2016 Yılının Konaklama ve Seyahat Trendleri

Konaklama ve seyahat endüstrisi, hızlı bir biçimde gelişiyor. Bugünün son derece rekabetçi pazarlarına uygunluklarını arttırma umudunu taşıyan yöneticiler ve organizasyonların, kendilerini, insanların her daim değişen seyahat etme biçimlerini dikkate alan stratejileri uygulamaya adamaları gerekiyor.

2015 yılı, Y Jenerasyonu üzerinde, sektörün büyüyen bir müşteri segmenti olarak yer alan daha güçlü bir odağın yanı sıra uluslararası çapta, dinlenme amaçlı seyahatlerde bir artışa konu oldu. İtibar yönetimi, oteller ve konaklama tesisleri için önemli bir yatırım alanı haline gelirken, online seyahat acentelerine başvuruların azalması (doğrudan rezervasyonların ön plana çıkması ile birlikte) pek çok işletmenin doluluk oranları açısından başarılı bir yıl geçirmesini sağladı. 2015 yılında, ayrıca, konaklama endüstrisinin online değerlendirmeleri, kendi pazarlama, satış ve müşteri deneyimi stratejilerinin bir parçası olarak kabul edişine tanıklık ettik.

2016 yılından neler bekleyebiliriz? İşte dikkate alınması gereken 5 trend:

Trend 1: Seyahat bütçesinde artış

TripAdvisor’un düzenlediği ve 44,000’in üzerinde gezgin ve otel sahibinin yanıtlarına dayanan 2016 TripBarometer araştırmasına göre, her üç gezginden biri, 2016 yılında, geçtiğimiz yıla kıyasla daha fazla para harcamayı planlıyor. Bu kitlenin;

  • %49’u, kendileri ya da aileleri bunu hak ettiği için bütçelerini arttırdıklarını söylüyor.
  • %31’i, seyahat etmenin kendi sağlıkları ve iyilikleri için önemli olduğunu düşündüklerinden dolayı daha fazla para harcamayı planladıklarını söylüyor.

Seyahat endüstrisinin en çok para harcayan kesimi olan Y Jenerasyonu’nun (yaşları 25 ile 30 arasında değişen genç yetişkin bireyler) yükselişinin 2016 yılında da devam etmesi bekleniyor. TripAdvisor’un araştırmasının sonuçlarına göre, Y Jenerasyonu’na mensup her beş bireyden ikisi seyahat bütçelerini arttırmayı planlıyor. Ayrıca, Killarney Otelleri’nin araştırmasına göre, Y Jenerasyonu, iki yıl içinde, endüstrinin dominant kesimi olan ve Baby Boomers olarak adlandırılan kesimin yerini alacak.

Trend 2: Gezginler için daha sağlıklı seçenekler

Gezginlerin, bu yıl bütçelerini arttırma gerekçelerinin, yukarıda sözü edilenler ile sınırlı kalmamak üzere, 2015 yılında gelişmeye başlayan bir başka konaklama trendi ile bir ilgisi olabilir: Artan sayıda tüketici, kendi sağlıklarının ve mutluluklarının kontrolünü ellerine almak konusunda çaba gösteriyor.

Daha çok sayıda insan, gerçekten de seyahat ederken sağlıklı seçenekleri arıyor. Oda içinde bulunan egzersiz ekipmanları, detoks menüleri ve sağlıklı otomatlardan medikal spalara, yoga alanlarına ve telesağlık hizmetlerine erişime; kişiselleştirilmiş fiziksel ve ruhsal sağlık hizmetleri olanaklarının, konaklama endüstrisinin bünyesinde artış göstereceği bekleniyor.

TripAdvisor’un pazarlamadan sorumlu baş yöneticisi Barbara Messing konu üzerine şu sözleri sarf ediyor: “Bu yılın TripBarometer araştırması, gezginlerin, seyahat için para harcamanın önemini anlamayı sürdürdüklerini gösteriyor. Araştırmaya katılanların üçte birinin bu yıl daha fazla harcama yapmayı planlıyor olması ile birlikte, daha fazla gezginin, planlarını yaptıkları hem yurtiçi hem de uluslararası lokasyonlarda tatil yaptığını göreceğiz.”

