2017, Havayolları ve Gezginler için Güzel Bir Sene Olacak

Havayolu sektörü düşük petrol fiyatları ve çantalardan uçuşa kadar her şey için gereken bir grup ekstra ücret sebebiyle finansal bir kuyruk rüzgarı yaşıyor. Bu yöneticiler ve hisse sahipleri için olduğu kadar gezginler için de iyi bir haber çünkü daha uygun fiyatlara uçak bileti ve uçuş rotalarında daha fazla seçenek sağlıyor.

Bu hafta yayınlanan yeni bir raporda, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği havayolu şirketlerinin gelecek sene borçlu konumda olmayacağını, buna rağmen bu seneki 35.6 milyar $ toplam kazançtan düşüşle 29.8 milyar $ kazanç beklendiğini belirtti.

Ekstra ücretler ve artan oranda ayrıntılı fiyatlandırma kimi yolcuları kötü hissettirse de, araştırmacılara göre günümüzde gezginler seyahat deneyimi konusunda daha umutlu.

Rahatlık Geri Döndü

J.D. Power&Associates bu senenin başında yaptıkları bir ankette Kuzey Amerikalı havayolu şirketlerinin yolcu memnuniyeti konusunda, iyileştirilmiş hizmetler ve fiyat modellemesi üzerine artan hoşgörünün etkisiyle son on yılın en yüksek seviyesine çıktığını belirtti.

Şirketin Küresel Seyahat ve Konaklama sorumlusu Rick Garlick, seyahat deneyiminin daha iyiye gittiğini belirtti ama buna rağmen havayollarının tarihsel olarak diğer ürün ve hizmetlerden daha düşük memnuniyet oranı gösterdiğini de ekledi.
Havayolu şirketleri eğlence konsolları, kablosuz internet gibi uçuş içi kolaylıklara yatırım yapmakta, United ve American Airlines ise ücretsiz atıştırmalıkları geçen sene içinde geri getirmişti. Delta Airlines gelecek hafta içinde geliştirilmiş atıştırmalık seçenekleri sunmayı planlıyor ve çoğu gezginin en sevdiği uçuş hizmeti olan ücretsiz yemeği bazı ülkeler arası uçuşlar için yeniden test ediyor. ABD Ulaştırma Bakanlığı bu hafta bazı uçuşlar için cep telefonu aramalarına izin verilmesini bile önerdi.

IdeaWorks Company CEO’su Jay Sorensen gönderdiği e-posta aracılığıyla, müşteri hislerini yönlendiren faktörün ücretlerden ötürü duyulan kızgınlık olmadığını söyledi. Alakart fiyatlandırma, havayollarının çoğu müşterinin hayal ettiği düşük fiyatları sunmasını ve daha fazla rahatlık ve kolaylık sağlıyor, diye konuştu.

Ücretler Her Zamankinden Daha Düşük

Düşük ücretler ekstra ücretlendirmeleri sineye çekmeyi kolaylaştırıyor. Havayollarının bilet ücretlerini takip eden uygulama Hopper ortalama bir yurtiçi gidiş dönüş biletinin Ocak ayında 212 dolara düşmesini bekliyor. Kasım ayının ortalama yurt içi bilet ücreti 222 dolar, iki yıl öncesine oranla %14 daha düşük. 2017’nin ilk yarısında bilet fiyatlarının artması bekleniyor ama Hopper’ın Mayıs ayı için olan ortalama ücret beklentisi 253 dolar tarihsel açıdan bakıldığında düşük görünüyor.

Dünya çapında bakıldığında ise IATA‘ya göre gelecek sene ortalama gidiş-dönüş bileti ücretinin 351 dolar olması bekleniyor, ki bu da 1995 ile kıyaslandığında %63 oranında düşüş demek.

Düşük ücretler, daha fazla uçuş seçeneği yada daha iyi atıştırmalıklar gibi sebeplerden hangisi olursa olsun seyahat edenlerin ödedikleri para karşılığında daha fazla hizmet aldığını düşündüğü bir gerçek.

YouGov BrandIndex CEO’su Ted Marzili şöyle söylüyor: “Bu, aldığınızın hizmet karşılığında ne kadar ödediğinizle ilgili. Ucuz maliyetli olmayan taşıyıcılar için bu rota ve mil hesabıyla ilgili bir sorun.”

Hopper veri başuzmanı Patrick Surry, yaklaşık olarak bir yıl gibi bir süre önce petrol fiyatlarının çakılmasının bunun için harika bir zaman olduğunu söylüyor. Buna rağmen havayollarının bu tasarrufları yansıtması, artan rekaberin onları düşük fiyatlara teşvik etmesiyle yavaş olabilir, diye de ekliyor.

Surry‘e göre, fiyat üzerinden rekabet etmek hala mümkün. Bu tasarruflar daha rekabetçi rotalar için daha hızlı devrediliyor.

Düşük Maliyetli Havayolları ve Diğerleri

American Express‘ten Jeremy Quek, son zamanlarda bu rekabetin düşük maliyetli havacılık şirketleri tarafından ortaya konulduğunu söylüyor.

JetBlue, Southwest, Spirit gibi düşük maliyetli havayolu şirketleri ve diğerleri geçtiğimiz 18 ay boyunca kapasite bazında çok yüksek büyüme kaydetti.

Havayolu şirketleri genelde yolcu sayısını yayacağı için yeni uçuş ve rota eklemekten kaçınıyor. Gezginler için boş bir koltuğun sağladığı daha fazla hareket alanı harika iken şirketler açısından bu kaybedilen para demek.

Quek‘e göre: “Yüksek doluluk oranı olan uçuşlar tabi ki daha karlı ama daha fazla rekabetle karşılaştıkça havayolu şirketlerinin pazar payını kaybetmemek için kar etmemek pahasına bile olsa yeni uçuşlar eklemesi gerek.”

Havayolu sektör danışmanı Robert W. Mann, Petrol fiyatlarının dışında ekonominin genel sağlığı işe yarar başka bir faktör olacaktır, diye düşünüyor.

“Oldukça düşük maliyetli şirketler GSYİH’ya göre daha hızlı büyümeye devam ettikçe, ücretlerin düşmesi yönünde daha fazla baskı yaşanacaktır. Eğer, GSYİH ve talep artarsa, denge noktası ücretlerin ve birim üzerine elde edilen kazancın sabitlenmesine ve nispeten artmasına sebep olacak.”

Surry, ücretlerin önümüzdeki yıl içinde büyük oranda artmayacağını iddia ediyor. Ona göre, havayolları birbirleriyle rekabet ettikçe karları azalmaya devam edecek. “Ama bu müşteriler için iyi bir haber!”

1 Comment

  • Yazı ABD odaklı olmuş. ABD’ndeki havayolu firmaları başarısız low-cost denemelerinden sonra ancak toparlanıyor. Filoları yenilemek ve konforlu uçuş sağlamak için biraz daha zamana ihtiyaçları var. Avrupa ve Orta Doğu’daki firmalar zaten ekonomik ve konforlu uçuruyor. Umarız daha da ekonomik ve konforlu uçarız 2017’de.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!