Esat Ünübol, “trivago 1.000.000’dan Fazla Oteli Karşılaştırıyor.”

Otel arama motoru trivago’nun Türkiye PR yönetimini yapan Esat Ünübol ile trivago ve Türkiye’de seyahat hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Öncelikle hoşgeldiniz, ziyaretçilerimize kendinizi biraz tanıtabilir misiniz ?

Sabancı Üniversitesi Siyasal ve Toplumsal Bilimler bölümünde okudum. Lisans eğitimimden sonra 2011 İstanbul’da çeşitli ajansların sosyal medya ekiplerinde yer aldım. 2012 Haziran ayında trivago’da çalışmak için Almanya’nın Düsseldorf şehrine yerleştim. 4 yıldır trivago Türkiye ekibi için PR ve içerik yönetimi alanlarında çalışıyorum.

trivago_offices_aqua_zoo
Görsel: Trivago

Bize biraz Trivago hakkında bilgi verebilir misiniz?

trivago, 2005 yılında Almanya’nın Düsseldorf şehrinde kurulmuş dünyanın en büyük otel arama motorudur. Kullanıcılarımız bizi sık sık rezervasyon sitesi zannediyorlar ancak trivago bir rezervasyon sitesi değil oteller için geliştirilen bir meta search engine’dir. Kullanıcılar gitmek istedikleri destinasyonnu yazdıktan sonra trivago 1.000.000’dan fazla oteli 250’den fazla yerel ve uluslararası rezervasyon sitesi üzerinden karşılaştırır ve ideal otellerini en uygun fiyata hangi site üzerinden bulabileceklerini gösterir. Kullanıcı, trivago içerisinde yer alan otel bilgilerini inceledikten sonra seçmiş olduğu otelde rezervasyon yaptırmak için ilgili rezervasyon sitesine yönlendirilir.

2005 yılında Almanya’nın Düsseldorf şehrinde kurulan trivago, şu anda 55 dilde 35’ten fazla ülkede her ay 120 milyondan fazla kullanıcıya hizmet vermektedir. Ana ofisi Düsseldorf’ta olan trivago’nun Mallorca, Leipzig, Amsterdam ve Şangay’da ofislerinde toplamda 1000’den fazla çalışanı vardır. 2013 yılından itibaren Expedia Inc. bünyesinde yer almaktadır.

Trivago’yu rakiplerinden ayıran en önemli özellik nedir?

trivago olarak amacımız ”Seyahat severlerin, ideal otellerini en uygun fiyata bulmaları için bakacakları ilk ve bağımsız bilgi kaynağı olmak“tır. Bu yönde yaptığımız çalışmalarımız da bizim rakiplerimizden ayrılan özelliklerimizi oluşturuyor. Kullanıcılara daha objektif ve detaylı bilgi sunabilmek için dünyanın her yerinden topladığımız 215 milyondan fazla değerlendirmeyi, 19 milyon otel fotoğrafını ve 15 milyondan fazla otel yorumunu sistemimize entegre ediyoruz. Böylece kullanıcılara dünya üzerinde 190’dan fazla ülkedeki 1.000.000’dan fazla otelin bilgilerine tek yerden erişim imkanı sağlıyoruz.

trivago_offices_madrid
Görsel: Trivago

World Tourism Forum’da Trivago’nun Direct Connect üzerinde çalıştığını belirtmiştiniz. Sistem hakkında bilgi verebilir misiniz?

trivago Direct Connect, Almanya platformunda bir yıldır test edilen, bu sene itibari ile de Avrupa ülkelerinde aktifleştirilecek olan trivago’nun yeni hizmetidir. trivago’da gösterilen fiyatlar şu ana kadar sadece rezervasyon sitelerinden ya da büyük otel zincilerinin kendi sitelerinden gelmekteydi. Direct Connect özelliği ile otelciler artık rezeravsyon sitelerine bağlı kalmadan, kendi belirlemiş oldukları fiyatları trivago’da gösterip, otelin kendi internet sitesi üzerinden rezervasyon alabilecekler. Otelciler istedikleri fiyatları trivago içerisinde herhangi bir fiyat kısıtlamasına bağlı kalmadan gösterebilecekler. trivago Direct Connect özelliği sayesinde otel sahipleri kendi rezervasyon kanallarını güçlendirirken dağıtım kanallarını da optimize edip trivago’nun hazırlamış olduğu rehberler eşliğinde daha fazla ziyaretçinin dikkatini çekebilecekler.

