Araç Paylaşım Uygulaması Volt, Volt Lines’a Pivot Etti.

İstanbul merkezli olarak araç paylaşımı modelinin Türkiye’deki yegane temsilcisi Volt, CEO Ali Halabi’nin site üzerinden yaptığı açıklama ile gelecek görmediği bu modelden vazgeçerek kurumsal personel taşımacılığına evrildi. Volt Lines isimli yeni girişim şirketlere özel akıllı ve verimli bir servis hizmeti sunmayı hedefliyor.

Ali Halabi şu sözlerle Volt’un kapandığını açıkladı.

Merhaba,

Ben Ali Halabi, Volt’un kurucusu ve CEO’suyum.

Bu yazıyı Volt’un resmi olarak kapandığını duyurmak için kaleme alıyorum. Uygulamamızı kullanmayı denemiş ancak vazgeçmiş kişilere ve en önemlisi, Volt’u aktif olarak kullanarak başarıya ulaşması için uğraşmış kullanıcılarımıza seslenmek istiyorum. Üzülerek bu yolda başarılı olamadığımızı belirtmek istiyorum, ancak bilmenizi isterim ki Volt’un başarılı olması için elimizden gelen her şeyi yaptık. 4 yılın bana öğrettiklerini, kazandırdığı tecrübeleri, dostlukları yanıma alarak hayatımdaki Volt sayfasını içim rahat bir şekilde geride bırakıyorum.

Volt’un Arka Planı

Volt, trafikteki boş koltukları doldurarak şehirlerdeki trafik sorunu çözme misyonuyla kuruldu. Bunu gerçek zamanlı talebe dayalı şehir içi paylaşım modeliyle gerçekleştirmek istedik. Bizden önce birçok startup bu fikri denedi, bizden sonra da deneyecektir, ancak kentsel hareketliliğin dinamikleri (düşük planlama ve karmaşık güzergah ağları) böylesine bir fikri gerçek hayatta göz korkutucu bir iş modeli haline getiriyor.

Pazaryerleri Hep Zorluydu Ama…

Sanırım teknoloji sektöründeki herkes pazaryerlerinin en zor iş modellerinden biri olduğunu kabul eder. Her zaman tavuk-yumurta problemini çözmek zorundasınız, arz ve talep ancak diğer taraf yeterli sayıda oluşursa ve eşleşirse bir değer bulabiliyor. Diğer yandan pazaryerlerini değerli kılan da bu özelliği, yeni girişlere karşı oldukça kapalı.

Klasik tavuk-yumurta problemine ek olarak Volt’ta başarılı bir yolculuk paylaşımının gerçekleşmesi için zaman, lokasyon ve güvenin de eşleşmesi gerekiyordu. Yani Volt’ta arz sürücüler, talep ise yolcular değildi.

Volt’ta arzın oluşması için ancak tam olarak siz yolculuk talep ettiğinizde sizin çevrenizde gerçekleşen ve aynı yöne giden bir sürüş olmalı; ki aynı zamanda bu sürücü profilinizi kontrol edebilmeli, sizi yeterince güvenli bulmalı ve sizi alabileceği noktaya gelip aracını park edebilmeli.

Peki planlı yolculuk? Tutmadı, tutmayacak.

Planlı yolculuk şehir içinde çalışan bir model değil. Araç sahipleri yolcu için 5 dakika dahi beklemek istemiyor ve kimse böyle yeni bir alışkanlığa kolayca adapte olmuyor. Sadece şunu düşünün, bugün ofisten saat kaçta çıkıyorsunuz? 6’da? 6.10’da? Ya da belki 5.45’te? Kim bilir…

Volt için 4 yılda toplam 1,2 milyon dolarlık yatırım aldım. Bunun 900 bin doları aylık 26000 sürüşü gerçekleştirmemizi sağlayan teknolojiyi geliştirmek için harcandı. Bu noktaya ulaşmak için harcadığımız çok düşük pazarlama harcamasını düşününce oldukça iyi bir sayı. Ancak talebe dayalı gerçek zamanlı bir platformda yolcu tarafından baktığımızda aylık sürüş sayısı hiçbir şey ifade etmiyor, çünkü iş çıkış saatlerinde birkaç yüz sürüş ancak oluyor.

Navigasyon, gerçek zamanlı trafik datası, mil ve ödül programı (gamification), nakit teşvik programı, güveni ve güvenliği arttırmak için topluluk onayı, T.C. Kimlik onayı… Bu sorunları çözmek için geliştirdiğimiz teknolojilerden yalnızca bazıları. Bir çok özelliği denedik ve açıkçası meşhur ‘bir sonraki özellik yanılgısı’na (next feature fallacy) düştüm. Eklediğimiz her bir yeni özelliğin bizi kurtaracağını ve büyümemizi sağlayacağını düşündüm.

