Trekking Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Kısaca doğa yürüyüşü olarak açıklayabileceğimiz trekking; uzun veya kolay parkurlarda, yalnız veya grup halinde bağ, bayır, çimen gezebileceğiniz bir spor aslında. Her ağaç altında yürümek trekking midir bunu uzmanlara bırakalım, profesyonel sporculardan ayrı bir şekilde hem macera, hem doğa hem de hareket arayan seyahat severler olarak inceleyelim. Tamamen doğada gerçekleştirilen bir aktivite olan trekking yürümeyi sevmeyenler için bir kabusa dönüşeceği gibi tabiatın içinde olmaktan ve hareketten geri kalmayanlar için bir cennete dönüşüyor. Yalnız da yapabileceğiniz aktivitenin asıl keyfi ve grup dayanışması birkaç kişi veya grupla yapıldığında ortaya çıkıyor. Yarım günlük yürüyüşler de olabilir, iki üç günlük de bir aylık da. Bu süreyi belirlemek size ve performansınıza kalmış.

Trekking’de Temel Kurallar Neler?

Ekiple çıktığınız bir trekking yolculuğunda en önemli nokta bu düzeni sağlamak ve devam ettirmek. Tek kişilik sıra halinde devam edilen yürüyüşlerde ekibin başında ya bir antrenör ya da en tecrübeli kişi bulunuyor. Sıranın en başında ilerleyen kaptanın tek görevi en önden yürümek değil elbette! Yürüyüş rotasını ve temposunu, mola sürelerini ekibin başı kararlaştırıyor. Ekip başından bir sonraki kişi ise “artçı” yani ekip başı ve grubun geri kalanı arasında bağlantıyı sağlıyor. Gruptan kopan, geri düşen biri olduğunda haber veriyor.

Trekking

Yürüyüşün ritminde rol sahibi olduğunu söyleyebiliriz. “Neden tek sıra halinde yürünür?” sorusunu biz de merak ettik, araştırdık ve öğrendik. Ekip içindeki birlikteliğin sağlanması ve temponun daha iyi ayarlanmasında büyük avantaj sağlıyormuş. Özellikle uzun bir yürüyüş rotanız varsa bunun faydalarını daha çok göreceksiniz. Yürüyüş sırasında haberleşmenin bile belli bir kuralı var. En arkadaki kişi, bağırarak en öndekini kafasına göre seslenmiyor. Bir önündeki veya arkandakine söyleyeceğini ileterek, sırayı tamamlıyor. Trekking esnasında kısa molalar verilmeye özen gösterilir, bunun sebebi nefes alış verişin düzenini sağlamak; uzun molalarda ise ihtiyaçlar giderilir. Sık mola verilmesi, yürüyüş sırasında direnci düşürebilir. Bir diğer önemli husus ise; yürüyüş sırasındaki tırmanışlar ve inişler. Dik yamaçlardan inerken ayakların yere tam basması ve dizlerin hafif bükülü olması gerekiyor. Bu iniş şeklinin sebebi kayma, düşme ve denge kaybını en aza indirmek.

Trekking’de Yanınızda Neler Mutlaka Bulunmalı?

Trekking

Her şey sırtınızda taşıyacağınız çantayla başlıyor. Tek omuzlu veya okul çantası formatındaki bir sırt çantası yürüyüş sırasında sizi çok zorlar hatta dengenizi kaybedip, düşmenize bile neden olabilir. Su geçirmez özelliği olan, tüm kolonları kalın olan sırt çantasındaki tüm ağırlığın sıra verilmemesi için bel kısmında da bağlama kemeri olmasına dikkat edilmeli.

Çantanın içerisinde mutlaka olması gereken malzemeler:

• Harita, pusula, defter, kalem
• Düdük, kibrit ve el feneri, kafa lambası (yedek pil ve ampül)
• Kana çabuk karışacak, enerji verici yiyecek ve içecek, matara
• Güneş gözlüğü, güneş kremi, yağmurluk, yedek kıyafet
• İlk yardım kiti, tuvalet kağıdı, ocak, buton

Trekking Sırasında Nasıl Giyinmeli?

