Oslo’dan Bergen’e Norveç Gezi Rehberi

Norveç; dağların, buzulların ve fiyortların (Norveç kıyılarında buzulların oluşturdukları dik yamaçlı, derin ve eski buzul koyaklarının aşağı kesimlerinin deniz altında kalmasıyla oluşan körfezler) ülkesidir. Ülkenin güney bölümü; fotoğrafik sahil köyleri, muhteşem doğa manzaraları ve çok yönlü kent yaşamı ile dikkatleri çeker. Burada bulunan Oslo, fiyortlar, dağlar ve ormanlık tepelerle çevrili olup insanı büyüleyen coğrafik bir yapıya sahiptir. Güneyde bulunan Lillesand, Tvedestrand, Risor, Brekkesto ve Gamle gibi köyler birer sahil incisidir.

TraenaNorvegia

Kayağın beşiği güney bölgesi, özellikle Telemark bölgesi, kayak tutkunlarının aklını başından alır. Norveç’in batı sahillerinde bulunan fiyortlar, Dünya Mirası alanlarının en popüler olanlarıdır. Herbir fiyort kendine has bir yapıya ve özgün cazibelere sahiptir. En uzun ve en güzel manzaralı çağlayanlar Geirangerfjord’da bulunur.

Dünyanın en uzun fiyortu olan Sognefjord burada bulunur. Unesco’nun Dünya Mirası olarak kabul attiği Naroyfjord, bu fiyortun bir koludur. Ülkenin batı sahillerinde yer alan Bergen kenti, fiyortları keşfetmeye başlamak için en uygun yerdir. Yine ülkenin batı sahillerinin güney bölümü, eski ahşap evlerle bezenmiştir. Bu alanlar, sakin yeşil alanlar ve uzun beyaz plajlar ile kaplıdır.

Ülkenin kuzey bölgeleri, tabiatın sunmuş olduğu farklı ışık görüntüleri (The Northern Lights) ve gece yarısı havada asılı kalan (24 saat boyuca güneş görünür) güneşin sunmuş olduğu olağanüstü görüntüler (The Midnight Sun), insanın aklını başından alacak kadar güzel ve hayret vericidir. Norveç’in kuzey ucu (The North Cap), deniz seviyesinden 307 metre yüksekliktedir.

Norveç’in ikinci büyük buzulu olan Svartisen, dünyadaki en güçlü anafor olan Saltstraumen ve sahil boyunca yükselen görkemli dağlar, insanı şaşırtan manzaralar sunmaktadır. Ülke coğrafyasının ve uzun kış mevsiminin imkan tanıdığı kış sporları, ülkenin bu bölümünde de insanların yaptığı aktivitelerin başında gelir

Norveç’in İklimi

Ülkenin kuzeyi soğuk bir iklimin etkisi altında iken, sahile yakın yerleşim alanları ve güney bölümü ılıman iklimin etkisi altındadır. Sahilden içeriye doğru gittikçe kuru ve sıcak yazlar, fazlasıyla soğuk kışlar yaşanır. Özellikle Aralık ve Mart ayları arasında yaşanan kış mevsimi uzun ve çok soğuk geçer. Bu durum, ülke insanının kış sporlarıyla fazlasıyla ilgili olmasının yolunu açmıştır.

Bergen

Norveç Resmi Tatilleri

Yeni Yıl (1 Ocak), Palmy Sunday (Paskalya’dan Önceki Pazar – Mart/Nisan), Maundy Thursday (Paskalya’dan Önceki Perşembe – Mart/Nisan), Kutsal Cuma (Mart/Nisan), Paskalya (Mart/Nisan), Resmi Tatil (1 Mayıs), Anayasa Bayramı ( 17 Mayıs), Ascension (Mayıs), Whit Monday (Mayıs), Noel (25-26 Aralık), başlıca tatil sezonu (Haziran-Ağustos)

Schengen ülkeleri ve vize..

