Turizm Girişimlerinde Yeni Rota Estonya

Dünya’nın en inovatif ülkelerinden biri olan Estonya’nın e-vatandaşlık süreçlerinden daha önceki haberlerimizde bahsetmiştik. Özellikle bu ülkede yatırım yapmak isteyen, hatta bir AB ülkesine yerleşerek hayat standartlarını yükseltmek isteyenler için bugün Estonya’nın uygulamaya koyduğu “Start-Up” programından bahsedeceğiz.

GENÇ GİRİŞİMCİLERİN ADRESİ

Sadece bilişim ve teknoloji girişimlerini değil, diğer bütün sektörlerde girişimcileri memnuniyetle kabul etmeye hazır olan Estonya, Start-Up programını 2017’den itibaren uygulamaya başladı. Hali hazırda uyguladığı e-vatandaşlık sistemini devlet destekli uluslararası bir programa dönüştürmek isteyen Estonya hükümeti, sağladığı kolaylıklarla özellikle AB üyesi olmayan ülke vatandaşlarını, genç girişimcileri Estonya’ya bekliyor. Bu ülkede kurulacak Start-Up’larla  ülkeyi adeta girişim cennetine çevirmek isteyen hükümet, çoğu yatırımcıya da oturum izni veriyor. AB sınırları içerisinde hem bir şirkete sahip olmak hem de oturum iznini kapmak Estonya hükümeti’nin son yaptığı değişikliklerle işten bile değil.

SÜREÇLER BASİT, AMAÇ BELLİ

Programa başvuru süreçlerini oldukça basit tutan hükümetin tek amacı yabancı girişimciyi ülkeye çekebilmek. Konu hakkında bilgi veren estonyadasirket.com kurucusu Samet Oynamış şöyle diyor “Estonya’nın uyguladığı Start-Up programı için vize başvuruları elektronik ortamdan yapılabilmekte. Şirketinizi kurana kadar Estonya’ya gelmenize gerek yok. Vizeniz, nam-ı diğer Start-Up vizeniz, çıktıktan sonra şirketinizi mali bir kaynak göstererek kurabiliyorsunuz. Bu miktar yıllık bazda en az 130 euro’dur. Vize ve yıllık maliyet işlemlerini hallettikten sonra iş planınızı detaylandırmanız gerekiyor. Burada önemli olan işinizin sürdürülebilir ve dünya standartlarında ölçeklenebilir olması.” Start-Up programına başvuruların başvurudan itibaren 10 gün içinde neticelendirildiğine dikkat çeken Oynamış, başvuru kabul edildikten sonra vize için 3 yada 12 aylık iki seçenekten birinin tercih edilmesi gerektiğini söylüyor. Sözlerine şöyle devam eden Oynamış “Oturma izninizi Start-Up vizesi çıktıktan sonra almak girişiminizi izlemek ve ona göre yol haritası çizmek bakımından yararlı olacaktır” diyor.

ESTONYA’DA OTURUM, AVRUPA’DA İŞ

Start-Up şirketinin Estonya’da kurulması için birçok geçerli haklı sebep var. Ülke sadece kendini İsveç, Litvanya, Letonya ve benzeri Baltık ülkeleri gibi teknolojik gelişmelere ve girişimciliğe açmakla kalmıyor, aynı zamanda bu şirketlerin var olabilmesi ve gelişmesi için istikrarlı vergi düzenlemeleriyle, e-vatandaşlık gibi uygulamalarla bürokratik prosedürleri dijital ortama taşıyarak uzun ve verimsiz bir süreci ortadan kaldırmasıyla, üyesi olduğu Avrupa Birliği tarafından da girişimcilik alanında desteklenmesiyle gerekli ortamı sağlıyor. 2014 yılından beri yürürlükte olan e-vatandaşlık uygulaması da girişimcilere sağlanan devlet teşviklerinin başında geliyor. Bu uygulamanın girişimcilere sağladığı en büyük avantajlardan biri başka bir ülkede iş kurmanın getirdiği büyük zorlukları bürokratik açıdan oldukça hafifletmesi. Öte yandan, verdiği dijital kimlikle, işletme sahiplerinin idari tüm sözleşme ve evrak işlerini elektronik ortamda imzalayarak rahat bir biçimde ilgili kurum veya kuruluşa gönderebilmesini sağlıyor.

Çok Gezen Çok Tozan, Az Biraz Deli, Biraz da Yazan Çizen, Ucundan Web Tasarımcısı, Çılgın bi Proje Canavarı, Aa Unutmadan Az Buçuk da Fotoğrafçı.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!