2016 Yılı Turizme Genel Bakış: Gelecek Yıldan Hikayeler

Merhaba 2016!

Geleceği görebileceğini söyleyenlere sakın inanmayın ama yine de yılsonu geleceğe, önümüze bakmak için en güzel zaman! Yeni yıldan beklentilerimizi en iyi şekilde dile getirmek ise 2016’nın pek çok dileğimizi gerçeğe dönüştürmeyeceğini bilsek bile bizlerin görevi.

Küba:

cuba-trinidad-justin-otto

Küba geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2016’nın da en büyük seyahat hikayelerinden olmaya aday! Daha yakından inceleyelim!

Ambargo kalkacak mı?

Şimdilik bu olasılık pek yakın görünmese de Küba’nın seyahat alanında yeni kararlar aldığını görüyoruz. Örneğin, havayolu şirketlerinin yaptıkları anlaşmalar sayesinde ülkeye yeni turlar ve gemi turları düzenlenebilecek hatta yeni uçuş rotaları da havayollarının kullanımına sunulacak.

Amerikanların başlattığı turizm akımı sayesinde Küba’da işler değişiyor! Ülkede fiyatların artması ve konaklama yerlerinin yetersizliği sorununun ortaya çıkması ile bu değişiklik kendisini gösteriyor. Tüm olumsuzluklara rağmen bir yandan bu durum Küba halkı için avantaj da oluşturmakta. Artık Kübalılar kendi küçük işletmelerini, restoranlarını ve konaklama yerlerini açma hakkına sahip. Böylece sorun daha çok büyümden de çözüm halk tarafından sağlanmış oluyor!

Terör ve Savaş:

Listede yeri yok gibi gözükse de terör ve savaş ne yazık ki 2016’da turistik gezilere karar vermeden evvel dikkat edilmesi gereken etmenlerden biri.

Yeni yılda barış ve güvenlik dileyebiliriz… Ve belki yeterli sayıda insan aynı dileği tutarsa bu dileğimiz gerçek olabilir. Ama risk her zaman sürecek. Terörden etkilenen insanların pek çoğunun seyahat durumunda olmadığını da düşünürsek bu riskin bizlerin evde oturup hiçbir şey yapmayarak kaçınabileceği bir risk olmadığını da görmüş oluyoruz.

Savaşı ve yıkımı önlemek için temel bir barış anlaşması yapılabilir mi? Belki… Silahları ‘kötü adamların’ elinden almak bir yasa düzenlemesi ile mümkün olabilir mi? Belki, ama kesinlikle 2016’da değil…

Peki ya tur acentaları seyahatlerimiz sırasında terör ve savaştan kaçınmak konusunda bizlere nasıl yardımcı olabilir? Bilgi servisleri sayesinde düzenledikleri tur rotalarındaki anlık güvenlik durumunu gözetip ve müşterilerini tehlike durumlarında uyarmak belki de yapabilecekleri en temel şey. Üstelik şimdiye kadar tur operatörlerinin desteği ile seyahat eden kişilerin kötü bir durumla karşılaşmamış olmaları da şirketlerin işlerini iyi yaptıklarının bir göstergesi. Şu durumda terör ve savaş riskinden kaçınmanın en kolay yolu bu tür şirketlere güvenmek gibi duruyor. Ve aslında risk böylece tur operatörlüğü sektörünü sağladıkları güvence sayesinde canlandırmış oluyor.

Ayrıca uzun dönemli bakıldığında seyahat uluslararası anlayış, kültürel harmoni ve barışın sağlanmasındaki temel güçlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Devlet politikaları:

Görsel: @Breitbart | Getty Images
Görsel: @Breitbart | Getty Images

Nedenini kimse bilmese de seçim seneleri genellikle turizm pasif olduğu senelerdir. Genellikle bu durum o ülkeyle ilgili haberlerin daima politika üzerine olmasından ve ülkenin geleceğindeki belirsizlikten doğar.

Küba’nın geçmişine baktığımızda demokratiklerin kazanacağı seçim cumhuriyetçilerin kazanacağı bir seçime kıyasla Küba turizmi için daha iyi bir sonuç doğuracağa benziyor. Kısacası, politika 2016 yılında Küba’da seyahat endüstrisini derinden etkileyecek!

Latin Amerika:

Görsel: @Brasil Press
Görsel: @Brasil Press

Latin Amerika seyahat alanında gelişme göstermekte. Ancak Brezilya Olimpiyatları beklendiği gibi seyahat endüstrisini çok da hareketlendirmeyecek gibi duruyor. Bunun temel sebebi tur paketleri vb. hizmetlerin Olimpik Komite’nin kontrolü altında olması. Ancak yine de olimpiyatlar sayesinde çekeceği dikkat Brezilya’nın etkinlik sonrasında bile turizm sektöründe gelişmeler göstereceği yönünde.

Latin Amerika’daki diğer ülkeler ise uluslararası turizmde yükselmekte. Bu bölgenin güvenli görünmesi ve daha önce pek çok kişi tarafından ‘keşfedilmemiş’ olması 2016’da daha çok Latin Amerika seyahat hikayesi duyacağımızın haberini verir gibi!

Sürdürülebilir Turizm:

İklim değişikliğinin yol açtığı sorunlar ile birlikte çevre korumasına yönelik konular önem kazanmakta. Müşterilerin çevre bilincinin artması ile birlikte daha çok iş yeri sürdürülebilir kaynakları kullanmaya yöneldi. Turizm de çevrenin korunmasıyla yakından ilgili olan bir diğer endüstri. Bu sebeple 2016’da sürdürülebilir turizm konusunu takip etmekte fayda var!

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!