Tatilsepeti.com Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz Röportajı

Tatilsepeti.com Genel Müdürü ve 18 Kasım’da gerçekleştireceğimiz Uzakrota Travel Summit konuşmacılarından Koray Küçükyılmaz ile sektör ve Tatilsepeti.com üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Öncelikle hoşgeldiniz, ziyaretçilerimize kendinizi biraz tanıtabilir misiniz ?

Merhabalar. 1992 yılında ODTÜ İşletme bölümünden mezun olup iş hayatına İzmir’de DYO Boya’da finansman departmanında  başladım. Benim için çok öğretici 12 yıl geçirdim DYO’da. Pek çok departmanda çalışma şansını buldum. Finans, pazarlama, insan kaynakları, proje yönetimi, satış, ihracat. Şirkete finansman bölümünde bir memur olarak başladım ve genel müdürlüğe kadar yükseldim. Kurum bana çok kısa sürede çok şey kattı, büyük sorumluluklar verdi. Bugünlere gelmemde o günkü yöneticilerimin emeği büyüktür.

2004 yılında çok radikal bir karar verip 12 yıllık endüstri tecrübemi bir kenara bırakıp, bambaşka bir sektöre adım attım ve turizme geçtim. O zamanlar yeniden yapılanma sürecinde olan Öger Group’tan bir teklif aldım, kabul ettim ve Antalya’ya yerleştim. Grup içerisindeki ilk görevim Türkiye’deki Incoming şirketinin genel müdürlüğü oldu. Oldukça büyük bir organizasyondu. Grup Türkiye’ye 1 milyon civarı yolcu getiriyordu. O dönemde tam entegre bir tur operatörü idi Öger. Almanya’da ve Hollanda’da tur operatörlüğü yapıyor, Atlasjet ile havayolu şirketine sahip, Majesty otelleri ile otelcilik ve Great Jolly tur ile de incoming işleri vardı. Ayrıca Öger Türk Tur ile charter uçak işi de oldukça büyük bir hacimde idi. 2007-2010 yılları arasında kimya konusunda kendi işimi yapmak için Öger’den ayrıldım ama 2010 yılında geri döndüm. 2013 yılı Aralık ayına kadar Öger Grubun CEO’su olarak, grubun Türkiye’deki otelcilik ve acentecilik olarak bütün faaliyetlerinden sorumlu olarak çalıştım. 2014 yılı başında Tatil Sepeti ailesine genel müdür olarak katıldım. Son 2,5 yıldır bu görevimi sürdürüyorum.

Bize biraz Tatilsepeti.com hakkında bilgi verebilir misiniz?

Tatilsepeti 2004 yılında aktif hale gelmiş Türkiye’nin ilk ve öncü seyahat portallarından birisi. Amacı müşterilerine maksimum ürün seçeneğini tek bir site üzerinden sunabilmek. Bir pazaryeriyiz. Operatörleri ve müşterileri bir platformda buluşturarak, herkese fayda sağlayacak hizmetler vermek hedefimiz. Sitemiz üzerinden yurtiçi ve yurtdışı otel, paket tur, uçak bileti, araç kiralama hizmetlerini müşterilerimiz alabiliyorlar. Bizim Bağdat Caddesi’ndeki kendi ofisimiz dışında bir satış ofisimiz yok. Bütün satışlarımızı online site üzerinden veya çağrı merkezimiz aracılığı ile yapıyoruz. İstanbul’da ve Antalya’da 2 ofisimiz var. Hızlı büyüyen bir şirketiz. Bu sene çalışan sayısında 330 kişiye ulaştık. Çok genç bir ekibimiz. Çok ciddi bir müşteri hizmetleri ekibimiz var. Yılın 365 günü,  9:00-24:00 saatleri arasında müşterilerimizin hizmetindeyiz. Sloganımızda dediğimiz gibi, “Hepimiz Tatil İçin Çalışıyoruz”.

Tatilsepeti.com olarak sektördeki hedefiniz ve konumunuz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Tatilsepeti olarak kurulduğu yıldan itibaren hızlı büyüyen bir şirketiz. Müşterilerimize yaşattığımız pozitif deneyimler bu büyüme de çok önemli derecede rol oynuyor. Aynı başarı yatırımcılarında ilgisini çekiyor. 2013 yılında turizmde bir ilk olarak şirketimiz İngiliz menşeili yatırım firması Bancroft’tan yatırım da almış durumda. Turizmde bir Pazar payı hesabı yapmak zor. Yeterli ve güvenilir data bulmak çok zor, çok fazla ürün grubu var vb sıkıntılar şu kadar Pazar payımız var dememizi zorlaştırıyor. Ancak şirket olarak internet üzerindeki genel arama hacimleri, BKM kredi kartı harcama bilgileri, TÜİK verileri gibi parametreler ile Pazar büyümelerini ve kendi pozisyonumuzu az çok belirleyebiliyoruz. Şunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki, tatil sepeti olarak kurulduğu yıldan itibaren sektör büyümelerinin ciddi oranda üzerinde büyümeler gerçekleştirdik. Amacımız hızla artan internet penetrasyonu ile pazardan daha fazla pay alabilmek. Biz, turizm konusunda ilk ve öncü e-ticaret sitelerinden biri olarak bu pozisyonumuzu daha da pekiştirmek istiyoruz.