Trivago Community hakkında bilgi verebilir misiniz?

trivago Community, trivago’nun kullanıcılarının trivago’nun gelişiminde aktif rol oynayabilecekleri bir platformdur. Ancak trivago Community Mart 2016’dan itibaren kullanıma kapatılacaktır.

Gelecekte yeni özellikler görebilecek miyiz?

Evet, trivago olarak sadece arama motoru olarak hizmet vermiyoruz. Elimizdeki teknolojiyi kullanarak aynı zamanda otelciler için de çeşitli hizmetler üretiyoruz. Gelecek dönemlerde gelişmiş Direct Connect, trivago Hotel Manager Pro gibi hizmetleri de Türkiye’de aktif hale getireceğiz. Böylece otelciler için trivago sadece fiyatlarının gösterildiği bir arama motoru değil aynı zamanda otellerinin online performanslarını takip edip geliştirebilecekleri bir ürün olacak. Önceki aylarda gerçekleştirmiş olduğumuz Base7Booking birleşmesi ile de trivago artık otelciler için bulut tabanlı online yönetim sistemi oluşturmaya başlayacak.

Ayrıca Almanya, İtalya, Fransa, İspanya ve İngiltere platformlarımızda bir süredir test etmekte olduğumuz trivago Quality Test özelliğimizi geliştirerek diğer platformlarda da aktif hale getireceğiz. Trivago Quality Test oteller hakkında daha objektif değerlendirmelere sahip olmak için geliştirdiğimiz bir ürünümüzdür. Hem kullanıcılara hem de otelcilere yönelik olan bu sistemde, kullanıcılar ve otel sahipleri trivago Quality Test’e kayıt olabiliyorlar. Kullanıcılar trivago’yu kullanırken eğer Tester hesaplarından giriş yaparlarsa aradıkları destinasyonlarda öncelikle trivago Quality Test sistemine dahil olmuş otelleri görüyorlar. Eğer verilen otel seçenekleri içerisinde beğendikleri bir otel olursa sistemden otelin ödemesini yapıp rezervasyonlarını gerçekleştiriyorlar. Tester’ların konaklamalarının bitimi ile beraber isterlerse trivago hesaplarına girip konakladıkları otel ile ilgili kendilerine gönderilmiş olan yaklaşaık 500 soruluk ankete katılıyorlar. Anketin sonucunda Tester’lar rezervasyon yapmadan önce trivago Quality Test sisteminde belirtilmiş olan maddi miktarı geri alıyorlar. Böylece hem Tester’lar konaklamalarında %50’ye varan tasarruf sağlıyorlar hem de otelciler otelleri ile ilgili objektif ve kapsamlı bir değerlendirmeye sahip oluyorlar.

Türk kullanıcı Trivago’dan memnun mu? Kullanım oranları nedir?

Türkiye, trivago’nun en yüksek kullanıma sahip ülkelerinden birisi değil ancak son 1,5 sene içerisinde Türkiye içerisindeki kullanıcı sayımız yaklaşık %400 artmış durumda. Hem artış oranlarından hem de kullanıcılarımızdan topladığımız bilgiler doğrultusunda Türk kullanıcılarının trivago’dan memnun olduğunu görüyoruz. Tabi ki de hala istediğimiz noktada değil ve ürünümüzü Türk kullanıcıları için daha uygun hale getirmemiz gerekiyor ancak şimdilik aldığımız sonuçlardan hem Türk kullanıcılarınnın hem de bizim memnun kaldığını söyleyebiliriz. Ayrıca Türk internet kullanıcılarının fiyat karşılaştırması teknolojisini daha yakından tanımaları ile kullanım oranlarının artacağını düşünüyoruz.