Trend 3: Deneyim, kültür ve macera için seyahat etmek

Çoğu gezgin, yüzme havuzlarının yanında bir piña colada ve bir kitapla birlikte dinleniyor olmayacak. Seyahatler, bu yıl daha deneyimsel ve heyecan dolu olmaya hazır ve gezginler, bir müzik festivaline katılmak, bir spor müsabakasını izlemek ve kendi kültürlerinin haricindeki kültürleri keşfetmek gibi etkinlikleri ilk kez yapıyor olmak adına lokasyonlar seçiyor olacaklar.

Yine TripBarometer araştırmasından çıkan bazı sonuçlar şu şekilde:

  • Dünya çapındaki gezginlerin %69’u, bu yıl yeni şeyler denemenin planlarını yapıyor. %20’lik bir kesim ilk defa bir gemi yolculuğuna gidebileceklerini, %17’lik bir kesim ilk defa tek başlarına seyahat etmeyi deneyebileceklerini ve %15’lik bir kesim ilk defa macera seyahati yapmayı deneyebileceklerini söylüyor.
  • Günümüz gezginlerinin %47’si, belirli bir lokasyona, kültürünü deneyimlemek ve belirli bir ülkenin insanlarını görmek için seyahat ettiklerini söylerken, bu gezginlerin %36’sı, belirli bir lokasyonu, aileleri ve arkadaşları tarafından tavsiye edildiği için seçtiklerini söylüyor (Bu noktada, yukarıda sözü edilen sebeplerin – kültürün ve kişisel önerilerin- %27’lik bir kesimin sözünü ettiği özel paketler ve tekliflerden daha etkili olduğunu belirtmek gerekiyor.).
  • Her beş gezginden biri, belirli bir lokasyonu, bir TV programında gördükten sonra ziyaret etmiş bulunuyor.

Trend 4: Seyahat alışkanlıklarını değiştiren teknolojiler

Teknoloji, halihazırda, gezginlerin seyahat alışkanlıklarını en çok etkileyen faktörlerden biri ve 2016 yılında, daha öncekinden daha büyük bir rol oynamaya hazırlanıyor.

TripAdvisor’a göre:

  • 2016 yılında, iklimlendirme (%63) ve odalarda ücretsiz Wi-Fi (%46), gezginlerin rezervasyon yaparken en çok arayacakları olanaklar olacak ve kahvaltı (%40) ile yüzme havuzu (%26) olanaklarını geride bırakacak.
  • %26’lık bir kesim yüksek hızlı Wi-Fi talebinde bulunuyor ve bu kesimin %11’i, bu servis için ekstra ücret ödemeyi kabul ediyor.

HospitalityNet’in yaptığı eklemeler ise şu şekilde:

  • Mobil cihazlar ve uygulamalar, kişiselleştirilmiş servislere ve müşteri deneyimlerine olanak tanıyacak. Check-in ve e-menü gibi mobil uygulamalara sahip olan oteller ve seyahat şirketleri, gezginlerin nerede kalacaklarına karar vermeleri aşamasında avantajlı bir konumda bulunuyor.
  • Her dört gezginden üçüne tekabül eden oranın biraz üzerindeki bir kesim, akıllı telefonlarının “önemli, hatta hayati” olduğu konusunda anlaşıyorken %33’ün üzerinde bir oranı oluşturan gezginler, akıllı telefonlarını, seyahat sırasında, evlerindeyken kullandıklarından daha çok kullandıklarını belirtiyor.
  • %50’nin üzerinde bir kesimin, otel rezervasyonlarını da online olarak yapması bekleniyor.

İşletmeler ayrıca teknoloji hamlelerini ilerletmeyi planlıyor ve özellikle Servis Olarak Yazılım çözümlerine yatırım yapma arayışları içerisinde bulunuyor. Otel yazılım şirketi Infor, kendilerine otellerden ve konaklama işletmelerinden gelen arama sorgularının %85’inin Servis Olarak Yazılım hakkında olduğunu belirtiyor.

Trend 5: Değerlendirmeler ve itibar artık daha da önemli

Şayet 2015, endüstrinin, online değerlendirme ve itibar yönetimini yeterince etkili bir biçimde yapıp yapmadığını merak ettiği yıl olduysa, 2016, yöneticilerin, online değerlendirmeler devrimini tam anlamıyla kucakladığı ve değerlendirme yönetimini, rakiplerinden daha iyi bir biçimde yapmaya çalıştığı yıl olacaktır.