Norveç maalesef  Türk vatandaşlarından vize istemekte. Yeşil (bazı kamu çalışanları) ve kırmızı (diplomat) pasaportuna sahip olanlardan vize istenmemekte, ancak yeşil pasaport ile girişlerde geliş nedeni, kalınacak yer, kalış süresince geçim nası sağlnacak, vs. gibi sorular sorulup cevapların belgelerle veya telefonlarla ispatlanması isteniyor.İstanbul en büyük şehrimiz olmasına rağmen Norveç konsolosluğunun vize işlerini yapan bir şubesi bulunmamaktadır. Tüm işler Ankara’da yapılmakta/yürütülmektedir (İstanbul’da bazı aktiviteler gelişmekte.

bergen_

Vize, oturum ve çalışma müsadesi gibi konuları Utlendingsdirektoratet (yabancılar başkanlığı) tarafından yürütülmektedir. Ankara’daki konsolosluk bu kuruluş ile yazısmaları yapan bir aracı. Yani vizeyi veren konsolosluk değil, Utlendingsdirektoratet’dir.

Yani dosyalar Norveç’te açılmakta ve bu sebepten dolayı, işadamlarına verilen vizeler hariç bu tip işler (turist vizesi veya oturum) aylarca sürmektedir.” Norveç’e giriş turist veya işadamı sıfatıyla oluyor, ya da oturum müsaadesine sahip olmanız gerekiyor. Tabi BM andlaşmalarına göre mülteci olarak giriş de mümkün.

Bunun dışında spesyalist/ekspert olarak da giriş yapmak mümkün.1) Turist olarak Norveç’e giriş: Norveç Schengen anlaşmasına tabi olduğundan Norveç’e turist olarak girebilmek için ya Schengen vizesine sahip olmanız ya da Norveç vizeniz olması gerekiyor (Bu anlaşmaya dahil ülkeler arasında sınır giriş/çıkış kontrolleri kalktı. Norvec Shengen ülkesi, yani diğer Shengen ülkelerine gidiş/geliş sanki yurtiçi seyahati gibi.. ). Schengen vizesini herhangibir “Schengen-ülkesinin” (Almanya, Hollanda, Belçika, İsveç, Norveç,..)konsolosluğundan alabilirsiniz.

Norvec vizesi sadece Norveç için geçerli olduğundan Norveç vizesi almak pek akıllıca değil. Zaten bu çok özel durumlarda veriliyor. Turist vizeleri 1 haftalık, 2 haftalık, 1 aylık veya 3 aylık olarak verilmekte. Ayrıca vize süresine bakılmaksızın tek defaya maktu(tek giriş) veya çok girişli olarak veriliyor. Yine en akıllıca olanı 3 aylık ve çok girişli olarak vize istemek.

Çünkü işlemler aynı, verilme sansı da aynı. Bir yakınım üç aylık vizesi dolmadan Schengen ülkelerinden çıktı ve sonra tekrar Norveç’e geldiğinde sınırda kalmıştı (sınır polisinin elindesiniz ve kim olursanız olun hiç iyi muamele görmüyorsunuz, bu olayı kesinlikle unutamıyorum, unutmayacağım, çok ağrıma gitmişti..). Sonradan öğrendik ki vizesi tek defaya maktu imiş. Vize almak icin neler gerekli? Bu sorunun cevabını doğal olarak en iyi konsolosluklar verir. Ancak belirtmek istiyorum ki eğer değişiklik olmadıysa profesyonel seyahat şirketleri tarafından düzenlenmiş grup gezileri hariç, Türk vatandaşlarına turist vizesi pek verilmiyor.

Norveç’te bir yakınınızı ziyaret etmek için yapmış olduğunuz vize başvurusu da bu sınıfa, yani turist vizesi sınıfına girmekte. Bu tür vizeyi almak daha kolay olabilir, ancak o yakınınızdan/tanıdığınızdan size bir davetiye gelmesi lazım.

