2017 Yılında Airbnb Ev Sahipleri için Vergi Artışları Kapıda

Airbnb platformunda boştaki odalarını kiralayan ev sahipleri, söylentilere göre yüklü bir vergi faturasıyla karşı karşıya.

Kırmızı bütçe kitabının derinlerinde yer alan bir not, hükümetin, Airbnb’yi kullanan kişilere ‘oda kiralama’ vergi indirimini sağlamama arzusunda olduğunu ortaya çıkarıyor.

Söz konusu indirim herkese, kiracılardan yılda 7.500 sterlinlik bir bedeli, hiçbir gelir vergisi ödemek zorunda olmaksızın kazanmasına izin veriyor.

Ancak aynı metinde, söz konusu indirimin uzun vadeli kiralamaları hedeflediğinden emin olmak adına, hükümetin bu indirimi “yeniden tasarlamak” için bir teklif üzerinde görüşmeler yapacağı belirtiliyor.

Metinde şu sözler yer alıyor: “Bu hamle, söz konusu indirimi amaçlanan hedefine; uzun vadeli, ekonomik kalacak yer arzını arttırma yolunda daha yakın bir şekilde konumlandıracaktır.”

Bu hamle, indirimin kapsamının daraltılmasını veya tamamen kaldırılmasını içerebilir.

The Times’ın haberine göre, Airbnb’yi ve benzer web sitelerini kullanan bireylere yönelik oda kiralama izninin verilmemesi yönündeki herhangi bir hamle, ev sahiplerine yılda 3.375 sterline mal olabilir.

Airbnb üzerinden boş bir oda kiralayarak aylık 500 sterlin kazanan ve daha yüksek seviyede vergi ödeyen bir vergi mükellefinin, mevcut durumda Hazine’ye hiçbir ödeme yapma zorunluluğu bulunmuyor. İndirimin, söz konusu web sitelerinde tanıtım yapan kişilere sunulmaması halinde, bu vergi mükelleflerinin yılda 2.400 sterlin vergi ödemesi zorunluluğu söz konusu olabilir.

Sadece Londra’da 25,000’den fazla kişinin Airbnb’de kiralık olarak listelenen boş odaları bulunuyor.

Meskun Konut Sahipleri Birliği’nden Sally Walmsley, gazeteye konuyla ilgili açıklamalarda bulundu: “Oda kiralama [vergi indirimi], uzun vadeli ve ekonomik kalacak yer arzını arttırmak amacıyla uygulamaya geçirildiği için, hükümetin bu izni yeniden inceleme etkinliğinin, kısa vadeli kiralama sitelerinin popülerliğine yönelik doğrudan bir yanıt olarak gerçekleştiği görünümü hakim.”

“Söz konusu danışma veya yeniden inceleme için herhangi bir zaman aralığı belirlenmiş değil, ancak önlemlerin, gelecek yıl yürürlüğe girecek şekilde, sonbahar dönemi bütçesinde duyurulması söz konusu olabilir.”

Oteller de hükümeti, Airbnb’ye, turistleri çekmesi konusunda yardımcı olacak cömert vergi politikalarından yararlanmasına izin verdiği için suçlamış bulunuyor.

Financial Times’ın bir araştırmasının bulgularına göre, Londra’da bir oda rezervasyonu yapan gezginler, Airbnb’yi kullanarak otellere göre ortalama olarak 80 sterlin tasarruf ediyor, ancak bu tasarrufun yaklaşık üçte biri, vergi avantajlarından kaynaklanıyor.

Oteller yüksek işletme oranları ödemek ve konaklamalarda KDV almak zorunluluğunu taşırken, Airbnb aracılığıyla oda kiralayan mülk sahipleri, oda kiralama indirimi gibi, sundukları konaklama imkanlarını daha ucuz hale getirmelerine yardımcı olan vergi kesintilerinden yararlanıyor.

Morgan Stanley tarafından yapılan yakın tarihli bir araştırma, otellerin doluluk oranlarının Airbnb etkisi altında ezildiği bulgusunu ortaya koydu.

Airbnb yetkilileri, “ev paylaşımı”nın gezginlere tasarruf etmeleri ve ev sahiplerine ilave kazanç sağlamaları konusunda yardımcı olduğunu belirtiyor.

Bir şirket yetkilisi, konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Bu danışma girişimi ile ilgili olarak daha fazla bilgi almak için hükümet ile birlikte hareket etmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz; bu sayede evlerini paylaşan sıradan insanları desteklemek adına beraber çalışabiliriz.”

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!