Paylaş, , Google Plus, Pinterest,

Yazdır

Yayınlanan:

Amerika’da Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?

Amerika’da çalışmak için vize türleri araştırılır, kısa dönem staj, ve değişim programları dışında süreli vizeler için ne gerekir.Bu konuyu daha iyi anlatabilmek için öncelikle Amerika’da çalışma vizesi olan H1B vizesi hakkında bilgi vererek başlayalım.

H1B Vizesi Nedir?

H1B vizesi geçici süreyle çalışmak için gelmiş kişilere verilen, işe alım sebepli, göçmen statüsünde olmayan bir vize kategorisidir.Bu vizenin alınabilmesi için işverenin size bir iş teklifinde bulunmuş olması ve ardından da H1B vizesi dilekçesi için ABD Göçmen Bürosu’na başvuruda bulunmalıdır. Bu sürecin ardından onaylanan dilekçe sizin vize almanıza ve iş teklifinde bulunan işveren adına Amerika’da çalışmanıza olanak sağlar.

H1B vizesi yalnızca belirli bir iş için verilir. Yani yalnızca sizin çalışmanızın öngürüldüğü ve bu doğrultuda dilekçenizin onaylandığı iş için çalışma vizesi alırsınız. Bu vizenin alınış süreci teorik ve pratik açıdan hayli bilgi ve döküman gerektirir; ve vizesi için başvurulan kişinin çoğunlukla en az lisans mezunu olması beklenir. Yıllık H1B vizesinin verilebileceği kişi sayısının da belli bir kotası vardır. Bu kota hemen her sene ilk bir kaç gün içerisinde doldurulmakta ve son kalan boşluklar için kura sistemine gidilmektedir.

Masraflar ve Süresi

H1B vizesi için dosyalama masrafları da işveren tarafından karşılanır. Bu masraflar $1570 ila $2320 arasında değişmektedir. Ayrıca vize başvurusunda bulunan kişi de konsolosluğa vize başvuru ücreti olarak $190 öder. (2015 itibariyle)

H1B vizesi size en fazla 6 yıllık çalışma izni sağlar. Bu ilk etapta 3 yıl olarak öngörülmüştür; ancak daha sonra 3 yıl daha uzatılabilir. Vizenin bitmesinin ardından tekrar başvurmanız gerekmektedir. Bu başvuru herhangi bir Amerikan konsolosluğunda gerçekleştirilebilir. Bunun yanı sıra, vize sahibi kişi Amerika Birleşik Devletleri’nde daimi kalma hakkı için Yeşil Kart (Green Kart)’a da başvurma hakkına sahiptir.

Haklar

H1B vizesi sahibi kişinin haklarıysa şu şekildedir: tatile çıkabilir ya da çok girişli bir vize sahibi olduğu için vize süresi boyunca ülkeye giriş-çıkış yapabilir. Greve gidebilir, hastalık, hamilelik vb. izinleri alabilir. İş verenini değiştirme özgürlüğüne sahiptir, vizesi süresince isterse iş transferi yapabilir. Vize sahibi Amerika’da mülk alıp satabilir. Şans oyunları oynayabilir. Borsada yatırım yapabilir. Vize sahibinin eşi ve 21 yaşının altındaki çocukları H4 vizesi aracılığıyla H1B vizesi sahibinin Amerika’da kalış süresi sona erene kadar onunla birlikte kalabilir.

H1B Vizesi için Hangi Belgeler Gerekir?

