Bagaj Hazırlarken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Nokta

Az olsa ayrı, çok olsa ayrı dert değil mi? Gayet iyi biliyoruz. Bagaj konusu, uçakla yapılacak seyahatler öncesinde yolcuları en çok zorlayan noktalardan biridir. Zira az olursa varacağınız yerde size lâzım olabilecek şeyleri yanınıza almamış olursunuz.

Konu ne kadar karışık gözükse de elbette bunun hakkında da işinizi kolaylaştıracak belli başlı püf noktaları var. Bakalım bunlar nelermiş?

1-Yolcu bagajı ile kabin bagajı arasındaki farklar nelerdir?

Bagaj deyip geçmeyelim. Çünkü bagaj dediğimiz şey de ikiye ayrılıyor: Yolcu bagajı ve kabin bagajı. Yolcu bagajı, havayolu firmalarına göre değişmekle birlikte, genel standart olarak 15 ila 20 kilogram arasında ağırlıkta olan ve uçağın kargo bölümünde sizin adınıza taşınacak yüktür. Yolcu bagajı statüsünde taşınacak valizlerinizi check-in yaparken görevlilere teslim etmek ve ağırlığını yine buradaki tartıda ölçtürmek zorundasınız.

Kabin bagajı olarak adlandırılan yük ise beraberinizde uçağın yolcu kısmına taşıyabileceğiniz ve tavanda ayrılan alanlara yerleştirebileceğiniz bagajdır. Business Class dışındaki sınıflarda uçan her yolcunun 8 kilogram ağırlığında birer adet kabin bagajı hakkı vardır. Uçakta el bagajı ölçüleri 55x40x23 cm boyutlarındadır.

2- “Sıvı sınırı” dedikleri şey de nedir?

Uçakta el bagajında parfüm yasak mı?” sorusu yüzlerce kez sorulmuştur. Şöyle söyleyelim: Parfümünüzü, yüz losyonunuzu vb. sıvı eşyalarınızı ille de kabin bagajında taşımak istiyorsanız, e biraz zahmete gireceksiniz. Çünkü sıvı maddeleri ancak 100 ml ölçeğindeki şişelerde taşıyabilirsiniz. Bu durum, uçakta el bagajı kuralları arasındaki temel noktalardandır. Bu şişeleri ağzı fermuarlı, dışarıdan görülebilen, şeffaf bir torbada taşımalısınız. Kabin bagajına alacağınız şişelerin toplamda 1 litreyi geçemeyeceğini, bu miktarın üzerindeki sıvıları bagaja teslim etmeniz gerektiğini de unutmayın. Sonra “Vay efendim, şampuanım X-ray geçişinde kaldı.” veya “Yok efendim, görevli parfümüme kafayı takıp geçirmedi.” demeyin, bizden söylemesi.

3-Evcil hayvanım var, havalimanında sorun yaşar mıyım?

Bu konuda küçük çaplı bir araştırma yaparsanız, hazırlıksız yakalanmazsınız. Evcil hayvanınız hamileyse veya 2 aydan (8 hafta) küçükse kabul edilmeyecektir. Ayrıca doberman, rotweiller, pitbull gibi saldırgan olabilecek köpekler ile zehirli hayvanlar vb. hayvanların da uçakta taşınmasının yasak olduğunu bilmelisiniz. Sonra “Çiko’dan beni kopardılar” diye bir başınıza oturup üzülmenizi istemeyiz.

4- Bilgisayarım olmadan asla!

Şimdi biraz sakinleşin ve o bilgisayarı sıkı sıkı tutmaktan vazgeçin. Çünkü kimsenin sizin bilgisayarınızda gözü yok. Çünkü bilgisayarlar kabin bagajı kapsamında değerlendirilmiyor. Bilgisayarınız yüzünden diğer eşyalarınızdan vazgeçtiyseniz, bilgisayarınızı bavuldan çıkarıp kabin bagajınızın yanında taşıyabilirsiniz. Artan yere giysilerinizi yerleştirebilir ve ek bagaj ücreti ödemekten kurtulabilirsiniz. 2-3 kilo ağırlığı daha ücretsiz taşımak fena sayılmaz, ne dersiniz?

5-Sporumdan vazgeçmem, almıyorlarsa beni kaybederler.

“Şimdi onlar düşünsün” diyorsunuz yani, öyle mi? Hele bir soluklanın, işin aslı öyle değil.  Golf sopaları, sörf tahtası, dalış ekipmanları vb. büyük boyuttaki spor donanımlarını havayolu firmaları taşıyor. Fakat bazıları yolcu başına bir spor ekipmanı takımını ücretsiz olarak taşırken, bazıları ek ücret karşılığında bu eşyaları taşıyor. Yolculuk edeceğiniz havayolu şirketini buna göre seçerseniz, rahat edersiniz.

6-Ek bagaj hakkı nedir?

Valizlerinizin bagaj ağırlığı 15 ila 20 kilogramı aşıyorsa, belli bir kısmını kabin bagajı olarak yanınıza alıp kalan kısmı yolcu bagajı olarak verebilirsiniz. Ağırlık sınırını aşan kısım kabin bagajı sınırını aşıyorsa, bu durumda ek bagaj hakkı almanız gerekir. Bunun için de havayolu firmasının bagaj limitlerine göre yaptığı fiyatlamayı incelemelisiniz.

7-Bagaj sınırı herkes için aynı mıdır?

Hayır. Bu sınırlama, hangi sınıfta uçacağınıza ve yolcu sayısına göre değişebilir. Örneğin business class yolcular için bagaj sınırı 30 kilograma kadar çıkarken, bu ağırlık ekonomi sınıf yolcuları için 20, promosyon bileti alan yolcular için daha da az olabilir. Bunlar bagajlar için genellikle uygulanan sınırlardır, havayolu firmalarına göre farklı prosedürler işletilebilir. 2 yaşından küçük yolculara ise genellikle 10 kg bagaj hakkı tanınır.

8-Ne zaman ek bagaj hakkı satın almalıyım?

İsterseniz havalimanına gidip uçuşu düzenleyen havayolu firmasına ait bankodan isterseniz de bileti satın aldığınız firmanın internet sitesinden bu işlemi yapabilirsiniz. Fakat çoğu havayolu şirketinde, internet üzerinden satın almanız daha avantajlıdır. Havalimanında ek bagaj hakkı almanız daha pahalıya gelebilir.

Aktarmalı mı uçuyorsunuz? Aktarma yapacağınız firmanın bagaj fiyatlarını incelemenizi öneririz.

10-Sadece kabin bagajımla seyahat edebilir miyim?

Neden olmasın? Eğer bir yere kısa süreliğine kalmak üzere uçacaksanız, kullanacağınızdan pek emin olmadığınız eşyaları valizinize almayabilirsiniz. Bu sizi hem ek bagaj ücreti ödemekten hem de havalimanında bagaj sırası beklemekten kurtarır. Zamanınız ve paranız size kalır.

Yola çıkmadan önce bagaj hakkı, uçak bileti, havalimanı uygulamaları, yolcu prosedürleri ve uçak seyahati konularında bilgi almanız oldukça önemlidir.  Bütçenize ve istediğiniz tarihe uygun en ucuz uçak bileti için zaman kaybetmeyin. Hemen Uygunfiyat.com’u ziyaret edin.

Çok Gezen Çok Tozan, Az Biraz Deli, Biraz da Yazan Çizen, Ucundan Web Tasarımcısı, Çılgın bi Proje Canavarı, Aa Unutmadan Az Buçuk da Fotoğrafçı.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!