Jetlag ve Seyahat Yorgunluğunu Engellemenin 6 Yolu

Bir girişimci olarak çok seyahat etmeniz muhtemel ve jetlag’in (uçuş disritmi) hoş olmayan pek çok belirtisi olabileceğini biliyorsunuz, örnek vermek gerekirse, uykusuzluk, iştah kaybı, mide bulantısı, tükenmişlik ve akıl durgunluğu bunlardan bir kaçı.

Uçuş mesafesinin uzaması, daha kötü bir jet lag sendromu geçirmeniz demek, bunun sebebi, saat dilimleri arasında maruz kaldığınız değişimin iç ritminizin dış çevre ile uyumunun bozulmasından kaynaklanır.

Seyahat yorgunluğunun da eklenmesi bu problemleri daha da yoğunlaştırıyor. Seyahat yorgunluğu, hareketi engelleyen küçük alanlar, kısıtlı yiyecek seçenekleri, kuru kabin havası yüzünden su kaybı yaşanması, az oksijen, uyku düzeni ve diğer rutinlerin bozulması ile kaynaklanan yıpranmaya gönderme yapmaktadır.

Yeni bir çevrede bulunmanın zorlukları ile uğraşırken, zaman dilimi değiştirmek, uzakta olduğunuz süre boyunca sizi en iyi halinizden uzaklaştırabilir hatta döndüğünüzde bir kaç gün böyle devam edebilir. Ancak basit bir kaç önlem ile bu durumu dengeleyebilirsiniz.

1. Seyahat yorgunluğunuzun önüne geçin.

Yolculuğunuz boyunca bedeninizin ihtiyaçlarına kulak verin:

  • Yanınıza sağlıklı atıştırmalıklar alın (elma, fındık, havuç)
  • Çok su içmeyi unutmayın, çay veya kahve değil muhakkak su için.
  • Yeni zaman diliminizin uyku saatlerine bağlı kalmaya çalışın aksi daha da yorgun hissetmenize sebep olur. Eğer yorgunluğunuz çok dayanılmaz ise 20 dakikadan az süreli power nap (güç şekerlemesi) yardımcı olacaktır.

Varış noktasında, bedeninizin uyum sürecine destek olun:

  • Alkolsüz içecekler ile rehidre olmaya devam edin.
  • Gündüzleri sıcak, akşamları soğuk duş alın. Vücut ısınızı düşürmek uyku düzenini düzenleyen melatonin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur.
  • İhtiyaç duyarsanız, gece uyumanızı engellemeyecek şekilde, gün ortası 20 dakikadan az şekerlemeler yapın.

2. Melatonin desteği alın.

Araştırmalar, melatoninin, bedenin sirkadiyan ritmini (24 saatlik ritmini) düzenlemeye yardımcı olarak,  jet lag durumunu önlemede faydalı olduğunu göstermiştir. Uyku sık seyahat edenlerin birincil problemidir ve melatonin uykuya teşvik ederek yardımcı olur. Yeni zaman diliminde uyku vaktinizden bir iki saat önce alacağınız küçük miktardaki melatoninin, uyuma problemlerini ve gün içinde yaşanan uyku ataklarını önlemeye yardımcı olduğu görülmüş.

Bu uygulamaya seyahatinizden bir kaç gün öncede başlayabilirsiniz. Ancak diğer yöntemden farklı olarak bu sefer, melaonini, yeni uyku zamanıza göre, mevcut durumunuzda almaya başlayabilirsiniz.

Hangi yöntemin ve hangi miktarın sizin için uygun olacağına karar verirken muhakkak doktorunuza danışmayı unutmayın !

3. Kafein tüketiminizi planlayın.

Jetlag uykuya dalmayı zorlaştırırken, gündüzleri de uyanık kalmayı zorlaştırabilir. Kafein gibi uyarıcılar gün içindeki uykulu hali yatıştırırken, melatonin ile beraber kullanıldığında bedenin 24 saatlik ritmini daha kolay kazanmasına yardımcı olur. Çantanızda küçük bir termos şişesi ile yeşil çay taşımak ve gün boyunca yudumlamak yardımcı olacaktır.

4. Maruz kalacağınız ışık miktarını planlayın.

Bedeniniz gece zannederken ışığa maruz kalmak, gündüz zannederken ışıktan kaçınmak ritminizi düzenlemenize destek olabilir. Bu uygulama bir bakıma bedeninizi kandırarak iç saatinizin zamanlamasını değiştirmenize yardımcı olur.

5. Fiziksel aktivite için zaman yaratın.

Egzersiz yapmak jetlag’in negatif etkilerini yavaşlatıyor. Tercih edeceğiniz her türlü egzersiz, aydınlık ışıkla (tercihen gün ışığı) kesişirse iç ritminizin düzenlenmesine yardımcı olur. Eğer bir egzersiz programınız varsa, örneğin sabahları koşmak gibi, bu alışkanlığınızı yeni zaman diliminde de aynen sürdürürseniz, bedeniniz tutarlığı olumlu karşılayacaktır, bu da yeni zaman dilimine ve ritme alışmanızı kolaylaştıracaktır.

6. Kalış sürenizi dikkate alın.

Saat genlerimiz değişikliğe inatla direnir, bedenimiz mevcut ritmini korumayı tercih eder bu yüzden jet lag ile baş etmenin tek bir yolu yoktur.

Eğer seyahatiniz kısa süreli ise, bu değişiklik, sadece gidip gelmelik bir durumda zor ve tedbirsiz olacaktır. Bunun yerine mevcut ritminize göre hareket etmek daha bile faydalı olabilir. Ancak kalış süreniz uzun olacaksa, jet lag etkilerini azaltmak ve önlemek üzere gereken uyum sürecine sahip olacağınız için bu yöntemleri deneyebilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!