2017 Otel Sektörüne Yönelik Müşteri Raporu

Otellerde kullanılan teknoloji 1980’lerin sonu ve 1990’ların başından itibaren, artmakta olan otomatikleşme sayesinde otellerin en önemli görevlere odaklanmasını sağladığı ve müşteri deneyimi kalitesini artırdığı için uzun bir yol katetti.

Online inceleme firması Software Advice, geçtiğimiz günlerde otel yönetim sistemlerindeki en son eğilimleri ortaya çıkarmak için oluşturduğu 2017 Otel Yönetim Müşteri Raporu‘nu tamamladı ve bazı ilginç bulguları paylaştı.

En belirgin ölçüde, uygun maliyetli bulut teknolojisi otelcilik sektörünü domine ediyor ve araştırmaya katılan otellerin %62’si eski ve problemli yazılımı değiştirmek istiyor.

Hotel Speak, raporun sonuçlarını Software Advice’ın Otel Pazar Analisti Taylor Short ile konuştu. Short, raporu şu şekilde özetledi: “Ezici çoğunluktaki otel yazılım müşterileri düşük yatırım ücretinden ve rahatlığından ötürü bulut sistemi istiyor. Araştırmaya katılanların neredeyse yarısı bağımsız otellerden oluşuyor ve bulut sistemine göre dizayn edilmiş yazılımlar bu tür kısıtlı bütçeye sahip şirketlere önemli bir işlevselliği uygun fiyata sunuyor.”

Raporun tamamını aşağıda okuyabilirsiniz.

Otel Yönetim Müşteri Raporu – 2017

Software Advice ile otellerin diyaloğundan müşterilerin otel yönetim sistemlerinden(HMS) neler beklediği hakkında önemli bilgiler edinip bunları sektörde hali hazırda bulunan ve gelişmekte olan trendleri belirlemede kullanabiliriz.
Söz konusu raporda günümüzde otel yönetim yazılımlarını satın alanların davranışları inceleniyor. Raporda ayrıca çoğu otelin müşteri çekmek, doğrudan rezervasyon yapmak ve müşteri deneyimini artırmak için kullandığı en popüler yazılımlar da belirtiliyor.

Rapordaki Temel Bulgular

-Otellere özel sistem kullanımı, sektördeki mütevazı büyüme ile paralel olarak artıyor öyle ki otel yönetim sisteminin kullanımı geçtiğimiz iki senede %2 arttı.

-Otellerin %62’si eski ve problemli yazılımı değiştirmek isterken, kalan %38 otomatikleşme ve organizasyonu artırmak isteyen yeni kullanıcılardan oluşuyor.

-Otellerin neredeyse tamamı bulut sistemine entegre olmuş durumda, %96’sı web odaklı sistemi tercih ediyor.

ABD’de Otel Sektöründeki Büyüme HMS Kullanımını Artırdı

Oteller, rezervasyon yapmak, müşterilerin giriş ve çıkış işlemlerini yapmak ve oda hizmetini takip etmek gibi günlük görevler için oldukça geniş yelpazede yöntemler kullanıyorlar.

Sektörde arz ve talep açısından 2017’de mütevazi büyüme devam ederken, otellere özel yönetim sisteminin kullanımı geçtiğimiz iki seneye göre %2 oranında arttı. Aynı zamanda kalem kağıdı da içeren manuel yöntemlerde %2 düşüş yaşandı.

Elde edilen verilere göre eskiye oranla daha fazla otel, otellere yönelik mülk yönetim sistemlerinin(PMS) sağladığı yararların farkında.

Söz konusu sistemler konaklama sektörü için olmazsa olmaz özellikler sunuyor. Bir otel yöneticisi olarak standart PMS’iniz dairelerinizin ihtiyaçlarını gösterirken, HMS ise rezervasyon yönetimi, kar yönetimi, kanal yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi ve satış noktası dahil olmak üzere rekabet için gerekli işlevlerle ilgilenir.

Görüldüğü gibi, bir HMS hepsi bir arada bir sistem sunar. Sistem tüm farklı sistemleri bir araya topladığı ve kusursuz bir deneyim sunduğu için, HMS kullanıcıları farklı pencerelere tıklamak veya farklı programlara giriş çıkış yapmak zorunda kalmazlar.

Yöneticiler Günlük İşleri Otomatikleştirmeli ve Online Rezervasyonu Mümkün Kılmalı

HMS talep edenlerin toplamda %62’sinin yazılımla ilgili bahsettiği spesifik problemler eski, işlevsiz ve kullanımı zor olmasıydı. Diğer %27lik oran ise sektöre yeni atılıyor ve en başından itibaren organize olmak için yeni sisteme ihtiyaç duyuyorlar.