İş vereninizin başvurusu sonucu almış olduğu H1 onay dilekçesi elinize ulaştıktan sonra artık konsolosluğa vize için başvurmaya hazırsınız. Bu esnada size gerekli olacak belgelerse şöyle:

  • Geçerli pasaportun aslı (Mülakat günü itibariyle en az 6 ay geçerli)
  • Tüm eski pasaportlar
  • Bir fotoğraf
  • Vize Başvuru Merkezi’nde onaylanmış DS-160 Vize Başvuru Formu
  • Vize ücretinin ödendiğine dair fatura
  • Vize mülakatı için randevu kağıdı
  • Action-I797 belgesinin aslı (ABD Göçmen Bakanlığı tarafından H1 belgesinin onaylandığına dair belge)
  • Blanket L1 başvurusu yapan kişiler I-129 belgesinin aslı ile Action-I797 belgesinin fotokopisini getirmeldirler.*

*Blanket L1 başvurusu, çok uluslu şirketlerin prosedürler işlemlerin büyük bir kısmını atlayarak ABD’ye hızlı bir şekilde eleman transferi yapabilmesini sağlayan bir vize türüdür. Daha detaylı bilgi için sitemizdeki ilgili yazıları okuyabilirsiniz.

Mülakat sırasında sağlanması istenen ek belgeler

Vizeye asıl başvuran kişi için:

  • Geçerli pasaportun ilk ve son sayfasının fotokopisi
  • Action-I797 belgesinin aslı
  • I-129 Formu ve iş verenin gönderdiği işin sorumluluk ve görevlerini açıklayan mektup
  • Profesyonel iş geçmişini belgeleyen dökümanlar
  • Mezuniyet belgelerinin orijinalleri
  • İlgili diploma ve sertifikalar
  • Halihazırda H1B vizesi bulunan kişiler için: güncel takvim yılı için maaş bordroları ve çalıştıkları her yıla ait Federal Vergi İadesi Beyannamesi. Buna ek, bitmekte olan vizenin damgalı olduğu pasaport sayfasının fotokopisi
  • Blanket L vizesi için başvuran kişiler için: I-129 Formunun üç adet fotokopisi ve I-797 Formunun bir adet fotokopisi
  • İlk defa başvuruda bulunanlardan ayrıca aşağıdaki belgeler de talep edilebilir:
    • Son çalışılan yerden alınmış maaş bordrosu
    • Son çalışılan ve daha önce çalışılmış işyerlerindeki yönetici personelin isim ve güncel iletişim bilgileri
    • CV

Vizeye başvuranın eşi ve 21 yaş altındaki bekar çocukları için:

  • Mülakat randevusunu belgeleyen kağıdın fotokopisi
  • DS-160 Vize Başvuru Formu
  • Vize başvuru ücretinin ödendiğine daşr fatura
  • Vizeye asıl başvuran kişiye ait Action-I797 belgesinin aslı
  • Vizeye asıl başvuran kişiye ait I-129 Formu
  • Eğer ayrı başvuru yapılıyorsa, asıl başvuranın geeçerli vizesinin fotokopisi
  • Evlilik cüzdanının aslı ve düğüne ait fotoğraf albümü
  • Çocuklar için doğum belgelerinin asılları
Bu yazı delawaresirket.com işbirliğiyle hazırlanmıştır. Delawaresirket.com  olarak Amerika’da bulunan ofisimizde yeni gelişmeleri yakından takip ederek size veya şirketinize Amerika’da vize, oturum ve şirket yönetimi hizmeti sunmaktayiz.
Detaylı bilgi ve danışmanlık almak için bize
US Tel: +1 302 442 08 12 (Whatsapp)
numaralarından ulaşabilir ya da info@enterprises.social adresine mail atabilirsiniz.

 

             

Paylaş, , Google Plus, Pinterest,

Gokhan ERDOGAN tarafından yazılmıştır

Çok Gezen Çok Tozan, Az Biraz Deli, Biraz da Yazan Çizen, Ucundan Web Tasarımcısı, Çılgın bi Proje Canavarı, Aa Unutmadan Az Buçuk da Fotoğrafçı.

2247 posts

3 Yorum

Bir yanıt bırak
  1. Merhabalar. Benim ismim aidyn mogolistan vatandasıyım. 3yıldır turkiyede yasıyorum. Amerikada calısma yollarını arastırıyorum. Bizler napmalıyız bir yön gösterirmisiniz

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir