Sabre’den Seyahat ve Dördüncü Sanayi Devrimi Raporu

Sabre, geçtiğimiz haftalarda dördüncü sanayi devrimi olarak değerlendirdiği duruma ve seyahat sektörünün geleceğine yönelik ilginç bir konumlama yaptı.

Tamamıyla yeni ekonomi, sosyal yapı ve tüketici-gezgin bağlanabilirliği yönünde atılan bu adım; sağlayıcılar, arayıcılar ve teknoloji hizmetlerinin işlemlerini revize etmek üzere tasarlanmış.

Bu durum seyahat konusunda kısmen insan hareketlerinde gerçekleşmekte olan liberalleşme ile sağlanıyor ama aynı zamanda gezginlerin tüketici deneyimi konusunda kendilerini denetimde hissetme isteklerinden kaynaklanıyor.

Günümüzde insanlar kendi çapında tedarikçi olma kabiliyeti sağlamasından ve gidecekleri yerler yada yapacakları şeyler hakkında bilinçli seçim yapmak için gerekli olan her türlü bilgiye erişim sağlamasından ötürü ‘nesnelerin interneti’ kavramı tarafından baştan çıkarılıyor.

Ve elbette teknolojiyle birlikte makineleşme(botlar) ve kişiselleştirme(kişiye göre tasarlanan seyahatler ve ihtiyaç ve tercihlere göre hizmetlerin ayrı fiyatlandırılması) ortaya çıkıyor.

Şubat ayında Londra’da gerçekleştirilen İş Seyahati Fuarı‘nda konuşan Sabre Seyahat Ağı geçici başkanı Wade Jones, tüketici ve aracılar arasındaki ilişki düşünüldüğünde sektördeki her alanın birçok değişiklikten etkileneceğini belirtmişti. Gerçekleşecek değişiklikleri şu şekilde anlatmak mümkün:

Alışveriş-gezgin

Günümüzde:

“Instagram’da gördüğüm yerlerden ilham alıyorum ve en iyi ücrete ve yolculuk programına ulaşmak için farklı internet sitelerini tarıyorum. Neden daha kolay değil ki?”

Gelecekte:

“Sanal gerçeklik bana ilham veriyor ve direkt olarak Alexa‘ya iletiyor. Alexa ise benim için en uygun seyahat seçeneğini bulup ne zaman rezervasyon yapmam gerektiğini söylüyor. Eğer kendim internet üzerinden araştırma yaparsam seyahat siteleri benim tercihlerime göre seçilmiş tekliflerini sunuyor. Her şey çok kolay!”

Rezervasyon-acente

Günümüzde:

“Acentelerimiz ne kadar teknolojiye açık olsa da hala her yapılan rezervasyonla ilgili işlem yapmaları gerekiyor. Belirli ölçüde otomatikleştirme olsa da yan ürünler, otel komisyonları, ödemeler hala birer kabus.”

Gelecekte:

“Her jest ve dokunuşa karşılık veren mobil ve canlı bir çözümleme kullanıyoruz. Botlar basit etkinlikleri yönetiyor ve seyahat alışverişini, rezervasyonu ve ödemeleri bir araya getiren ‘power app’ isimli tek bir sosyal medya platformu var. Her şey oldukça zahmetsiz.”

Havaalanı-gezgin

Günümüzde:

“Check-in yapmak için mobil yada web seçeneğini kullanabiliyorum ama yine de bagaj teslimi ve diğer tüm havayolu deneyimi uzun ve oldukça sıkıntılı. Bazen bekleme salonu veya kapıyı bulmak için oldukça uğraşıyorum. Neden bu kadar zor ki?”

Gelecekte:

“Havaalanına girdiğim anda otomatik olarak check-inim yapılmış oluyor. Robotlar ve üç boyutlu haritalar bana özel ayarlanan biniş zamanına kadar eşlik ediyor böylelikle asla beklemek zorunda kalmıyor ve bagajımın nerede olduğunu biliyorum.”

Perakende satış-gezgin

Günümüzde:

“Havaalanındaki dükkanlardan ve duty-free’den alışveriş yapıyorum. Kimi havaalanlarındaki kafelerde cep telefonu operatörüm sayesinde indirimler kazanabiliyorum. Bu da hoş, ama kahve değil alışveriş üzerine kampanyaları tercih ederim.”

Gelecekte:

“Havaalanı alışveriş için oldukça ilham verici bir yer. İstediğim her şeyi istediğim an alabiliyorum. Ayrıca kişiye özel indirimler alabiliyorum, cep telefonunda sağa kaydırıyorum ve paketim eve teslim ediliyor. Havayolu şirketi, havaalanında ne yediğime göre özel hazırlanan yemeğimi tam da olması gerektiği zamanda sunuyor. Alışveriş ise hiç bu kadar kolay olmamıştı!”

Uçak Seyahati- havayolu şirketi

Günümüzde:

“Müşterilerimize kişiye özel tasarlanmış değer bazlı teklifler sunuyoruz ama bunlar çoğunlukla koltuklar ve bagajlar hakkında. Uçaklarda sunulan teknoloji seçenekleri konusunda ise hala büyük eksiklikler var.”

Gelecekte:

“Kendi cihazını kendin getir, dinamik perakendecilik, ve her yolcu için özel tasarlanmış yiyecek ve içecek seçenekleriyle, artık uçuş yolcular için tamamen teknolojik bir etkinlik. Artık tam da olması gerektiği gibi hizmet veriyoruz.”

Ulaşım-gezgin

Günümüzde:

“Şirketim bana mobil aracılığıyla bazı seyahat seçenekleri sunuyor yada kiralık bir araç tutuyorum. Trafiğin farklı yönden aktığı bir ülkede araba kullanmaktan nefret ediyorum.”

Gelecekte:

“Sürücüsüz aracım beni alıp önceden planlanan otelime götürüyor. Ardından otelde hızlıca check-in yapıyorum.”

Seyahat sırasında-gezgin

Günümüzde:

“Çevrede yapılacak şeyler, görülmesi gereken yerler ve yemek yemek için mekanlar bulmak için ya kapıdaki görevliye soruyorum yada internette arama yapmam gerekiyor. İş arkadaşlarımın aynı otelde yada şehirde olup olmadığını öğrenmenin kolay bir yolu yok.”

Gelecekte:

“Sevdiğim şeyler üzerine tasarlanmış etkin öneriler ve iş arkadaşlarım bu bölgede olduğunda alarmlar alıyorum. Böylelikle ağ oluşturma ve iş yapma oldukça kolaylaşıyor.”

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!