eylül ile Nisan ayları arasında görülür. Soğuk rüzgârlar, kar, don ve sis Malta’da bilinmeyen terimlerdir.

Ulaşım

Malta Adaları’na ulaşım pek çok ülkeden sürekli ve direkt hava ve deniz yoluyla mümkündür. Malta’da toplu taşımacılık adayı turlamak için en ucuz ve verimli yolu sunar. Valletta’daki ana otobüs terminalinden Malta’nın her yerine otobüs seferleri düzenlenmektedir. Otobüs güzergahları min 47 sent olarak ücretlendirilmektedir. Public Transport Association (Toplu Taşıma Kurumu, PTA) Malta’daki otobüslerle sınırsız seyahat etme hakkı veren, bir/üç/beş/yedi günlük otobüs kartları verir. Bu kartlar, City Gate Terminus’daki, Sliema Ferry Terminus’daki, Bugibba Terminus’daki PTA bürolarından ve Valletta Banka şubelerinden alınabilir. Malta da trafik soldan işlemektedir. İsterseniz araba kiralayabilirsiniz. Araba kiralamak için min. yas siniri 25 tir. Ayrıca, son zamanlarda ATB’yle (all terrain cycles) birlikte bisiklete binmek bir hayli popüler olmuştur.

Yiyecek

Malta yemekleri balık ve deniz ürünleriyle anılır. Ancak Malta’nın tropikal iklimi sayesinde bir çok sebze ve meyveyi bir arada bulmanızda mümkündür. Malta’ya özgü olan yemeklerin genellikle patlıcan kökenli olduğu söylenebilir. Malta mutfağının bir diğer başlıca yemeği ise makarnadır. Yemek kültürünü, birazda İtalyan tarzından aldıkları için pizza ve makarnayı her yerde bulabilirsiniz. Malta’da egzotik çorbaların sofralarda çok büyük önemi vardır. “Soppa tal-armla”: Karnabahar çiçeği, ıspanak, hindiba, bezelye gibi sebzelere ek olarak içine konulan özel peynirlerle tatlandırılan bu çorbanın Malta’nın en meşhur yemeklerinin arasında olduğu söylenebilir. Keçi peyniri( gbejniet) denemek isteyeceğiniz tatlardan bir tanesi olabilir. Malta’da yemeklerde yanınıza eşlik edecek içecek; beyaz ya da kırmızı şarap olabilir.

Çok Gezen Çok Tozan, Az Biraz Deli, Biraz da Yazan Çizen, Ucundan Web Tasarımcısı, Çılgın bi Proje Canavarı, Aa Unutmadan Az Buçuk da Fotoğrafçı.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!