Açıklamalı Seyahat Sözlüğü ve Turizm Terimleri

Skyscanner seyahat ile ilgili kullanılan kısaltma, kelime ve kelime kalıplarının bir listesini yayınlamış. Genelde kafa karışıklığına sebep olan bu tanımların açıklamalarından seyahatinizi planlarken yardım alabilirsiniz.

A

ABTA the Association of British Travel Agents, İngiliz Seyahat Acentaları Birliği.

APEX Advance Purchase Excursion (fare). Sayısı ve satış zamanı kısıtlı olan ucuz biletler için kullanılan hava yolu tarifesi.

Airport code üç harfli ve her hava alanı için özel olan kod, örneğin Atatürk Hava Limanı IST, Heathrow LHR

B

BAA önceden British Airports Authority olarak biliniyordu, şimdilerde ise Heathrow Airport Holdings Limited olarak geçiyor. İngiltere merkezli ve anlaşıldığı üzere Heathrow hava alanı ve başka bir kaç hava alanının işletmeciliğini yürütüyor.

Back-to-back ticketing zıt başlangıç noktası ve zıt istikamete sahip gidiş dönüş bileti satın alıp, ilk ve son segmentlerini çaprazlama değiştirip kullanarak, minimum kalış süresine denk gelmeyen durumlarda yükselen ücretten daha az para ödemek için kullanılan bir taktik.

Baggage allowance bagaj limiti, hava yolunun belirlediği sınırlar içerisinde oluyor ekonomi sınıfı için genelde 20 hg, ticari ve birinci sınıf yolcular için 30-40 kg oluyor. El bagajı ise neredeyse tüm hava yollarında her yolcu için tek çanta ve 8 kg sınırı ile oluyor.

Base fare/rate esas ücret, biletlerin, vergiler ve diğer sürjarj eklemelerinden önceki fiyatıdır.

Blackout periods uçuşlara talebin yoğun olması sebebi ile indirim ve kampanyaların uygulanmadığı belirli gün ve zaman aralığı için kullanılan ifade.

Boarding pass uçuş öncesi kontrol (check-in) sonrasında verilen uçuş kartıdır, üzerinde koltuk numarası bulunuyor ve genellikle yolculuk bitimine kadar saklanması tavsiye edilir.

Budget / Low-cost airlines düşük fiyata hizmet sunan hava yolları için kullanılan ifadedir. Uçuşlar çoğunlukla ana hava yolu yerine uzaktaki ikincil bir hava alanından gerçekleşir, yiyecek içecek fiyata dahil değildir ve tarifelerinde esneklik payı yoktur.

Bumped koltukların fazladan satılması durumunda ortaya çıkan bir durum, eğer şanslıysanız ticari sınıf veya birinci sınıf bir koltuğa sahip olabilirsiniz ancak genelde bir sonraki uçuşa yönlendiriyorlar. Bunun olmaması için kontrolden (check-in) erken geçmenizde fayda var.

C

Cancellation charges  bilet iptal masrafıdır, hava yolu uçuştan vazgeçmeniz durumunda ceza uyguluyor.

Capacity-controlled fares sınırlı sayıda koltuk için belirlenen ucuz, indirimli fiyat tarifesi.

Carrier yolcu ve yük taşıması ile sorumlu olan organizasyonu temsil ediyor, uçuş açısından hava yolu olarak ima ediliyor.

Carry-on el bagajı için kullanılan ifadelerden biri.

Charter belirli bir yolculuk için düzenlenen uçuş, genelde acentaların kiraladığı ve müşterilerine sattığı paket tur uçuşlardır, normal uçuşlardan daha ucuzdur.

Check-in uçuş öncesi bavullarınızı bagaj için verilip, uçuş kartlarının alındığı kontrol süreci. Minimum bir saat öncesinde hava alanında olup gerçekleştirilmesi gerekiyor.

City pair kalkış ve iniş için seçilen şehirler.

Commission the percentage of a ticket price which airlines pay their agents.

Companion fare bir promosyonun parçası olarak satın alınan düşük ücretli diğer biletin tarifesine deniyor, genellikle iki kişilik seyahatler için oluyor.

Contract of carriage biletin alınması ile oluşan yolcu ve hava yolu arasındaki yasal taşıma/nakliye sözleşmesi.

Confirmation hava yoluna, kesinlikle uçuşta yer alacağınızı bildirdiğiniz yazılı veya sözel iletişim.

Construction tickets gidiş dönüş yapabilmek için alınan tekli biletler.

Connecting flights bağlantı uçuşu, varış noktasına ulaşabilmek için değiştirilen uçak.

Connecting point bağlantı uçuşu için, uçak değiştirilen hava alanı.

Consolidators hava yolları kendileri indirim yapma konusunda genelde gönülsüzdür bu yüzden belirli sayıda koltuk biletini, toplu olarak ikinci bir partiye satarlar. Biletleri indirimli olarak satışa sunan ikinci parti kişi veya kurumlar için kullanılan ifadedir.

Corporate rate şirketlerin daha avantajlı fiyatlar için pazarlık etmesi sonucu onlara özel uygulanan ücret tarifesidir. Hangi hava yolu olacağına genellikle merkez ülke karar verir, ulusal hava yolları tercih edilir.

Coupon check-in sırsında verilen biletin sözleşmeyi içeren kısmı.

D

Direct flights hava yolu duraklama yapsa bile varılacak yere kadar uçak değiştirmeden yolculuk yapılan direkt uçuşlar.

Discounted tickets – alış veriş yaparken hava yollarının sunduklarından daha uygun fiyata bilet satışları ile karşılaşabilirsiniz ancak bu biletlerin çeşitli kısıtlamaları oluyor. Nadiren de olsa hava yolları da promosyon ve özel kampanyalar yapabiliyor.

