Yalnız Kadınlar için Otel Odalarında Güvenli Alanlar Sunuluyor

Dukes otelinin yeni, kadınlara özel odaları kişisel güvenliği öne çıkarıyor fakat aynı zamanda toplumsal cinsiyet stereotiplerini de kuvvetlendiriyor. Asıl soru ise şu; bu tedbirlerin gerçekten kadınlara daha iyi hizmet ettiğini düşünüyorlar mı yoksa asıl amaç kadınları bir pazarlama hilesi olarak kullanmak mı?

-Sarah Enelow

Yakın zamanda Londra’daki Dukes otelleri, otelin son birkaç yılda özellikle yalnız seyahat eden kadınlar için tasarlanan odalarından biri olan  “Düşes Odalarını” tanıttı.

CNBC ile yapılan bir röportajda Otelin Yönetim Müdürü Debrah Dhugga özellikle Dubai ve Londra’ya gelen, ki Dukes otelleri de buralara otel açacak, Asyalı kadın gezgin oranındaki artıştan bahsetti.

Dhugga, Dukes’ün bağımsız pazar araştırması olarak tanıdığı yapılan bir piyasa araştırmasına göre yalnız seyahat eden kadınlar için güvenliğin temel sorun olduğunu söyledi. Otel bu soruna restoranında tek başına yemek için sunulan köşe masaları kadar erkek yerine kadın çalışanların olduğu oda servisiyle de işaret ediyor.

Bu stereotipler canlı çiçekleri, gösterişli yaşam stili dergilerini ve yüksek kalite güzellik ürünlerini de içeriyor.

Bu türlendirme erkekleri de ilgilendiriyor. Dukes yapılan aynı araştırmaya göre erkek gezginlerin otel odalarında daha çok TV’de spor kanalları, dolapta bira ve de gazete olmasına baktığını iddia ediyor. Dhugga, otellerin erkeklere özel konaklama sağlamadığını çünkü erkeklerin seyahat alışkanlıklarının daha en başından beri endüstriyi tanımladığını/ belirlediğini söylüyor.

Dukes otelleri bu pazar araştırmasına yönelik detayları paylaşmıyor ya da bu araştırmanın kişilerinin otel müşterileri mi yoksa genel olarak halktan insanlar mı olduğunu da onaylamıyor.

Dukes otelleri Broadly ile yapılan röportajın bir bölümü gönderiyor. Bu bölümde Dhugga, Dukes’ün Düşes odalarının ya da bu odalarda kalan müşterilerin herhangi bir şekilde stereotipleştirildiklerini ya da ayrım yapılmış hissettiklerini düşünmediğini belirtiyor ve aslında aldıkları geri dönütlerin tam tersini vurguladığını söylüyor.

Bu doğrultuda, Richard Branson’ın Virgin Otelleri de kadın gezginlere hizmet etmek için tasarlanmış. Virgin’in Chicago’daki otelinin güvenlik ilişkili özellikleri kapı dürbünlerini, iyi ışıklandırılmış koridorları, oda servisinde ya da bagaj tesliminde kadın misafirleri erkek çalışanlardan ayıran kayan kapıları içeriyor. Geleneksel cinsiyet rolleri artan dolap alanları, ekstra makyaj masaları, daha kolay bacak tıraşı için yapılan duş bölmeleriyle tekrar ortaya çıkıyor.

Branson Wall Street Journal’a “İş seyahati yapan erkekler etraflarında kadın olmasından hoşlanıyor dolayısıyla bu kazan-kazan durumu” diyor.

Kadına Yönelik Odalar Bir Trend

Kopenhag’daki AC Belle Sky Otel bir zamanlar sadece kadınlara özel kat sunuyordu fakat daha sonra sürpriz bir şekilde erkeklere karşı ayrımcı ve illegal bir şekilde yönetilmeye başlandı. “Bella Donna” katının özel kolaylıklarına buharlı ütüler, boy aynaları, külotlu çorap ve çikolata dâhildi.

Amerika’da bazı oteller kadınlara özel katlar sunuyor, buna özel asansör anahtarı erişimiyle birlikte yukarıda bahsedilen kolaylıklardan çoğunu sağlayan Washington’daki Hamilton Crowne Plaza da dâhil. Atlanta’nın Ellis Oteli kadınlara özel katını “prenses muamelesi” yapan ve duvarlarında çok sayıda kadın litografi baskısı sunan bir kat olarak tanımlıyor.

