2020’de Robotları Seyahat Sektöründe Görmeye Hazır mısınız ?

Asya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Güney Amerika’dan 6000’den fazla gezgin arasında yapılan bir araştırmaya göre katılımcıların yaklaşık %80’i robotların 2020’ye doğru hayatlarında daha büyük rol oynayacağı yönünde görüş belirtti. bu oranın üçte dördü ise bunun önemli derecede olumlu olacağı yönünde.  Katılımcıların üçte ikisi ise robotların seyahat sektöründe kullanılmasında rahat olacakları görüşünü dile getirdi.

Global bir medya şirketi olan Travelzoo, bu araştırmayı Future Travel projesi kapsamında, tüketicilerin seyahat ve turizm sektöründe robotları kabullenme durumunu araştırmak için yapmış. 11 Mart’ta düzenlenen ITB Berlin’de sahneyi insana en çok benzeyen robotları üreten firmalardan biri olan Toshiba Genel Başkanı ile sahneyi paylaşan Travelzoo Avrupa Başkanı Richard Singer çıkan sonuçlar ile ilgili bir konuşma yaptı.

Ankete göre, uluslararası gezginler büyük oranda robotların tatillerinde rol almasında rahatlar ancak bazı ülkeler diğerlerine göre daha temkinli. Alman ve Fransız katılımcılar hoşnutsuzluğu en yüksek olanlar iken Çin ve Brezilya katılımcıları robot ve yapay zekanın tatil tecrübesini geliştirebileceği yönünde pozitif görüş bildiren taraf oldu. (%92 oranında Çinli bu fikir konusunda olumlu görüş bildirmiş)

Avantajlar, dezavantajları geçiyor!

Seyahatlerde robot kullanımı için 5 neden Neden olarak görülme yüzdesi Seyahatlerde robot kullanılmaması için 5 neden Neden olarak görülmeme yüzdesi
Veri kullanımında kolaylık %81 İşsizliğe teşvik etmesi %75
Bıkmaması, yorulmaması %81 Fazla samimiyetsiz %75
Diller üzerinde etkinlik %79 Kültürel nüanslardan yoksunluk %70
İnsan iş arkadaşları için zaman kazanması %77 Yeteri kadar yaratıcı olamaması %68
Daha iyi hafıza/ hatırlama %76 İnsanları tembelleştirmesi %60

Ancak üç Avrupa ülkesinde dezavantaj ve avantajın karşılıklı eşitlik gösterdiği durumlar oluşmuş.

Fransa: %80 oranında katılımcı robotların yorulmamasının iyi olduğu görüşünü belirtirken, yine %80 oranında samimiyetsiz olduğu düşüncesini dile getirmiş.

Almanya: %88 oranında katılımcı robotların yorulmamasının iyi olduğu görüşünü belirtirken, yine %88 oranında samimiyetsiz olduğu düşüncesini dile getirmiş.

İngiltere: %78 oranında veri kullanımı kolaylığında olumlu görüş belirtirken, yine %78 oranında kültürel nüanslardan yoksun olmalarının olumsuz bir durum olduğu düşüncesini dile getirmiş.

İşsizlik ise İspanya’da ön planda, işlerini robotlara karşı kaybetme korkusu diğer tüm avantajlardan ağır basmış. Yani İspanya işsizlik haricinde robotlara karşı ılımlı.

Katılımcıların robotlar hakkında avantaj olarak gördüğü durumlar genel etkinlik, veri kullanımı ve hafıza ile ilgili.

Katılımcıların dörtte üçünden fazlası, robotların veri kullanımında (%79) ve değişik diller ile başa çıkmada (%81) insanlardan daha iyi olacağı yönünde iken %76’sı robotların daha iyi hafızası olduğu yönünde. Katılımcıların %81’i ise robotların yorulmayan ve bıkmayan enerjilerini avantaj olarak değerlendirmiş.

Anket sonuçlarını yorumlayan Singer,  “Şu an seyahat tarihinde çok heyecan verici bir dakika, çığır açan bir teknoloji müşteri hizmetleri, eğlence ve kişiselleştirme açısından neler yapılabileceğini kökten değiştirmekte. Robotlar ve yapay zeka turizm alanında görücüye çıkıyor ve robotların seyahat endüstrisinde çalışmasının global olarak kabul edilmesi hakkında yaptığımız araştırma büyük oranda pozitif. Çoğu ülke robotların seyahat sektöründe çalışması fikrine karşı ve çok yakın tarihte karşımıza çıkacak elle tutulur faydalarına karşı açılıyor.”

“ Teknolojinin bir avantajı olan robot hizmetkarlar ve barmenler heyecan verici ve araştırmadan net olarak anlaşılacağı üzere tüketiciler insanların ve robotların ikili çalışmasını müşteri ile bire bir iletişimde ideal bir çözüm olarak görmekte.” sözlerine yer verdi.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!