Çevrimiçi Seyahat Acentalarının Gözünden:  Doğrudan Rezervasyon mu? Yoksa Çevrimiçi Seyahat Acentaları mı?

Birlik Başkanı, AHLA’nın kampanyasını reddederek bir Halka İlişkiler numarası olduğunu belirtti ve geçen yıl, 32 milyar dolarlık doğrudan rezervasyonla karşılaştırıldığında çevrimiçi seyahat acentalarından 35 milyar dolarlık rezervasyon gerçekleştirildiği gösteren Phocuswright’ın son raporunu örnek gösterdi.

Kendisi; “Federal Ticaret Komisyonu, geçen yıl düzenlenen oturumda Kongre’ye konu hakkında tüketicilerden gelen herhangi bir şikayet kaydı olmadığını doğruladı. Birleşik Devletler’de; Tüketici Birliği, Ulusal Tüketici Ligi ve diğerleri olmak üzere bütün büyük tüketici gruplarını kontrol ettik. Bu konu gündemlerinde bile değil ve otel rezervasyonları ile ilgili dolandırıcılık konusunda aldığımız duyumlar da yalnızca otel lobilerinde gerçekleşenlerle ilgili” dedi.

Shur; hem otellerin hem de tüketicilerin çevrimiçi seyahat acentalarından yarar sağladığını ve AHLA’nın iddia ettiği gibi tüketicilerin şüpheli otel rezervasyon siteleri tarafından dolandırıldığına dair hiçbir kanıt olmadığını savundu.

AHLA’nın çalışmasında altını çizdiği bir diğer konu da tüketicilerin Expedia ve Priceline gibi dev çevrimiçi grupların kapsamında hizmet veren tüm markalardan haberdar olmamalarıydı.

Fakat Shur; Hilton, Hyatt, IHG, Choice ve Wyndham’ın herbirinin 10’dan fazla markaya sahip olduğunu söylerken Marriott’ın kendisine ait 31 markasının olduğunu belirtti.

Kendisi; “Sektörümüzde konsolidasyon yeni bir şey değil ve herhangi bir tüketici zararına yol açtığını düşünmüyoruz. Gerçek şu ki tüketiciler, nereden alışveriş yapmak isterlerse bu alıverişi oradan gerçekleştiriyorlar. Bu aşinalık sebebiyle de olabiliyor ve üyelerimiz tüketici işlemlerini mümkün olduğunca rahat ve kolay hale getirmek istiyorlar” dedi.

Peki, hem oteller hem de tüketiciler pazardaki çevrimiçi seyahat acentalarının varlığından yarar sağlıyorlarsa bu tür bir kampanya neden başlatıldı?

Bu da bugünlerdeki diğer her şey gibi sadakat programlarıyla toplanan verilerin değeriyle ilgili diyor Shur:

“Oteller insanları sadakat programlarına dahil edebilmek için çok uğraşıyorlar, çünkü hakkınızda daha çok şey bilmek istiyorlar, sizin kendilerine sadık olmanızı ve kendi markalarından alışveriş yapmanızı istiyorlar, içinde bulunduğumuz ortam artık rekabetçi bir ortam değil, sizin işinizle (Çevrimiçi seyahat acentaları) ile rekabet etmek zorundalar.

“Büyük veri ve veri analizi dönemine giriyoruz ve sizi daha fazla tanıdıkça size pazarlayabilecekleri ve satın alacağınıza inandıkları ürün ve hizmetleri sunacaklar.”

Shur; Çevrimiçi seyahat acentalarının sadakat programlarının da üye verilerini topladığını ve tüketiciler için çevrimiçi seyahat acentalarının sadakat programlarının daha yararlı olduğunu savundu.

Kendisi; “Çevrimiçi bir seyahat acentasının sadakat programının tek bir markanın sahip olduğu sadakat programına kıyasla farkının onların sahip olmadıkları şekilde alışverişlerde markaları karşılaştırmaya halen izin vermesi ve tüketicilerin bütün seçenekleri tek bir platformda görmelerini sağlaması” dedi.

Yaşam tarzından kaynaklı alışkanlıkların çevrimiçi kanallara ve mobil cihazlara çektiği tüketicilerin çeşitli pazarlama çalışmalarından etkilenip etkilenmeyeceğini söylemek için henüz erken.

Shur; boş zaman seyahatleri için gezginlerin yılda bir veya 1.5 kere seyahat ettiklerini, marka sadakatinin ise büyük bir öncelik olmadığını; fakat sık seyahat edenlerin zincir otellerin cazibesine kapılma eğilimi gösterdiklerini söylerken dikkate alınması gereken diğerleri olarak bağımsız iş seyahati gerçekleştirenler, girişimciler ve serbest çalışanlar var dedi.

Kendisi; “Ben, bu grupların seyahatlerini yönetilemeyen iş seyahati şeklinde adlandırıyorum. Bu gruplar kurumsal seyahat yöneticileri olmayan ama seyahat etmeleri gereken bireyler ve küçük şirketlerden oluşuyor.

“Bu gruplar fiyat, uygunluk ve zaman konusunda çok hassaslar. Eğer küçük bir işletme ya da girişimciyseniz vakit nakittir.

“Ekonomimiz, girişimci temelli bir ekonomiye doğru evrildikçe kısıtlı bütçeleriyle her kuruşu hesaplayan yönetilemeyen iş seyahati gerçekleştirenlerin sayısı da artacaktır. Bunun sarsıcı olduğunu düşünmüyorum; aksine çevrimiçi seyahat acentaları için önemli bir kitle olduğuna inanıyorum” dedi.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!