Sırada ne var?

Medium’da yazdığım blog postunda bizi çok heyecanlandıran yeni bir iş fikri olan Volt Lines’ın Volt’un küllerinden nasıl doğduğunu anlattım. Bu markayı sevdiğim için ismi Volt içerse de Volt Lines yeni bir girişim, ekip olarak akıllı ulaşım alanındaki 4 yıllık bilgi ve tecrübemizi kurumsal taşımacılığa ya da Türkiye’de daha çok bilinen adıyla “Personel Servisi” sektörüne getirmeyi hedefliyoruz.

Yazdığım blog postu okuyarak, yeni web stemizi inceleyerek düşüncelerinizi belirtirseniz çok sevinirim.

Son olarak…

Yazımı Volt yolculuğunun parçası olmuş herkese teşekkür ederek sonlandırmak istiyorum. Öncelikle Hipo ekibine 2013’te Volt MVP versiyonun geliştirilmesinde ve Taylan, Serkan, Yiğit ve Kaan gibi yetenekleri Volt’a kazandırılmasında yardımları için teşekkür etmek istiyorum, bana teknolojiye dair öğrettikleriniz için sizlere çok minnettarım.

Volt’un ilk kurucu ekibine ilk defa kuruculuk ve CEO’luk yapan ve bunu oldukça korkunç yapan bana katlandıkları için teşekkür ediyorum: Ahmet Karalar, Yasin Çetiner, Emin Buğra Saral, and Şevin Ballıktaş. Başınızı ağrıttığım için üzgünüm:)

4 yıl içerisnde Volt’a katılan ve ayrılan tam zamanlı, yarı zamanlı ya da stajyer olarak çalışan herkese teşekkürler. Ümit Dincel, Aybars Badur, Cemal Eker, Niyazi Sırt, Asım Can Güleşgen, Selcan Güler, Can Ülker, Erin Seda Taner, Elif Ece Arslan, Selin Şevki, Atakan Karslı, Berkay Unlu, Öykü Yavaş, Ayça Hazal Atmaca, Emre Yılmaz, Emre Çınar, Ömer Faruk Bakırcı, Uğur Polat, Elvin Emel Yıldız, Batıkan Erdoğan. Umarım Volt’taki göreviniz size yeni şeyler öğretmiş, sizi geliştirmiş ve kariyerinize olumlu bir katkıda bulunmuştur. Hepinize kariyerinizde bol şans ve başarı diliyorum.

Son olarak, Volt’un tüm yatırımcılarına böyle zor bir iş modelinde tüm zorluklara rağmen bize destek oldukları için teşekkürler. Emre Aydın, Mr. 39, beni 38 girişimciden aldığım ret cevabından sonra desteklediğin için teşekkürler. Belki de senin yatırımın sayesinde hala bir girişimciyim, belki sen o dönemde yatırım yapmasaydın ben vazgeçecektim ve Volt hiç bugünleri göremeyecekti.

Hasan Aslanoba, Cankut Durgun, Ali Çebi, Antoine Boustany, Alp Saul, Fares Ghandour, Kaan Kalıpçı: desteğiniz ve rehberliğiniz için, ayırdığınız zaman ve emek için çok teşekkürler. Ve tabi ki MEVP’den Walid Mansour, Walid Hanna ve Jad El Boustani: Bana inandığınız ve Volt’un en büyük destekçisi olduğunuz için teşekkürler. Sizi yeni yolculuğumda da yanımda görmekten büyük mutluluk duyuyorum.

En büyük teşekkürüm, geçtiğimiz Temmuz ayında eski şirket Volt’un parasının bittiğini bildiği halde büyük bir özveri ve vefa örneği gösteren Volt Lines ekibine. Umut Afacan, Helin Ayşe Yıldız, Yasir Buğra Eryilmaz, Kerem Şanyılmaz, Uğur Yörük, Hasancan Yetik, Alper Sezer ve Kees van der Meeren. Sizler tüm girişimcilerin ve kurucuların birlikte çalışmak isteyeceği rüya takımsınız. Sizler olmasaydınız bu noktaya gelemezdik, sizlere sonsuza dek minnettarım.

Sevgilerle,

Ali

Çok Gezen Çok Tozan, Az Biraz Deli, Biraz da Yazan Çizen, Ucundan Web Tasarımcısı, Çılgın bi Proje Canavarı, Aa Unutmadan Az Buçuk da Fotoğrafçı.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!