Dünya’nın En Büyük Ülkelerinin En Eski Şehirleri

Dünyanın en büyük ilk 10 ülkesinin en eski şehirlerinden bir derleme yapalım dedik ve zaman içinde pek çok isim taşımış olmalarından dolayı biraz zor olsa da aşağıdakiler doğruluğunu teyit ettiklerimiz.

Meksika (nüfus 127 milyon)

Cholula – M.Ö. 800-200

mexico

Cholula aynı zamanda bir sos adı ancak esasen Meksika’da kurulan en eski şehirdir. Tabi ki sosun adını aldığı yerde burasıdır. Cholula’nın büyük piramidini inşa eden Olmeklerin evi olan bu şehir aynı zamanda Cinco de Mayo günün doğduğu yerdir. Meksika kültürü ile ilgil bir festival gibi kutlansada tarihinde Fransız ordusunu az sayıda askerle geri püskütmesinin üzerine adlandırılmıştır ve aslında kutlanan budur.

Rusya (nüfus 143 milyon)

Derbent, Dagestan – M.Ö. 5000

result_image_big050313

Bu listedeki pek çok yer gibi kuruluş tarihi tartışmaya açıktır. Konumu sebebi ile eski çağda özellikle Roma İmparatorluğu için tratejik önem taşır. Derbent şehri, Hazar denizinin batı kıyılarında yer almaktadır. Kafkasya’nın dağları kıyıya neredeyse bitişik durumda ve Kafkasyanın kuzeyini güneye bağlayan en önemli geçit burada bulunmaktadır.

Antik kent 40 kilometre uzunluğunda ki surlarının içinde yer almakta ve zamanında pek çok eski imparatorluk için öenmli bir nokta olmuştur.

Bangladeş (nüfus 161 milyon)

Bogra – M.Ö. 3.yy

800px-BD_Mahasthangarh1

Bangladeş 161 milyon ile dünyadaki en yoğun nüfuslu ülkedir. Bununla birlikte en fakirler arasında yer almaktadır bu yüzden de şehir ve kasabaların organizasyonu her zaman düzgün kayıt altına alınamamıştır. En eski belediye kuruluş tarihi 1869 olan Rangpur olarak gözükmektedir. Ancak yüzyıllar boyunca köyler ve kasabalar var olmuşlardır, bilinen en eski yapı ise Mahasthangarh’da bulunan kalıntılardır ve burası Bogra’nın hemen sınırında bulunmaktadır. Bu kalınıtlar Bangladeş’in arkeolojik olarak en eski yapısının kanıtlarıdır ve Bogra anakent alanı içinde kalmaktadır.

Nijerya (nüfus 182 milyon)

Kano – M.S. 600

Street outside Kurmi market
Street outside Kurmi market

Binlerce yıl önce, kuzey Afrika ve  sahra altı Afrikay  arasında yol alan tüccarlar için önemli bir kesişim noktası olmuştur. Bugün ise batı Afrika’nın en eski, Nijerya’nın en büyük şehridir ve ülkenin ticari olarak hala önemli bir noktasıdır. Zengin tarihinin en önemli göstergesi 15. yüzyılda inşa edilen, yaklaşık 20 kilometrelik uzunluğunda ve 14 kapısı bulunan surlarıdır. Demir çağından kalma bulgular olsa da Kano bilindiği kadarı ile Dala tarafından M.S. 600 da kurulmuştur ve ilk kralı M.S. 999 da Bagauda olarak kayıtlara geçmiştir.

Pakistan (nüfus 189 milyon)

Peshawar – M.Ö. 539

islamia_college_peshawar__7_

Trigarta Krallığı’nın başkenti olan Multan ve Peshawar arasında hangisinin en eski şehir olduğuna dair tartışmalar vardı ancak Gor Khatri de devam eden kazıların bulgularına göre Peshawar’ın daha eski olduğu kesinleşti. Abdul Wali Khan Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’ne göre Peshawar Güney Asya’nın yaşayan en eski şehri.

Brezilya (nüfus 207 milyon)

São Vicente – M.S.1532

cap-vert-sao-vicente-mindelo

Brezilya’nın Xingu bölgesinin yukarı kısımlarında daha eski şehirlerin var olduğu düşünülse de zaman içinde bunlar terk edilmiş ve yok olmuşlardır. Bu nedenle São Vicente, Santos yakınlarında koruan ve var olan en eski şehir(ada) kabul edilmiştir. 16. yüzyılda şeker üretiminin yapıldığı başlıca yer iken, Sao Paolo’nun yükselişi ile geride kalmıştır. Bugün kıyı kasabası olup Santos’un banliyösü kalsa da tarihi açıdan önemini korumaktadır.

Endonezya (nüfus 257 milyon)

Palembang – M.S. 682

Görsel: @Bookeder
Görsel: @Bookeder

Günümüzde Palembang olarak anılan yer, Srivijaya İmğaratorluğu zamanında Sumatera adası olarak bilinen başkentiydi. Çin ve Hindistan arasında tüccarlar için önemi bir duraktı ve İslamiyetin Malay takımadalarına yayılması için geçiş yoluydu. Japonya, Hindistan, Çin ve Arap denizcilere de ev sahipliği yaptığından, zamanının Casablanca’sı olarak da anılıyor. Bu sebeple bölgenin çok kültürlü şehirleri arasında yer almakta. Yerel mimari bunun eseri olarak göze çarpmaktadır, camiler klasik Çin tarzında inşa edilmiştir.

Amerika Birleşik Devletleri (nüfus 321 milyon)

St. Agustine, FL – 1565

042-ss-12-goldst_lg

Florida’nın hem İspanyol hem de İngiliz yönetiminde ki ilk başkentidir ve Castillo de San Marcos’ da ki en eski kagir kaleye ev sahipliği yapmaktadır. Günümüzde, sur içinde kalan şehir perili/lanetli barlar, restoranlar ve hediyelik eşya dükkanları ile çevrelenmiştir ve  gripten, tutukluluktan, savaştan ölen yerlilerin hayaletlerinin uğrama yeri olduğu söylenmektedir. Yine de St. Agustine Florida’da ki en eğitici atraksiyonlarındandır.

Hindistan (nüfus 1.31 milyar)

Varanasi – M.Ö. 1000

Varanasi

Vaktiyle Banares olarak bilinen şehir, Ganges nehrinin batı kıyısında yer almakta ve Hindu kutsal yerlerinden biridir. Lord Shiva tarafından yaklaşık 5000 yıl önce bulunduğuna inanılıyor ayrıca ülkedeki pek çok kişi için hac istikametidir ve sıkça tapınakların şehri olarak da adlandırılır. Pek çok yerel üniversiteye ev sahipliği yaptığı için aynı zamanda öğrenmenin şehri olarak da adlandırılmaktadır.

Çin (nüfus 1.37 milyar)

Luoyang – M.Ö. 2070

xian-luoyang-and-pingyao-2015-171-0

Xi’an ve Beijing milattan önce 1200 yıllarına kadar gitmektedir ama bu topluluk cilalı taş devrinden beri farklı pek çok isimle anılmıştır ve Doğu Asya’da ki en eski şehri sayılmıştır. Unesco dünya mirası alanlarından biridir ve Çin’in yedi antik başkentinden biri olup, şehird ki en eski Budist tapınağına, ünlü Longmen mağaralarına (2000 üzerinde tarihi yazıtların bulunduğu mağaralar serisi)  ev sahipliği yapmaktadır.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!