Tatilsepeti.com’u rakiplerinden ayıran en büyük özellik nedir?

Tatilsepeti’nin iş modelinin sektörde başka örneği yok. Biz hem bir tur operatörünün hem de bir OTA’nın yaptığını aynı anda yapıyoruz. Maksimum çeşitte ürünü, müşteri ile direk temas ederek, ona satış sonrası hizmet de vererek sağlıyoruz. İnternetin genel gelişimini düşünürseniz, 12 yıldır aktif olarak pazarda bulunan tatilsepeti.com’un ciddi avantajları var. Yıllardır birikmiş olan bir tüketici güveni var. Turizm harcamaları çoğunlukla ön ödemeli. Yani müşteri konaklama tarihinden çok daha önce ödemesini yapıyor. Dolayısıyla satın aldığı kuruma olan güven çok önemli. Bu güveni biz müşterilerimiz nezdinde sağlamış durumdayız. Bunu sürekli araştırmalar ile ölçmeye çalışıyoruz. Marketing Türkiye dergisinin 2015 yılında yaptırdığı bir araştırmada tatilsepeti, tüketicinin online mecralarda tatil satın almasında en çok tercih ettiği ve en çok güvendiği site.

Yakın zamanda gerçekleştirmeyi planladığınız yenilikleriniz olacak mı?

Açıkçası bizim işimizde yenilik hiç bitmiyor. Tam bir şeyi yeniledik derken, daha yeni teknolojiler çıkıyor, rakipler daha iyi uygulamalar geliştiriyor. O yüzden sürekli geliştirme biz de esas. Elbette çalışan projelerimiz var. Şu anda herkes kitle iletişimi ve pazarlamasından daha kişiselleştirilmiş iletişime odaklandı. Bireyin önemi çok arttı ve birey kendini bir sürünün veya bir grubun parçası olarak değil, kendi tekil kimliği ile tanımamızı bekliyor. Bu konuda geliştirmeler yapmayı hedefliyoruz.

Son zamanlarda Türkler’in yurt dışına olan seyahatleri oldukça arttı. Türk seyahatseverlerin Avrupa ve dünyada en çok ziyaret ettikleri şehirler hangileri?

Bu konuda elimizde TÜİK’in “Vatandaş Giriş Anket” bilgileri var. Buna göre 2015 yılında 8.750.851 TC vatandaşı yurtdışından Türkiye’ye girmiş. Bunların seyahat amaçları birbirinden farklı. Ankete göre 3,5 milyon kişi gezi, eğlence amaçlı yurtdışına gitmiş. Yaklaşık 2 milyon kişi iş amaçlı, 1,7 milyon kişi akraba ziyareti, 400 bin civarı da hac için yurtdışına çıkmış. Geri kalanlar ise sağlık, eğitim ve diğer amaçlı yurtdışına çıkanlar. Yurtdışı çıkış amaçları farklı olduğu için her segmente ayrı ayrı bakmak ve değerlendirmek gerekiyor. Bizim için en kritik ve önemli olan gezi ve eğlence amaçlı yurtdışına çıkanlar. 2010 yılında toplam yurtdışına çıkanlar yaklaşık 6,5 milyon kişi imiş. 2015 de bu rakam 8,7 milyon kişi seviyesine gelmiş ve %33,5 büyümüş. Gezi ve eğlence amaçlı seyahatler nedeni ile 2010 da 1,5  milyon civarında yurtdışı çıkışı varken bu sayı %143 artarak 2015 de 3,5 milyon seviyesine gelmiş. Dolayısıyla turistik seyahat amaçlı yurtdışı çıkışlarda önemli artışlar olduğunu söyleyebiliriz. Aslında seyahat destinasyonlarında çeşitlenme var ama ağırlıklı olarak yine İtalya, Orta Avrupa, Balkanlar ve Yunanistan Avrupa’daki top destinasyonlar. Dünya üzerinde de baktığımızda ABD, Tayland en azından bizdeki verilerde en çok tercih edilen ülkeler olarak görünüyor.