Bunun dışında Norveç konsolosluğu sigorta (SSK) kartınızdan tutunda maaş bordrosuna kadar birtakım belgeleri istemekte. Norveç konsolosluğunun bu konuda üç-beş sayfadan oluşan bir listesi/enformasyonu mevcut. Talep edildiğinde size gönderirler.2) İşadamı olarak giriş: Çalıştığınız veya ortak olduğunuz şirket tanınınmış, bilinen bir şirket ise, bu vize birkaç gün içinde ve hatta baskı yapıldığında birkaç saat içinde alınan vize. İlk alındığında biraz daha uzun sürebilir. Geçeliliği turist vizesi gibi. Bu vize için başvuranlar bir şirket veya fuar ziyareti, konferans vermek, endüstriyel eğitim/öğrenim, v.b. gibi işleri olan kimseler. Bu vize için çapraz belge, yani hem davet eden şirketten bir davatiye hem de çalıştığınız şirketten bir mektup istenmektedir.

Norvec’te oturum almak icin neler gereklidir konusuna girmeden once sunu vurgulamakta yarar goruyorum: Ankara’daki elciligin veya konsoloslugun birakin oturum vermeye, oturum verilmis bir kisinin pasaportuna oturum damgasi basmasina bile selahiyeti yoktur.

Bu konuda her sey Utlendingsdirektoratet tarafindan sonuclandirilmakta ve yurutulmektedir. Ama ayni zamanda Norvec sinirlari disindaysaniz, muatabiniz konsolosluktur. Norveç’te oturum alabilmeniz için 1) Norvec’te ogrenci olmaniz veya Norvec’e ogrenci olarak gelmeniz, veya 2) Norvec’te 1. sinif akrabanizin olmasi (yani anne, baba, cocuk veya es. Kardes burda 2. sinifa girmekte), veya 3) Norvec’e calismak icin gelmeniz gerekiyor.Tabi herbir alternatif icin belgeler istenmekte ve o alternatife ait degisik uygulamalar mevcut.

Oturum sadece Norvec’te verildigi icin bu alternatiflerden birine uyan Turk vatandasina Ankara’dan gecici vize verilmektedir. Gecici vizeye sahip olanlar Norvec’e girdikten sonra 14 gun icinde ikamet edecegi yerdeki “polise” basvurmasi gerekiyor. Bir yil gecerliliginde olan ve her yil yenilenen oturum polis tarafindan verilir. Tabi bu normal asayisi saglayan polis degil, emniyet mudurlugunun bu tip isleri yurutmek icin actigi burolar/subeler. Neden bu sekilde yapilmis? Cunku Utlendingsdirektoratet Norvec’te kendi subelerini acmak yerine daha ekonomik olsun diye heryerde subeleri mevcut olan emniyet mudurlugunu bu is icin gorevlendirmis

Norvec’e gelmek isteyen bir kisi, yukarida saydigim bu alternatifleri Turkiye’den saglamasi/yurutmesi sart degil tabi. Mesela turist olarak gelipte burda ogrenci olanlar veya evlenenler olabiliyor. Tabi her alternatifin (belki ogrenci olma konusu haric) cok detaylari var.

Detaylar:1) ÖğrencilerBu konuda Oslo Üniversitesi ingilizce olarak çok güzel bilgiler ve broşürler hazırlamış, web sitesinden bakabilirsiniz. Ancak ingilizce bilmeyenler içın en önemli unsuru belirtmek istiyorum.

Öğrenci olarak kabul için

a) Türkiye’de 1 yıl akedemik öğrenim görmek (yani hali hazırda üniversite öğrencisi olmak)
b) TOEFL (veya muadili) ingilizce testini belli bir puan ile kazanmak gerekmektedir

Çalışmak için gelenler

Norveç İş ve işçi bulma kurumu.
Vize konusunda bildigim, verilen vize ne uzatilabiliyor, ne de baska tip vizeye cevrilebiliyor. Tabi yeni bir vize icen tekrar basvuruda bulunma imkani var. Norvec’te kalabilmek icin zaten vize yeterli degil. Oturum/calisma musadesi almak gerekli.

Yani 1) Hayir, vize cevrilemez. Burada iken universiteye basvurabilirsiniz. Ama siz Turkiye’den degilde Norvec’ten basvurdunuz diye bir ayricaliginiz olmuyor. Basvuru tarihinden itibaren cevap alincaya kadar da (burda olun olmayin) bayagi bir zaman geciyor.

