Paytrek Genel Müdürü Cemal Hamitoğulları, “12 Ayda 500 milyon USD’lık Hacim Gerçekleştirdik.”

Ödeme altyapısı şirketi Paytrek’in Genel Müdürü ve Uzakrota Travel Marketing Summit’in konuşmacılarından Cemal Hamitoğulları ile seyahat ödeme sistemleri üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Öncelikle hoşgeldiniz, ziyaretçilerimize kendinizi biraz tanıtabilir misiniz ?

Cemal Hamitoğulları: Kariyerime 20 yıl önce Boğaziçi Üniversitesi Matematik bölümünden mezun olduktan sonra İşbankasında başladım. Eş zamanlı olarak Marmara Üniversitesinde yaptığım İşletme Yüksek Lisansını (MBA) bitirdikten sonra ise Belçika’ya Finansal Ekonomi Masterı yapmak için gittim.  Avrupa’da geçirdiğim 15 yıllık kariyerimde son olarak Ingenico grubunun bir parçası olan GlobalCollect’in  genel merkezinde EMEA bölgesi iş geliştime ekibini yönetiyordum. Şubat 2015’te ise Paytrek A.Ş.’nin genel müdür ve kurucu ortağı olarak Türkiye’ye kesin dönüş yaptım.

Bize biraz Paytrek hakkında bilgi verebilir misiniz?

Paytrek, seyahat sektöründe faaliyet gösteren Metglobal’in bünyesinde ilk günden beri grup şirketlerine hizmet vermekteydi. Tatil.com, otel.com, HotelsPro gibi dünya markalarını portföyünde bulunduran Metglobal, internet üzerinden yapılan ödemelerin hacmini daha etkili bir şekilde kontrol edebilmek ve efektif analizler sunmak için Paytrek kuruluşuyla gruba yeni bir faaliyet alanı ekledi.

2016 Şubat ayında yeni marka yüzümüzle endüstride daha güçlü bir lider rolü olma yolunda ilerliyoruz. Güncel verilerimize bakarsak, son 12 ayda 180 farklı ülkeden 1 milyona yakın satış gerçekleştirdik. Sistemimizde 3 bine yakın farklı banka kartı kullanıldı ve bu işlemler 52 para biriminde toplam 500 milyon dolarlık bir hacim gerçekleştirdi. BDDK  (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) denetiminde bir ortam kurduk ve Türkiye’deki geçici lisanlardan birini kullanma hakkı kazandık. Sektörde berlirlenmiş kurallar çerçevesinde tüketicilerin en iyi kullanıcı deneyimini yaşamalarını sağlarken şirketlere de entegrasyon sürecinde kolay ve hızlı bir yapı ile hizmet veriyoruz. Sorunsuz, güvenilir ve kolay işlemler, şirketimiz için en önemli kriterler diyebiliriz.

500 milyon doların üzerinde bir hacim ve 1 milyon işlem… Bahsettiğiniz rakamlar yeni bir girişim için oldukça dikkat çekici. Bu doğrultuda Paytrek’in hedefleri nelerdir?

Ödeme sistemleri endüstrisini değerlendirirken  hem mobil hem de internet üzerinden artan alışveriş alışkanlıklarını da göz önünde bulundurmak lazım. 2018 yılında bu pazarın 2,8 trilyon olması bekleniyor. Uzun yıllar seyahat sektöründe biriktirdiğimiz tecrübenin avantajını farklı sektörlerde de kullanarak Paytrek’i bir dünya markası olarak konumlandırmak istiyoruz. Kısacası sadece bir sektörde değil, online ödemenin kullanıldığı bütün sektörlerde adımızı duyurmak asıl hedefimiz diyebiliriz.

Türkiye’de online seyahat pazarı gün geçtikçe büyüyor, yapılan her 10 alışverişin 3’ü seyahat oluyor. Peki, Paytrek seyahat şirketlerine online ödeme ile ne tür bir avantaj sağlıyor?

Metglobal’in turizmde olan geçmişini ve tecrübesini kullanarak, tatil sektörü ile ilgili kapsamlı bir veri tabanı oluşturmayı başardık. Bu veri tabanı sayesinde tüketici davranışlarını tahmin ederek sektördeki diğer ödeme sistemlerinden bir adım önde oluyoruz.

Malesef, tatil sektörüne baktığımızda dolandırıcılığın yüksek oranlarda olduğu gözlemlenebilir. Biriken deneyimlerimiz sayesinde sahtekarlığın önüne geçebiliyor, gerekirse de bu sürecin en doğru ve rahat şekilde ilerlemesini sağlayabiliyoruz. Endüstride bulunan en iyi güvenlik sertifikasına sahip olmakla beraber 200’den fazla sektör için özel sahtekarlık yöntemleri kullanarak tüketici filtreleme sistemi uyguluyoruz.

Başka önemli bir özelliğimiz ise partnerlerimize sunduğumuz iş zekası ve raporlama gibi ek hizmetler. Örneğin hangi tüketicinin nasıl harcamalar yaptığını görebiliyor, kategorilere ayırabiliyor, ödemelerini hızlıca onaylayabiliyor ve bu raporlar sayesinde tüketiceler için daha kişisel kampanyalar çıkarak satış oranlarınızı artırabiliyorsunuz.

Rakiplerimiz karışısında seyahat sektörü hakkındaki geniş bilgi depomuzun avantajı ile kendimizi her geçen gün daha da geliştiriyoruz.

Ödeme sistemlerinin müşteri kazanımına etki ettiği bir gerçek. Kullanıcılar site güvenliği kadar, kredi kartı altyapısının güvenliğini de sorgulamakta, siz bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Önceden de dile getirdiğim gibi bu konu tüketicilerin hassas olduğu noktalardan biri.

Özellikle Internet üzerinden yapılan alışverişlerde kullanıcılar kredi kartı güvenliğini sorguluyor ve güvenli hissettikleri e-Ticaret sitelerinden daha fazla alışveriş yapabiliyorlar. Ödeme tarafında 3D ekstra güvenlik altyapısını destekleyerek üye işyerlerine yardımcı oluyoruz.

Sadece güvenlik değil aynı zamanda kolay alışveriş de tüketicilerin göz önünde bulundurduğu bir özellik oldu. Bir çok tüketici devamlı alışveriş yaptığı siteden alışveriş ve ödeme yaparak harcadığı zamanı azaltmak istiyor. Bu sayede şirketler tüketicilerin “impulse buying” dediğimiz anlık satın alma davranışlarına cevap verebiliyor ve bunun neticesinde ciddi oranda bir satış artışı sağlayabiliyorlar.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?

Türkiyeden çıkıp bir dünya markası olma yolunda ilerlerken her konuda olduğu gibi online ödeme sistemlerinde de yerel tüketici alışkanlıklarının ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Tam da bu sebepten ötürü, teknoloji yatırımlarımızı, daha çok dünyadaki yerel ödeme metodlarını destekleme, big data ve iş zekası konularında yoğunlaştırıyoruz. Geleceğe yaptığımız bu yatırımlar sayesinde müşterilerimizin gelecekteki ihtiyaçlarına şimdiden çözümler üretebiliyoruz.

Çok Gezen Çok Tozan, Az Biraz Deli, Biraz da Yazan Çizen, Ucundan Web Tasarımcısı, Çılgın bi Proje Canavarı, Aa Unutmadan Az Buçuk da Fotoğrafçı.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!