E

ETA – Estimated Time of Arrival, Tahmini Varış Zamanı

EST – Eastern Standard Time (GMT -5 hrs), Doğu Standart Saati

Excess baggage – bagaj limiti kurallarını geçen ağırlıkta bavullar için geçerli olan terim, bir kaç kilo fazla bagajınız var ise şanslı olabilirsiniz ama genelde yüksek ücretler alınıyor.

G

Greenwich Mean Time (GMT) – uluslar arası standart saati, Greenwich ortalama zamanı (UTC – Coordinated Universal Time olarak da biliniyor.)

H

Hidden city ticketing – bağlantılı bir uçak bileti satın alarak, bağlantı noktasını varış noktası olarak kullanıp daha düşük fiyata getirmek için kullanılan bir taktik ve bu durum genelde tek yönlü biletlerde oluyor. Bu durum hava yolları tarafından illegal bulunuyor.

Hub – hava yolunun daha küçük destinasyonlara pek çok uçuş gerçekleştirdiği ana hava alanı.

I

IATA – International Air Transport Association, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği

Illegal connection – iniş ve bir sonraki uçak kalkış zamanı, minimum yasal gerekliliğe uymayacak şekilde yapılan uçuş rezervasyonları.

Indirect flights – yolcuların gidecekleri varış noktasına varana kadar olan süreçte, bir noktada uçak değiştirmesini gerektiren uçuşlar.

Interline / Interlining – gidilecek yere varabilmek için birden fazla hava yolu kullanmaya deniyor. Hava yolları arasında anlaşma varsa bagaj ve biletleme süreci kolay oluyor ancak bu birbirinden bağımsız hava yolları ile gerçekleşiyorsa bagaj transferi ile yolcuların ilgilenmesi gerekiyor.

J

Joint fare – gidilecek yer için farklı hava yolları kullanılacak ise, bazı hava yolları aralarında yasal bir anlaşma yaparak yolcuların bu anlaşmalı hava yollarını tercih etmesi durumunda, tek hava yolu şirketi kullanarak ödeyecekleri ücrete yakın bilet ücretini sunmasına olanak sağlıyor.

L

Long haul flight – uzun menzilli uçuş, jet-lag durumunun yaşanabileceği uzaklıkta yol ve zaman süresince yolculuk yapılacak uçuşlar için kullanılan ifade.

Lowest Fare Routing (LFR) – seçilen destinasyon için mevcut en ucuz fiyat.

 M

Minimum connecting time – uçak değiştirmek için hava alanında harcanacak minimum zaman limiti, bu limitin dışında ki durumlarda Illegal connection ifadesi kullanılıyor.

Multi-hop or Multi-leg – sadece iki hava alanı arasında gerçekleşmeyen, yolculuk süresince birden fazla hava alanında durarak, uçak değiştirerek yapılan yolculuklardır, aynı hava yolu şirketi kullanmadan da yapılmasına rağmen, sorun yaşamamak için aynı hava yolundan bilet alınması tavsiye edilir.

N

Net fare or Net rate – biletin, üçüncü partikomisyonu ve vergiler eklenmemiş ücreti.

Non-stop flight – iki nokta arasında hiç duraklama yapmayan uçuşlar.

Non-transferable – sadece tek bir yolcu için kullanılabilen, başka yolcuya devredilemeyen bilet.

No-shows – geç kalan veya hiç gelmeyen yolcular için kullanılan ifade.

O

Offline connection – birden fazla hava yolu ve uçak kullanarak yapılan yolculuk.

 Open-jaw – bir şehirden diğerine yolculuk yapıp, kalkış noktasına geri dönüşü farklı bir şehirden yapmanızı sağlayan bilet. Örneğin gidiş uçuşu Londra İstanbul, dönüş ise İzmir Londra şeklinde. (Surface sector)

P

Package – uçuş, otel ve diğer servislerin bir araya getirilip belirli bir fiyata satılması.

Passenger coupon – biletin yolcuların kendi kayıtları için kullanabileceği, fatura sayılan kısmı.

PDT – Pacific Daylight Time (GMT -8hrs) Pasifik Yaz Saati.

Penalty fare – bilet değişikliği ve iptali yapabilmek için ödenen ücret.

R

Restricted to airport check-in – koltuk ve uçuş kartı işlemleri yalnızca hava alanında yapılabiliyor.

S

Segment yolculuğun belirlenebilen kısmı, genellikle kalkış yeri ve varış yeri olarak tanımlanıyor.

Short-haul flight uzaklık ve zaman bazında havada geçirilen sürenin kısa olması durumunda kullanılan ifade.

Situated In, Ticketed In (SITI) yolculuk için ayrılacağınız ülkeden bilet alınması.

Situated Out, Ticketed Out (SOTO) biletin gidilecek ülkeden alınması.

Split ticketing daha düşük fiyata bilet alabilmek için, gidiş dönüş yolculuğu yerine ayrı ayrı yolculuk bileti alınması.

Standby – koltuk garantisi olmayan biletler için kullanılan ifade, yolcular bu durumda koltukların müsait olmasını bekliyor.

Stopover – gidilecek yere varana kadar, bir gecelik veya daha uzun süreli durakların olması. Bu çok uzun süreli uçuşları bölmek için yapılıyor.

Surface sector  open-jaw biletlerin farklı olan kalkış noktaları arasındaki mesafe, iki nokta arasındaki seyahatin organizasyonundan müşteri sorumlu oluyor.

 T

Ticket issuance rezervasyon yapılan biletin satın alınması.

W

Window of convenience yolcuların ideal kalkış ve varış zamanı, artı eksi iki saat.

Kapak Görseli: Imore

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!