ABD’deki Yabancı Öğrenciler Trump’ın Seyahat Politikaları Nedeniyle Sorunlar Yaşıyor

ABD’de öğrenci olan Usman Anwar, bu yazı Pakistan’daki evinde, ailesini ziyaret ederek ve arkadaşlarıyla doğa yürüyüşleri yaparak geçirmeyi planlamıştı. Ancak ABD Devlet Başkanı Donald Trump’ın göçmenlik konusundaki kararnamesiyle ilgili haberleri gördükten sonra ABD’den ayrılmanın çok riskli olduğu kararına vardı. Anwar: “Eğer geri dönseydim, burada eğitimimi sürdürme şansı bulamayacağım hissine kapıldım.” dedi.

22 yaşındaki ikinci sınıf öğrencisi Anwar, memleketi Lahor’a gitmek yerine New York’taki Long Island’da yer alan ve kendisine ücretsiz bir yurt odası ile kampüs içi bir pazarlama işi sunan Adelphi Üniversitesi’nde kaldı. Anwar, bu olanakların çok önemli olduğunu, zira ailesinin kendisinin harcamalarına yardımcı olamadığını ve vize sınırlamalarının kampüs dışında çalışmasına engel olduğunu belirtti.

Adelphi Üniversitesi, Beyaz Saray yönetiminin, çoğunlukla Müslüman nüfusun yaşadığı altı ülkeye yönelik seyahat yasağını getirmesinden bu yana, ABD’ye giriş koşullarına dair endişeler ve belirsizlikler dolayısıyla ABD’de kalan uluslararası öğrencilere barınma ve iş olanaklarıyla başka bazı konularda yardım imkanı sunan Amerikan üniversitelerinin arasında yer alıyor.

ABD Yüksek Mahkemesi’nin seyahat yasağına yönelik aldığı bir karar, üniversitelere kayıt yaptırmış olan kişiler gibi, ABD’de yer alan bir kurum ile iyi niyetli bir ilişkisi bulunan pek çok gezgini bu yasaktan muaf tutmuştu. Ancak uluslararası öğrencilerle çalışan ve onlara kefil olan eğitimciler, listelenen altı ülke olan İran, Libya, Suriye, Somali, Sudan ve Yemen vatandaşı olmamalarına rağmen durumdan endişe duyan pek çok kişinin bulunduğunu belirtiyor.

Adelphi Üniversitesi’nin çeşitlilik ve katılımcılıktan sorumlu başkan yardımcısı Perry Greene, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu: “Öğrencilerin endişelerinin somut bir gerçekliğe dayanıp dayanmayışı önem taşımıyor. Önemli olan, öğrencilerimizin yaşadığı anksiyetenin ve korkunun hayli gerçek oluşudur.”

Seyahat planlarını iptal ederek yaz mevsimi boyunca ABD’de kalmayı tercih eden uluslararası öğrencilerin tam sayısı bilinmiyor. Bazı okullar, bu öğrencilerin varlığından, yardım olanaklarını sunma çabalarının ardından haberdar olduklarını bildiriyor.

Ohio Üniversitesi, masrafları ihtiyaç sahibi öğrencilere yardımcı olmak için kullanılan bir bağış fonu aracılığıyla karşılayarak Trump’ın geçici seyahat yasağının kapsadığı ülkelerden gelen 18 öğrenci için yaz dönemi boyunca konaklama veya beslenme olanakları sunmakta olduğunu belirtti.

Wisconsin eyaletinin Appleton şehrinde yer alan Lawrence Üniversitesi’nin uluslararası öğrenci hizmetleri biriminde öğrenci dekan yardımcısı olan Leah McSorley, listede yer almayan iki ülke olan Pakistan ve Ürdün’den gelen birkaç öğrencinin ABD’de kalmaya karar verdiğini ve okulun, bu öğrencilerden ikisi için kampüs içinde iş olanakları sağladığını söyledi.

Başka pek çok okul, öğrencileri, kendilerine seyahatlere dair soruları konusunda yardımcı olabilecek destek servislerine ve hukuki kaynaklara yönlendirdi. Washington D.C.’de yer alan Amerikan Üniversitesi’nde kampüs yaşamından sorumlu geçici başkan yardımcısı olan Fanta Aw, konu ile ilgili açıklamalarda bulunan bir diğer isim: “Ortadaki bu belirsizlik ile birlikte, insanların bu kararların bazıları hakkında iki kere düşünüyor olduğu ve kendilerini, hayatlarını daha karmaşık bir hale getirebilecek durumlara sokmadıklarından emin olma arzusunu taşıdıkları kanısındayım.” Üniversite yönetimi, bahar döneminde uluslararası öğrencileri kapsayan bir anket düzenledi ve pek çok öğrencinin, genellikle akademik veya profesyonel gerekçelerle yaz dönemini Amerika’da geçirmeyi planladıklarını belirledi, ancak Aw’a göre seyahat ve vize konularındaki endişeler de bu öğrenciler tarafından dikkate alınmaktaydı.

Anwar, Ocak ayında, Trump’ın göreve başlamasından kısa bir süre önce yaptığı bir ziyaretten New York’a döndüğünde deneyimlediği arttırılmış havalimanı incelemeleri ve gezginler arasında artış gösteren endişelerin ardından yaza dair planlarını yeniden gözden geçirdiğini belirtti. Kendisi hala seyahate çıkmak konusunda temkinli ve endişelerini dile getirmenin ileride kendisine sıkıntı yaratıp yaratmayacağını merak ediyor. Anwar, sonbahar dönemini beklediği süreçte boş zamanlarını çizim yaparak veya Long Island’daki bir restoranda arkadaşlarıyla arada sırada helal yemekler yedikleri buluşmalar planlayarak geçiriyor.

Anwar memleketini özlediğini söylüyor ve “eğer durum değişirse” kış dönemi tatilinde Pakistan’ı ziyaret etme arzusunu taşıyor.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!