Trekking

Öncelikle, giysilerin hareket kabiliyetini kısıtlamaması gerekiyor. Hafif, sentetik-yün karışımı giysiler tercih edilmeli. Pamuklu giysiler çabuk ıslanıp geç kuruduğu için sizi zor durumda bırakabilir. Trekking’de ne çok kalın ne de çok ince giysiler giyilmeli. Üzerinizde polar türü üstler seçmelisiniz. Terleme ve üşümeyi önlemek için kat kat giyinmek doğru bir tercih. Bu tercihin en büyük artısı, vücut sıcaklığını koruyor olması. Üzerinde durulması gereken bir diğer konu ise başınızda bere olması; vücut sıcaklığının %70’ini başımızdan kaybettiğimizi düşünürsek, beresiz çıkmak büyük bir hata olur! Son olarak sıra ayaklarda; trekking için özel spor ayakkabıları ve postallar tercih edilmeli. Bu ayakkabılar sudan ve kaygan zeminden sizi koruyacaktır.

En Keyifli Trekking Rotaları

Kaçkarlar, Türkiye

Kaçkarlar

Rize, Erzurum, Artvin illerinin sınırlarının kesiştiği Kaçkar Dağı, ayrıcaTürkiye’nin en kuzeydeki ziyaretinde En Büyük sıradağ kütlesinin de zirvesi. Eşsiz bir doğa içerisinde kademeli olarak düzenlenen trekking yolculuğu buzul gölleri, tertemiz havası, coşkulu dereleri, zengin bitki örtüsüyle unutulmayacak bir deneyim.

Annapurna, Nepal

Annapurna

Nepal’in dünyanın dört bir yanından doğa severleri çeken Annapurna Trekking Yolu, hayatınızda yaşayabileceğiniz en benzersiz seyahatlerden biri olacak. Annapurna’nın meşaketli yollarından, yükselen zirvelerinden, adım adım inilen yamaçlarından, vadilerinin dramatik manzaralarından geçerken her anı kaydetmek isteyeceksiniz.

 El Camino Del Rey

Biraz da adrenalin diyelim! Dünyanın en tehlikeli trekking yolları arasında yer alan El Camino Del Rey’in hikayesi ilginç. Malaga’da bir baraj inşaatı sırasında malzeme taşımak amacıyla 1901 yılında inşa edilmiş. Dar merdivenler ve ancak bir kişinin sığacağı genişlikteki yolların uçurum manzarası bile ürpertici. 1921 yılında İspanya Kralı XIII. Alfonso’nun bu yoldan yürümesiyle ilgi çeken El Camino Del Rey üzücü ölümler yüzünden kapatılmış olsa da kural tanımayan maceraperestler kaçak olarak yolu tamamlamaya devam ediyor.

İnka Trekking, Peru

Dünya tarihinin en merak uyandıran uygarlıklarından biri olan İnka’nın izlerini takip eden İnka Trekking boyunca büyüleyici arkeolojik kalıntılar rehberiniz oluyor. Neredeyse tamamını kplayan taş döşeli yol sistemi, And Dağları’na uzanan antik İnka kentini, Pasifik Okyanusu kıyısına bağlıyor. Yolunuzun en heyecanlı kısmı şüphesiz, Kutsall Vadi’den 2430 metre yükseklikteki Machu Picchu antik şehrine ulaşmanız ve buradan seyredeceğiniz büyüleyici manzaralar.

Çok Gezen Çok Tozan, Az Biraz Deli, Biraz da Yazan Çizen, Ucundan Web Tasarımcısı, Çılgın bi Proje Canavarı, Aa Unutmadan Az Buçuk da Fotoğrafçı.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!