Çinlilerin Favorisi Gümrüksüz Satış Mağazaları Havaalanlarına Büyük Kazanç Sağlıyor

Çin havaalanları öz sermaye yatırımcıları tarafından oldukça revaçta ve bu trend kalıcı olacağa benziyor.

Yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerdeki artışlardan zaten yararlanmakta olan ülkenin havaalanları bu yıl extra artış alıyor. On yıl içinde yurtiçi uçak kalkış ve iniş ücretlerinde, ilk artış yaşanırken gümrüksüz satış işletmecilerinden alınan komisyon da iki katı arttı.

Bu tür olumlu haberler, hisse senedi fiyatlarında kendini çoktan göstermeye başlamış. Beijing Capital International Airport Co, bu yıl % 54’e yükselirken, Shanghai International Airport Co ve Guangzhou Baiyun International Co. en az % 36 oranında yükseldi. RARE Infrastructure’ın yatırım görevlisi olan Nick Langley, bu kazanımlara rağmen, pazarın bu yılın sonlarına kadar faaliyete girmeyen gümrüksüz satış mağazası sözleşmelerinden elde edilecek gelirin etkisini hafife alınması ile birlikte değerinin çok altında bir kazanç getirdiğini söylüyor.

Sidney merkezli Langley, kazancın önümüzdeki yıllarda şu an piyasanın bile tahmin edemeyeceği şekilde artacağını ve hisse fiyatlarında oldukça avantajlı durumlar beklediklerini belirtiyor. 

Çin regülatörleri havaalanlarının bu yıl vergiden muaf olabilmeri için açık ihale açmalarına izin verdi. Haziran ayında sonuçlandırılan yeni anlaşmalara göre Pekin havaalanındaki operatörler, satışlarının neredeyse yarısını havalimanı operatörüyle paylaşacak. İmtiyazlar Guangzhou havalimanında da aynı oranda artarken, Şangay için kiraların 2019 yılına kadar yeniden müzakere edilmesi beklenmiyor.

Ayrıca, hükümet bu yıl Çin havaalanlarını teşvik etti ancak bu bazı riskleride beraberinde getiriyor. Singapur’daki JO Hambro Capital Management’ın kıdemli fon yöneticisi Samir Mehta, yetkililerin para akışının mevcut havaalanı şirketinde kalmasına karar vermesi halinde , bu durumun 2019’da tamamlanması planlanan ikinci Pekin havaalanının gelecekteki nakit akışı için bir tehdit unsuru olabileceğini söylüyor. 

Son yıllarda Çin havaalanlarındaki büyümenin desteklenmesi ile birlikte, artan gelir ve kentleşmenin yol açtığı bir seyahat patlaması yaşandı. Çin’in seyahat piyasası 2016 yılında gayri safi yurtiçi hasılanın % 9’una eşitti ve Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi verilerine göre önümüzdeki on yılda yıllık % 8 oranında büyümesi öngörülüyor. Perakende teklifler iyileşmesi halinde Çinli turistler ülkelerinin havaalanlarında daha fazla para harcayabilirler.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!