Raporda ayrıca müşterilerin en çok hangi işlevlerle ilgilendiğini görmek için istedikleri uygulamalara da göz atılmış.

Beklenildiği gibi resepsiyon uygulamaları ilk sırada bulunuyor çünkü her otelin müşterilerin giriş ve çıkış işlemlerini yapıp anahtar kartları oluşturmaya yarayacak düzgün işleyen resepsiyon yeteneklerine ihtiyacı var.

Temel ihtiyaçlar dışında, otel yöneticileri, gezginlerin direkt rezervasyon yapabileceği bir internet sitesinin varlığından da emin olmak zorunda. İşte bu yüzden online rezervasyon motoru(OBE) %23 oranla ikinci sırada yer alıyor.

Gerçekler inkar edilemez: her sene yaklaşık olarak 148 milyon seyahat rezervasyonu online olarak yapılıyor. Bu sayı ise yıllık yapılan tüm seyahat rezervasyonunun %57’sini oluşturuyor. Daha önemlisi şu ki; günübirlik rezervasyonların %65’i akıllı telefonlardan yapılıyor.

Gezginler sürekli olarak ve artan oranda online araştırma ve rezervasyon yaptıkça, otel yöneticilerinin amacı otellerini gezginlere mümkün olan en hızlı yoldan sunmalarını sağlayacak online rezervasyon motoruna(OBE) sahip olmak olmalı.

Bir online rezervasyon motorunun(OBE) başka yararları da bulunuyor:

-Kişiselleştirme ve markalaşma. Çoğu online rezervasyon motorları ana sayfaya yerleştirildiği için, otel müşterileri rezervasyon süreci boyunca şirketin spesifik logosu ve temalarıyla bağ kuracaktır.

-Resim galerisi. Oteller, ana sayfaya logoya ek olarak odalarını ve hizmetlerini göstermek için fotoğraf ve galeriler ekleyebilir.

-Gerçek zamanlı fiyatlandırma ve envanter. Odaların ücretleri ve uygunluk durumu HMS’den aktarılarak fazla rezervasyon ve diğer problemlerin önüne geçilebilir.

Bulut Merkezli Otel Yönetim Yazılımı Artık Standart

Günümüzde gittikçe artan oranda yazılım artık bulut sistemine dayanıyor. Daha eski yükleme modeli ise daha yüksek güvenlik endişeleri ve başka özel istekleri olan sektörlere bırakılmış görünüyor.

Görünüşe göre otel yazılım müşterileri de bu eğilimi takip ediyor: İki sistem arasında seçim yapanların %96’sı bulut sistemine dayanan yönetim yazılımlarını tercih ediyor.

Araştırmaya katılan şirketlerin neredeyse yarısı bağımsız otellerden oluşuyor ve bütçeleri yazılım harcamalarını zorlayıcı durumda olabilir.

Bu tür küçük oteller için bulut sistemli yazılım bazı önemli yararlar sunuyor:

-Düşük maliyetler.Bulut sistemi sayesinde eski sistemdeki büyük ön ödeme ücretleri, aboneliklere göre aylık veya yıllık ödeme seçeneğiyle yer değiştiriyor.

-Güvenlik. Otel verileri, sağlayıcının sunucularında korunur ve düzenli olarak yedeklenir; böylece ortaya çıkacak bir hadisede tüm bilgilerin yok olacağından korkmazsınız.

-Esneklik. İnternete erişiminiz olduğu sürece bulut sisteminde sizin için mutlaka bir çözüm vardır. Bakım ve güncellemeler bir gece içinde yapılabilir ve böylece otellerin işlemleri askıya almasına gerek kalmaz.

Otel Yönetim Yazılımı Müşterilerinin Demografisi

Yukarıda bahsedildiği gibi katılımcıların %48’i bağımsız otellerden oluşuyor.

Usta otel yöneticilerinin bildiği gibi, günümüzde daha genç ve en karlı gezgin kesimi yalnızca güzel bir oda değil gerçek bir deneyim arıyor. Genç kitledeki bu trend de daha özgün deneyimler sunmak için tasarlanan daha butik ve bağımsız otellerin artışını teşvik etti. Bu özgünlük hissi de küçük otellere büyük otel zincirlerinin karşısında durabilmeleri için gerekli gücü sağlıyor.

Kapak Görseli: Advids

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!