Köprü Trafiğinden Kaçanlar Deniz ve Havayoluna Yöneldi

İstanbul’da köprü trafiğinden kaçanlar, denizyoluna yöneldi. İki yaka arasında denizyolunu kullananlar için ek seferler devreye girerken, İstanbul’da bir günde vapur, motor ve deniz taksiyi kullanan yolcu sayısı 365 bine yükseldi. Köprü trafiği, havayoluna da talebi artırdı. Yüksek geliri olanların helikopter kiralama talebi yüzde 30 arttı.

İstanbul’da FSM köprüsünün bakıma alınması karayolunu kullananları çileden çıkartırken, deniz araçlarına talep patladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları, İDO, Turyol ve Dentur talebi karşılamak için ek seferlere yönelirken, Deniz Taksi de taleplere yetişemiyor.

İstanbul’da bir günde vapur, motor ve deniz taksiyi kullanan yolcu sayısı 365 bine yükseldi. Böylece çalışmalar nedeniyle denizyolunu kullanan yolcu sayısı da 70 bin yükseldi. Şirketler personelinin taşınması için de deniz yolunu seçerken, yüksek gelirli kesim de helikopter kiralamayı tercih ediyor. Bu dönemde helikopter kiralama şirketlerinin iş hacminin de yüzde 30 arttığı belirtiliyor.

BOŞ DENİZ TAKSİ KALMADI

Hürriyet gazetesinin haberine göre; Deniz Taksi hizmetini yürüten Teknomar Denizcilik Genel Müdürü Mustafa Aslan, köprülerin bakıma alınmasının ardından oluşan talebi 16 deniz taksi ile karşılamakta zorlandıklarını belirterek, “Hiç boş taksimiz olmuyor. Geceleri bile dolu oluyoruz. Bu dönemde yüzde 90 doluluğa ulaştık. Deniz taksileri kullanan kişi sayısı yüzde 65 yükseldi. Günlük ortalama 1500 ile 2 bin kişi taşıyoruz. Gelen talebin yalnızca yüzde 39’unu karşılayabiliyoruz. Marta kadar 25 deniz taksimiz olacak ancak bu talebi karşılayabilmek için 100 deniz taksimizin olması gerekirdi” diye konuştu.

HER AN ZAM GELEBİLİR

Deniz Taksi’nin UKOME’nin belirlediği ücretler üzerinden çalıştığını hatırlatan Mustafa Aslan, şunları söyledi: “Şu anda açılış fiyatı 35 lira, mil başına da 20 lira ücret alıyoruz. Her an yüzde 25’lik bir zam söz konusu olabilir. 16 Temmuz’da zam uygulanacaktı ancak bu yoğunluktan dolayı devreye girmedi. Zam uygulandığında açılışta 40 lira, mil başına da 25 lira alınacak.”

EK SEFERLER DEVREDE

İDO Genel Müdürü Önder Sezgi, Sirkeci-Harem hattında faaliyet gösteren vapur sayısını iki katına çıkardıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Böylece taşıdığımız araç sayısı da günlük 8 bin – 8 bin 500 civarındayken, 14-15 bine kadar yükseldi. Bu hatta taşınan yolcu sayısı da 12-13 binden 23-24 bine kadar yükseldi. Bu hat kesintisiz 24 saat çalışıyor. Yalnızca yolcu taşıyan iç hatlar seferlerimiz ise, yüzde 100 doluluğa ulaşmaya başladı. Böyle olunca aynı saatlere bir seferi ekledik.” İDO’nun Sirkeci-Harem dışındaki iç hatlar seferlerinde ise ortalama 15 bin yolcu taşınıyor.

BANKA PERSONELİ DENİZDEN TAŞINIYOR

Dentur Avrasya Grubu İdari İşler Müdürü Hayrettin Dayıoğlu, deniz yoluyla personel taşıma hizmetlerine talebin arttığını belirterek, “Köprülerin bakıma alınmasıyla birlikte 3 firmaya daha bu hizmeti vermeye başladık. Firmalara personel sayısına göre gemi tahsis ediyoruz. Ağırlıklı olarak banka ve sigorta şirketleri bu hizmetten yararlanıyor” dedi. Dayıoğlu, toplu ulaşım hattında günde 650 sefer düzenlediklerini ifade ederek, “Günlük taşıdığımız yolcu sayısı 60 binlerdeydi. Temmuz ayında 70-80 bini yakalar diye düşünüyoruz” diye konuştu.

ŞEHİR HATLARI’NDA GÜNDE 180 BİN KİŞİ TAŞIYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları’nın, FSM Köprüsü’ndeki bakım çalışması öncesinde, günlük yolcu sayısı 150 bin olurken, çalışmanın başlamasından bu yana yolcu sayısı yüzde 16-17 arttı. Bazı hatlarda ise bu oran yüzde 40’lara varan artış gösterdi. Böylece Şehir Hatları vapurlarında ortalama 30 binin üzerinde yolcu artışı oldu. İki yaka arasında, Eminönü-Kadıköy, Eminönü-Üsküdar, Karaköy-Kadıköy, Karaköy-Haydarpaşa, Beşiktaş-Kadıköy, Beşiktaş-Üsküdar, Boğaz, Haliç seferlerine ek olarak Karaköy-Üsküdar olmak üzere gün boyu karşılıklı 26 sefer düzenlenirken, Kabataş-Küçüksu-Beykoz, İstinye-Küçüksu’dan gün boyu karşılıklı 40 sefer şeklinde hizmet veriliyor.

HAVALİMANINA ULAŞAMAYAN HELİKOPTERE YÖNELİYOR

Apron Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Yeşilyurt, İstanbul’daki trafik sebebiyle yüksek gelirli kişilerin helikopter kiralamalaya yöneldiğini belirterek, şu bilgileri verdi: “Köprülerin bakıma alınmasıyla kısa mesafeli uçuşlarda artış oldu. Mesai başlangıç ve bitiş saatlerinde yoğunluk oluyor. Özellikle de havalimanlarına gelenler köprü trafiğine girmemek için kiralamak istiyor ya da trafikte kalıp son dakika karar verenler oluyor. Taleplerde yüzde 30’luk artış oldu. Talep artmasına rağmen genelde karşılayamıyoruz. İstanbul uçuşları için günde 5’ten fazla talep alıyoruz. Ancak 2’sine yanıt verebiliyoruz. Çünkü yaz döneminde tatil yörelerine uçuşlar da artıyor ve biz de bunları tercih ediyoruz.”

Zorlu Air’dan Kadir Erdoğan ise ticari uçuşlarda piyasanın hareketlendiğini belirterek, şunları söyledi: “Yaz dönemlerinde zaten kışa göre kiralamalarda artışlar oluyor. Genelde 4 kişilik helikopterlerin kiralamalarında artış oluyor. Helikopterler de saatlik ücretlerle kiralanıyor. Helikopterin modeli, tek motor, çift motor olması, yolcu kapasitesi ve piyasa değerine göre kiralar değişiyor. Kiralar 900 Euro’dan başlayıp 4 bin 500 Euro’ya kadar çıkıyor. Sektördeki ortalamanın 2 bin 500 Euro olduğunu söyleyebiliriz.”

Çok Gezen Çok Tozan, Az Biraz Deli, Biraz da Yazan Çizen, Ucundan Web Tasarımcısı, Çılgın bi Proje Canavarı, Aa Unutmadan Az Buçuk da Fotoğrafçı.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!