????????????????????????????????????
Görsel: Trivago

Türkiye’de online rezervasyonların geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Sadece Türkiye’de değil, dünya üzerinde online rezervasyon sayısı hızla artmakta. 2015 yılında Avrupa içerisinde yapılan otel rezervasyonlarının %60’ı online mecralar üzerinden (rezervasyon sitesi, otellerin kendi internet sayfaları vb.) gerçekleşti. Türk kullanıcılar da son yıllara göre artan bir hızla rezervasyonlarını online kanallar üzerinden yapmaya başladılar. İnternet kullanımının gelişmesi, internete erişimin daha kolay hale gelmesi online rezervasyonları etkiliyor tabi ama en önemli nedenlerinden bir tanesi de online rezervasyon siteleri sayesinde  kullanıcıların, otellerin yorumlarına, değerlendirmelerine ve bilgilerine en kolay ve güvenilir şekilde ulaşımının sağlanması. Kullanıcı araştırmalarımıza baktığımızda da objektif ve güvenilir bilginin online rezervasyon sisteminin en önemli özelliklerinden birisi olduğunu görüyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bilgiye erişim ve bilginin güvenilirliği online rezervasyonların önceliklerinden birisini oluşturuyor.

Bu değişim sadece kullanıcı tarafında gerçekleşmiyor. Otelciler de internetteki görünürlüklerine, yorumlarına, fotoğraflarına önem veriyorlar. Bu da hem kendilerini online rezervasyon mecraları içerisinde canlı tutmalarına hem de potansiyel müşterileri ile daha rahat iletişime geçmelerini sağlıyor. İnternette iyi  profillere sahip oteller, kötü profillere (eksik bilgi, fotoğraf vb.) sahip otellere göre %70 oranında daha fazla rezervasyon alıyor. Türkiye’de yer alan bir otel sadece Türkiye piyasasına değil, yurtdışından gelen turistlerin de ilgisini çekip rezervasyon almak istiyorsa artık online rezervasyon sitelerinde ya da değerlendirme sitelerinde  yer almak zorunda.

Türk kullanıcılar için vize sorunu, sizce rezervasyonları etkiliyor mu?

Sadece bir otel arama motoru olduğumuz için doğrudan bu konu ile ilgili bir fikir beyan etmek ya da yorumda bulunmayı tercih etmiyoruz. Sadece şunu söyleyebilirim ki www.trivago.com.tr içerisinde yapılan aramalarda Amsterdam, Londra, Berlin gibi popüler ve vize isteyen destinasyonlar hala Türk turistler için tercih edilen destinasyonların başında geliyor ve aranma oranları dönemsel olarak artmaya devam ediyor.

Peki bu yıl sizce ülke turizmi için nasıl olacak, arama hacimleri nasıl?

Dediğim gibi otel arama motoru olduğumuz için ülke turizmi hakkında genel bir bilgi vermem yanlış olabilir. Ancak bu konu ile ilgili bir kaç karşılaştırmalı veri sunabilirim. 2015 yılının ilk çeyreği ve 2016 yılının ilk çeyreğinin arama sonuçlarına baktığımızda İstanbul, Bodrum, Antalya gibi popüler tatil destinasyonları  Mart 2015 – Ağustos 2015 rezervasyon dönemleri için yapılan aramalarda uluslararası destinasyonlar içinde mutlaka ilk 10’da yer almaktaydı.

Türkiye’deki popüler tatil destinasyonlarının trafikleri genellikle Almanya, Avusturya, İngiltere, Fransa ve İtalya gibi ülkeler üzerinden gelmekteydi. Ancak aynı dönemlerin 2016 yılı için yapılan aramalarında Türkiye’nin yabancılar arasındaki popüler tatil destinasyonları sıralma olarak gerilemekte. Örneğin Antalya, trivago’nun Almanya platformu için en popüler 4. tatil destinasyonu iken bu seneki aramalarda 16. sıraya düşmüş durumda. Almanya’dan sonra en çok arama yapılan platform olan Rusya platformunda ise 2015 yılında 2. olan Antalya, 2016 yılında aramalarda 40. sıralarda çıkıyor.

Çok Gezen Çok Tozan, Az Biraz Deli, Biraz da Yazan Çizen, Ucundan Web Tasarımcısı, Çılgın bi Proje Canavarı, Aa Unutmadan Az Buçuk da Fotoğrafçı.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!