Havalimanları Geleceğin AVM’leri Mi Olacak?

2o yy.’ın sonlarına doğru başlayarak dünya AVM çılgınlığını yaşıyor. Alışverişten sinemaya, kafelerden eğlence merkezlerine kadar geniş bir hizmet sunan AVM’ler başta Avrupa ve Amerika olmak üzere dünya tüketim çılgınlığına ön ayak olarak geniş bir kitleye hitap etmekte.

Ama günümüzde rüzgar tersine dönmeye başladı. 2006 yılından itibaren özellikle Amerika ve Çin’de hızla açılan AVM‘ler iş yapamadıkları için birer birer kapanmaya başladı. İnternet perakendeciliğinin de artması sebebiyle AVM‘ler popülerliğini yitirirken yükselen yeni bir değer ortaya çıktı : Havalimanları.

Havalimanları markalara kitlesiyle buluşmak için yeni bir kapı açtı. Lüks ürünlerden butik markalara kadar hızlıca erişebileceğiniz ve perakendenin “pit stop”u olarak nitelendirilen havalimanları günümüz hızlı tüketim davranışının fiziki anlamda vücut bulduğu önemli noktalar olarak ön plana çıkmakta.

Perakendeciler m2 başına satış oranında havalimanlarının bir çok önemli AVM‘yi çoktan geride bıraktığını belirtmekte. Ayrıca perakende satış havalimanlarının 2. büyük kaynağı olmakta. Londra Heathrow havalimanı’nda ise 1. sırada.

2013-2019 yılları arasında havalimanı perakende satışlarının %73 oranında artması beklenirken 2015 sonu itibariyle 44 milyar USD olacağı belirtilmekte. Özellikle geniş kitlelere ismini duyurmak isteyen  firmalar ise talepleri artırmak isterlerse yer havalimanlarında yer almaları  gerekmekte.

Hızlı tüketim ve aceleciler

Malumunuz günümüz tüketimi çok hızlı bir hal aldı. İnsanlar, özellikle metropol hayatı yaşayan kesim alışveriş için ekstra zaman ayırmak yerine sadece müsait oldukları zamanlarda ya da internet üzerinden alışveriş yapmakta. Havalimanlarında da insanların acelesi olduğu hepimiz tarafından bilinen bir gerçek. Bu doğrultuda havalimanlarındaki mağazalarını konuşlandıran firmalar özellikle gecikme ve duraklama yüzünden vakti olan ve canı sıkılan insanları hedeflemekte.

Raporları göre havalimanlarında 60 ve üzeri dakika vakit geçiren insanlar daha az vakit geçiren insanlara oranla %33 daha fazla yiyecek-içecek alışverişi yaparken , %27 daha fazla perakende ürün almakta. Sadece %13 daha fazla duty free alışverişi yapılmakta. Özellikle lüks seyahat yapan kişileri hedefleyen havalimanlarındaki en önemli perakende noktaları:

  • Otomatlar
  • Büfeler
  • Duty-Free’ler
  • Fast Food noktaları
  • Ulusal/Uluslararası markalar
  • Hediyelik eşya dükkanları
  • Kafe/Barlar
  • Lüks ürünler

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!