  • Dünya çapındaki gezginlerin %50’sinden fazlasının, online değerlendirmelere ve önerilere dayanarak bir satın alma kararı verdiği hesaba katıldığında, şirketler, online kanallar ve değerlendirme siteleri üzerinden müşteriler ile iletişime geçmek adına daha fazla yatırım yapmak için bütçelerini arttıracaktır.
  • Online değerlendirmeler (%88), fiyatın ardından (%93) gezginlerin, konaklama tesisi seçerken dikkate aldığı en önemli ikinci faktör olarak sıralanmıştır. Müşterilerin önemsediği diğer faktörler ise önemli merkezlere yakınlık, online mecralara yüklenen fotoğraflar ile videolar ve ulaşım seçeneklerine yakınlık gibi faktörleri içermektedir.
  • Otel işletmecilerinin %93’ü, online değerlendirmelerin, “işletmelerinin geleceği için önem” taşıdığını belirtiyor. Ve geçtiğimiz yılda olduğu gibi, online itibar yönetimi, otel ve konaklama endüstrisindeki işletmelerin, 2015’e kıyasla %59’a varan oranlarda daha fazla yatırım yapma planları ile birlikte, en büyük yatırım önceliği olacak.

TripBarometer katılımcılarına, ayrıca, birden fazla sayıda faktörün, işletmelerinin geleceği açısından önemine göre sıralaması sorulmuştur ve sonuçlar aşağıdaki gibidir:

  • Online değerlendirmeleri geliştirme ve yönetme (%93)
  • Sürekli işleri arttırma (%92)
  • Doğrudan rezervasyonların sayısını arttırma (%91)
  • Kendini rakiplerden ayrıştırma (%90)
  • Bütün cihazlar üzerinden erişim kolaylığı sağlama (%90)
  • Online rezervasyon olanağı sağlama (%89)

Başta gelen yatırım alanları ise şu şekilde:

  • Online itibar yönetimi ve değerlendirme yönetimi (%59)
  • Küçük ölçekli yenilikler (%52)
  • Pazarlama ve tanıtım (%48)
  • Trafikten pay edinme (%47)
  • Personel eğitimi (%46)

Bütün endüstri, değerlendirmeler ve itibar yönetimine daha fazla yatırım yapmaya hazırlanırken, daha fazla sayıda organizasyonun kavrayışının kuvvetlenmesi ve ellerindeki veriyi yönetme konusunda daha sofistike davranması beklentisi içindeyiz. Değerlendirmeleri ve derecelendirmeleri sadece takip etmenin ötesinde, yöneticiler şimdilerde aşağıdaki etkinlikleri içeren stratejileri de uygulamaya koyabilmektedirler:

  • Veriler üzerinden konukların memnuniyet seviyesinin ve müşteri deneyiminin ölçülmesi;
  • Müşteri geri bildirimlerini toplamak için anketler düzenlemek, memnun ve memnun olmayan müşterileri belirlemek (e.g. Net Promoter Derecesi ve Sistemi);
  • Online ve mobil rezervasyon platformları ile online değerlendirme yönetimi için kullanılan Servis Olarak Yazılım çözümlerini, otel yönetim yazılımına entegre etmek; ve
  • Online görünürlüğü ve dijital itibarı, sistematik değerlendirme oluşturma, yerel arama optimizasyonu ve listeleme yönetimi aracılığıyla genişletmek.

2016 yılı, konaklama ve seyahat sektörleri için heyecan verici bir yıl ve işletme sahipleri, bu yıl gösterecekleri beklenen performansları konusunda olumlu bir görüşe sahip. Her 4 otel işletmecisinden üçü, karlılık konusunda olumlu bir beklentiye sahip ve bunun için haklı sebepleri bulunuyor. Endüstrideki yeni trendleri, araçları ve teknolojileri takip eden sağlam bir strateji ile, kendinizi bu yıl ve izleyen yıllarda başarıya taşımak için uygun bir konuma getirebilirsiniz.

Kapak Görseli: Sketch App Sources

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!