Bu normal basvurular icin boyle. Doktora icin basvurular da bir takim formalitelere tabi olsa bile, eger sizi yaniniza alacak profoser isterse bunu bayagi hizlandirabiliyor ve doktora ogrencisi olmanizi kesinlikle sagliyabiliyor. 2) Bu konuda pek emin degilim. Bu konu yabancilarin Norvec’te is kurma (veya sube acma) konusu ve benim bilgim haricinde. Ama burda baska kanallar ile (mesela Norvec Sanayi ve Ticaret Bakanligi) is kurmaya hak kazandiysaniz, siciliniz temiz olmak kaydi ile hic bir merci/kisi otorum almaniza karsi cikamaz.

Burda calismak icin bir sirkette is bulursaniz, o zaman durum farkli. O zaman oturum veren merci bunun gerekli olup olmadigina gore (yani yurtdisindan ithalin gerekli olup olmadigina gore) oturum vermekte veya vermemekte serbest. Mesela son 3-4 yildir hemsire, doktor kitligi yasandi (yasaniyor) ve Norvec’te is bulan hemen hemen tum hemsirelere, doktorlara oturum verildi.

Çok Gezen Çok Tozan, Az Biraz Deli, Biraz da Yazan Çizen, Ucundan Web Tasarımcısı, Çılgın bi Proje Canavarı, Aa Unutmadan Az Buçuk da Fotoğrafçı.

15 Comments

  • İnternet üzerinden taniştigim bi arkadaşimın yanina gitmek istiyorum.bana neleri nereden nasil yapmam gerektiginı .ne kadar süre ve ne kadar para gerektigini söylermisiniz lütfen.ayrinti istiyorum biraz.yardimci olursaniz çok sewinirim .şımdiden çok teşekkur ederim.

  • Norveç’e çıkması hakkında ve orada bir temizlik şirketi açmayı düşünüyorum, Norveç’te buna talep olduğunu okudum, ama bunu nasıl yapmalıyım bilmiyorum 

  • quali.no/tr şirketini öneririm, eşim onlara Norveç’te firma açma hakkında danışmıştı.

  • Sağol ! 🙂

  • Ailemin sözüne göre, Norveç’te bu işe talep varmış, o kadar kolay değil mi?

  • Günaydın, yurt dışında firma kurmak o kadar da zor değil, Birleşik Krallık’ta kendi tek kişilik şirketim var, fakat birisinin yardımla ya da bir iş danışmanlık firmasının yardımla daha iyi olur… Bunlar olmadan kendi başına ilk adımı atmak zordur.

  • Ben Türkiyede kalmayı tercih ediyorum 😉

  • Çok iyi, ben de. Güzel ülkemizden herkes çıkamaz.

  • 🙂

  • işte öyle, fakat ülkemizde maaşlar ve yaşam standartları oldukça kötü …

  • o kadar da kötü değil

  • Paylastiginiz bilgiler icin tesekkurler. Ancak benim sahsi sorularim var; Erasmusla Norvec’e gitmeyi planliyordum ama okudugum bircok blogda ulkenin pahaliligindan ve olumsuz hava sartlarindan soz edilmis.
    1) Hava sartlari ve gece gunduz sorunu nasil?
    2) Erasmus ogrencisi olarak gittigimde orada calisma imkanim olur mu ve nerelerde is bulabilirim?

  • Dunyanin en mutlu ulkesi Norvec. Insallah imkanlarimiz el verirse bende orda yeme icme sektorune girip Norvece yerlesmeyi dunusuyorum hayirlisi olsun.

  • arkadaşlar kısmet olursa 2 eylül ve 6 eylül arası Oslo’ya gideceğiz.yeşil pasaport var.Fyortlara gitmek istiyorum nasıl gidebilirim.Kalınabilecek ucuz ve merkezi otel adı verebilirseniz sevinirim.bir de Oslo da olmazsa olmaz yapılması gerekenler nelerdir? Çok soru sordum affınıza..:)

  • Resmen trollemişsin milleti ya. Profesyonel gezi şirketleri dışında vize verilmiyormuşmuş. Senin yalanını sikiym…

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!