Recep Yavuz’dan Türkiye’nin Karışık Vize Politikaları

Türkiye’nin vize politikaları karmakarışık. 111 ülkenin vatandaşlarından vize talep ediyoruz. Kime neye göre vize uygulandığının ise ortak bir cevabı yok.

Dünyadaki 190 ülkeden 126’sı Türkiye’ye vize uyguluyor.

Türklerden vize talep etmeyen ülkeler genellikle Güney Amerika ülkeleri… ‘Nasıl olsa uzağız, gelemezler’ diye düşünmüş olmalılar.

AB ülkelerinin ise tamamı Shengen’e sığınarak banko vize talep ediyor Türk vatandaşlarından. Vize prosedüründe işin neredeyse aşağılanmalara kadar varan eziyetli kısmı bir yana, savaş ülkeleri dışında neden en çok vizeye tabi olan ülkelerinden biriyiz, anlamak mümkün değil.

Siyasi, coğrafi, ekonomik, dini, tarihi ve keyfi sebepler yatıyor bu uygulamaların altında.

Türkiye’nin vize politikaları da aynı şekilde karmakarışık. 111 ülkenin vatandaşlarından vize talep ediyoruz. Kime neye göre vize uygulandığının ise ortak bir cevabı yok.

30 yıldır süregelen doğaçlama vize politikamız aynen devam ediyor. Birçok vize kararımız karşı reaksiyon olarak bir gerginlik sonucu alınmış.

Avusturya vize koyunca, anında reaksiyon gösterip çakmışız vize şartını Avusturyalılara. Ama Almanya’ya, Fransa’ya diklenememişiz o kadar. Her ülkeye ağırlığı kadar mesafe koymuş ya da yakınlaşmışız.

Türkiye’nin maalesef bir vize standardı yok. Vize uyguladığımız ülkeleri karşılaştırınca mantıklı bir cevap ya da açıklama bulmak mümkün gözükmüyor.

Eğer vize kararımız ekonomik ise; neden en çok vatandaşın geldiği ve çok döviz girdisi olacak Rusya ve Almanya’dan vize talep etmiyoruz?

Siyasi ise; neden bize vize uygulayan İsrail’e vize uygulamıyoruz?

Coğrafi ise; neden bizden vize talep etmeyen Maldivlere, Jamaika, Meksika ve Magadaskar‘a vize uyguluyoruz?

Dini ise; niye Suudi Arabistan ile karşılıklı vize uyguluyoruz?

Tarihi ise; niçin Azerbaycan ve Türkmenistan bize vize uyguluyor?

Turistik ise; niye Antalya ilk 10 listesinin değişmez ülkeleri Hollanda, İngiltere, Belçika, Avusturya ve Norveç’ten vize talep ediyoruz?

Karşı reaksiyon ise; niçin bize vize uygulayan Fransa’ya vize uygulamıyoruz?

Emsal ise; niye Danimarka, İsveç ve Finlandiya’dan vize talep etmezken Norveç vatandaşlarından vize istiyoruz?

Dünyanın en küçük ülkesi, 10 bin nüfuslu Tuvalu’ya vize uyguluyoruz. Hepsi gelip İstanbul’a yerleşse kimsenin haberi olmaz.

Onlar bize jest yapıp bizden vize talep etmiyorlar. Biraz zahmetli olacak ama, eğer haritada yerini bulabilirseniz iyi tatiller dilerim…

Dikkat edin dünya 1 derece daha ısınırsa ülke sular altında kalacak.

EN DÜŞÜK VİZE HARCI ERMENİSTAN’A

Vize uygulamalarımızdaki tutarsızlık kadar, vizeye tabii ülkeler için belirlediğimiz vize harçlarının da herhangi bir standardı yok.

Bahreyn’e uyguladığımız 80 $ ile kapıyı açıyoruz. Ardından 60 $’lıklar geliyor, Suudi Arabistan, Haiti, Kanada, Oman gibi…

Geri kalan büyük çoğunluk, özellikle Avrupa ülkeleri 20 $ vize harcı ödüyor. En şanslı ülke ise sadece 15 $ ödeyen Ermenistan…

Kuveyt, Malta ve Meksika’dan hiç harç almıyoruz.

Avrupa Birliği yolunda uzun bir zamandır kat etmekte olduğumuz süreçte vize konusundaki tutarsızlığımız AB ülkeleri ile olan diyaloglarımızda bir engel olarak önümüzde duruyor.

Yılda 1 milyar insan dünyayı karış karış gezerken, dünya turizminin 6’ıncısı olan Türkiye’nin sağlıklı ve kalıcı bir vize politikası oluşturmasının zamanı çoktan geldi…

Peki siz Türkiye’nin vize politikaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kaynak: Turizmde Bu Sabah

Çok Gezen Çok Tozan, Az Biraz Deli, Biraz da Yazan Çizen, Ucundan Web Tasarımcısı, Çılgın bi Proje Canavarı, Aa Unutmadan Az Buçuk da Fotoğrafçı.

1 Comment

  • Hıc degınılmeyen bı konuyu acıklamıs gercekden cok faydalı bı yazı tesekkurler

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!