Stayful’un kurucu ortağı ve CEO’su Cherly Rosner, otellerin çoğunun kadın misafirler konusunda bunu bir pazarlama hilesine çevirmeden açıklaması güç bir şekilde hassas olduklarını söylüyor. Örneğin; bazı otel çalışanları otele girişini yapan tek kadınları fark edecek ve oda numaralarını sesli bir şekilde söylemekten kaçınacaktır. Diğer taraftan tek başına kadın bir misafiri karanlık bir koridorun sonundaki yangın merdiveninin yanına yerleştirmek çok hassas olunan bir durum değildir, yine de bir otel için kadın ya da erkek herhangi bir müşterisini aşırı güvenlik riskine maruz bırakmak halkla ilişkileri açısından kötüdür.

Bu yılın başında medya, tek seyahat eden kadınlara yönelik riskleri ESPN spor muhabiri Erin Andrews’un 2008’de Vanderbilt Üniversitesindeki Marriott Nashville otelde tek kalmasından doğan davası boyunca vurguladı. Oda numarasını öğrenen bir erkek takipçi onun yan odasını kiraladı ardından bir gözetleme düzeneği kurdu ve çıplakken video kaydına aldı ve de video internette yayıldı. Bu yılın başında Andrews otel sahibi ve sapık takipçi tarafından karşılanmak üzere 55 milyon dolar tazminat kazandı.

Dukes, Virgin ve başka birçok otel tarafından resmedilen hetereo-normatif standartlara uymayan gezginler için de ekstra bazı riskler olabilir. Lowa’da Drury Inn’de kalan, şüpheli davranışlarından dolayı davacılar tarafından suçlanan trans Meagan Taylor, otel çalışanları polisi arayınca tutuklanıp 8 gün boyunca tutuklu kaldı. ACLU Taylor’ın davasını lowa’nın ayrımcılık karşıtı yasalarını kullanrak düzenledi.

Alternatif konaklamalarda, Airbnb kadınlar için güvenlik endişelerini sergiler ve işaret ediyor. Bazı kadın müşteriler bir insanın evini özellikle daha güvenli bulduğunu belirtirken, geri kalanı 24 saat hizmet veren resepsiyon ve çalışanlarla kendilerini daha güvende hissettiklerini söylüyorlar.

AYRILAN TUTUMLAR

Küresel İş Seyahati Derneğin 2016 kongresinin web sitesi, bir kadın çalışanı yola göndermekle bir erkek çalışanı göndermek arasındaki farkı şöyle özetliyor: “Kadınlar erkeklerden daha farklı risk profillerine sahiplerdir ve bunlar onlar uzağa seyahat etmeden göz önünde bulundurulması gereken durumlardır. Kadınlar erkeklerin sahip olmadığı davranış ve kıyafet ehemmiyetlerine sahiptir. Kadınlar erkeklere göre 5.6 kez daha fazla cinsel tacize uğrama riskine sahiplerdir ve kesinlikle cinsel tacize uğramaya daha eğilimlilerdir”.

GBTA’nın Haziran 2016 İş Seyahati Duyarlılığı İndeksine göre iş seyahatlerinde kadınlara göre daha çok erkek kendini güvende hissediyor, bu yüzde 60’a 55 oranında… 2015’in üçüncü çeyreğinden aynı indeks iş seyahatine çıkan kadınların yüzde 75’ten fazlasının iş için seyahat etmekten memnun olduklarını ortaya çıkarıyor, erkek meslektaşlarından daha az güvende hissetmelerine rağmen. Buna ek olarak, aynı indekse göre erkeklerin yüzde 41’ine karşı, iş seyahati yapan kadınların yüzde 61’i güvenlik konusunun seyahat tercihlerinde çok büyük bir etkiye sahip olduğu noktasında hemfikir.

Maiden Voyage’nin İş Seyahatinde Kadınlar 2016 Raporuna göre, iş seyahatine çıkan kadınların yüzde 31.4’ü seyahat ederken cinsel tacizle karşı karşıya kalıyor ve yüzde 64’ü, özellikle Orta Doğu’da ve Güney Amerika’da, erkek olarak seyahat edebilecekleri fakat kadın olarak seyahat etmek istemeyecekleri yerler olduğunu söylüyor.

Açıkça belli ki, özellikle kişisel güvenlik noktasında tek başına seyahat ederken kadınlar erkeklerden daha farklı zorluklarla karşılaşıyorlar. Yine de, otellerin kadınlar için sunduğu orkide ya da çikolatalı truff gibi streotipler gerçekten yalnız seyahat eden kadınların deneyimlerini iyileştiriyor mu sorusu belirsizliğini koruyor.

Kapak Görseli: Virgin Hotels

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!