Türk turistlerin internet üzerinden tatil satışına olan ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

TÜBİSAD’ın (Bilişim Sanayicileri Derneği) yayınladığı rapora göre, Türkiye’de 2015 yılı itibarı ile internet penetrasyonu %62 seviyelerine ulaştı. Bu gelişmekte olan ülkeler için iyi bir oran. Gelişmiş ülkelerde bu oran %80’lerin üzerinde. Yani hala gidilecek bir yol var. E-ticaret pazarı da bu penetrasyon ile doğru orantılı olarak hızla artıyor. Aynı rapora göre 2015 yılı e-ticaret Pazar büyüklüğü 24,7 milyar TL. Bu rakam 2013 de 14 milyar TL idi. Her sene bu Pazar %30-35 arasında büyüyor. Tatil ve seyahat bu pazardan %36’lık bir oran ile en büyük payı alıyor. 2015 yılı 8.9 milyar TL  lik tatil ve seyahat e-ticareti  olmuş. Bu rakamın içerisinde konaklama, her türlü ulaşım , araç kiralama vb segmentler yer alıyor.

Dünya’da benzer bir trend söz konusu. Tatil ve seyahat ile ilgili hizmetler online olarak daha rahat satın alınabilir özellik gösteriyor. Bir ürün gibi fiziki teslimat yok, alınan şey çoğunlukla çok net belli (uçak koltuğu gibi), müşteri deneyimlerini almadan önce görebilmek mümkün, çok hızlı karşılaştırma yapılabilme imkanı var. Bu ve benzeri kolaylıklar kişilerin bu hizmetleri internet üzerinden online olarak alma eğilimini artırıyor. Özellikle mobil cihaz kullanımın artması ve internetin iyi kullanıcıları olan genç nüfusun iş hayatına katılıp tatil satın alımı  yapacak müşteri haline gelmesi bu gelişimi daha arttıracaktır diye düşünüyorum.

Sizce, teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde gelecekte seyahat sektörü teknolojinin etkisinde kalacak mı?

Evet kalacaktır. Şu anda da teknolojiyi en yoğun olarak kullanan sektörlerden biri seyahat. Kişilerin bireysel ilgilerini algılayıp, ona göre esnek çözümleri en uygun maliyet ile yerine getirmek herkesin amacı. Teknoloji şirketlerinin yapay zeka uygulamaları konusunda çok ciddi çalışmaları var. Artık sizi anlayan, sizin ne istediğinizi sizden daha iyi bilen algoritmaların geliştirildiği bir zamandayız. Tüm bunlar bizim sektörümüzü de yapısal olarak etkileyecektir.

Türk kullanıcısının seyahat alışkanlıkları özellikle son 2-3 yılda oldukça değişti, siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Aslında sadece Türk kullanıcılar dememek lazım, dünyada seyahat alışkanlıklarında önemli değişiklikler oluyor. Daha önce de söyledim, artık herkes birey olarak farklı ihtiyaç ve taleplerini ortaya koyuyor ve buna göre çözümler arıyor. Bireysel planlanmış seyahat sayılarında ciddi artış var. Herkes havayollarının yaptığı kampanyaları takip edip, ucuz bilet alma peşinde. Özellikle genç nüfusun, Y jenerasyonun iş hayatına katılımı ile bu trendler daha belirgin hale geldi. Lisan bilen kişilerin sayısı da arttı. O yüzden yeni nesil özellikle farklı deneyimler yaşamak istiyor. Aslında işimiz biraz zorlaşıyor. Önceki dönemlere göre müşteri aidiyetinin azaldığı dönemlere giriyoruz. Ben Antalya’da çalışırken otellerimizde konaklayan Alman misafirlerin bir kısmı aynı otele 20-25 kez geldiğini bilirim. Şimdi Y jenerasyonundan bir gencin aynı destinasyonda aynı otele 20-25 kez gidebileceğini hayal dahi edemiyorum. Hep yeni deneyimler arayışı var. Türkler özelinde ise yurtdışı seyahatlerin önümüzdeki dönemlerde daha da artacağını düşünüyorum. Tatil çok önemli bir ihtiyaç haline geldi. O yüzden Pazar hem büyüyecektir hem de ürün açısından daha da çeşitlenecektir.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?

Açıkçası genel anlamda bütün turizmciler zor bir yıl geçirdik, umarım önümüzdeki yıl bu sorunlardan büyük ölçüde arınmış olarak daha güzel günleri hep beraber yaşarız. Sizlere de bu güzel sohbet için teşekkür ederim.

Çok Gezen Çok Tozan, Az Biraz Deli, Biraz da Yazan Çizen, Ucundan Web Tasarımcısı, Çılgın bi Proje Canavarı, Aa Unutmadan Az Buçuk da Fotoğrafçı.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!