Asya-Pasifik Destinasyonlarının Ziyaretçi Sayılarındaki Artışı Gösteren 5 Grafik

Geçtiğimiz sene 1.2 milyardan fazla kişi uluslararası olarak seyahate çıktı ve ziyaret edilen yerlerin %25’ini Asya-Pasifik ülkeleri oluşturmakta.

MasterCard’ın  22 ülkedeki 167 destinasyonda uluslar arası turistik varışlar, otel konaklamaları ve harcamalarını incelediği 2015 Asya-Pasifik Destinasyonları Index’ine göre Bangkok açık ara birinci sırada. Geçen sene ilk defa 20 milyon ziyaretçi barajını aşan Bankok liderliği uzun bir süre daha devam ettirecek gibi duruyor.

Katı kanunlar ve askeri idare gibi dezavantajlar turistleri Tayland‘dan uzaklaştırmamış olacak ki diğer büyük şehirler de ziyaretçi açısından bir problem yaşamamakta. Örneğin Phuket 9.3 milyon ziyaretçi sayısıyla 8,3 milyon ziyaretçi ağırlayan Hong Kong’u geçmiş durumda. Ayrıca 8.1 milyon ziyaretçi ağırlayan Pattaya 5.5 milyon ziyaretçi alan Şangay’ı geçmiş durumda. 15.2 milyar senelik turistik harcamanın yapıldığı Bankok ekonomik olarak Şangay, Pekin, Hong Kong ve Tokyo gibi birçok turistik cazibe merkezini geçmiş durumda.

Mastercard İletişim Sorumlusu Bernhard Mors‘a göre Asya-Pasifik bölgesindeki muazzam turist sayısının sebebi ise hiç kuşkusuz Çinli turistler. “Çin 2015 yılında Bangkok’daki turistlerin %30’unun kaynağı, ki bu rakam 2009’da %7’idi” .

“Bangkok Çinli turistleri sadece yakın olduğu için çekmiyor, ayrıca kültürel benzerlik de insanları cezbediyor. Tabii ki turistik bir ülkenin sadece bir ülkeden çektiği ziyaretçilere bel bağlaması pek makul bir strateji olmayabilir ama Çin’deki orta direk sınıftaki artış ve seyahat etme sayılarının fazlalaşması bütün ülkelerdeki turist sayısında muazzam bir artışa neden olmuş durumda.”

Çinli turistler bölgedeki ülkeleri ziyaret eden en büyük grup (3. grafikte görebilirsiniz). Asya-Pasifik geçen sene 308 milyon turist alarak en hızlı büyüyen turizm bölgesi olmayı başardı. Ama hala 610 milyon turist alan Avrupa’nın yarısına tekabül ediyor bu rakam.

Grafik 1: Asya-Pasifik ülkeleri dünya üzerindeki konaklamalı varışların %23’ünü sağlamış durumda. Ayrıca 2005’ten bu yana uluslararası turizmde en hızlı büyüyen bölge konumunda. Güney Asya ve Güneydoğu Asya ise %8.6 ve 7.9 ile en hızlı büyüyen alt bölgeler. (U.N. Dünya Turizm Organizasyonu raporuna göre)

grafik 1

Grafik 2: Çin, Japonya ve Güney Kore’yi içeren Kuzeydoğu Asya 134,5 milyon ziyaretçi ile bölgenin en çok turist alan kısmı. Güneydoğu Asya ise 127.1 milyon ile ikinci sırada.

grafik 2

Grafik 3: Bangkok bölgedeki şehirler arasında 2015 yılında en çok ziyaretçi alan şehir (21.9 milyon) Aşağıda da ilk 20’yi görebilirsiniz. İlk 20’deki şehirlerin 7 tanesi bir önceki seneye %10’dan daha fazla büyüme gerçekleştirmiş durumda.Chiba, Japonya (%56.6), Osaka, Japonya (%54 ), Tokyo (%53.2 ), Hokkaido, Japonya (%50.3 ), Bangkok (%28.6), Phuket, Thailand (%15.5 ) ve Pattaya, Thailand (%10 ).

grafik 3

Grafik 4:  2015’teki geceleme sayılarına göre Güneydoğu Asya ve Okyanusya destinasyonları

grafik 4

Grafik 5: Bangkok ayrıca 15.2 milyar dolar ile turistik harcama listesinde de 1. sırada. Bangkok’u 14.1 milyar dolar ile Singapur, 11.9 milyar ile Tokyo ve 10.5 milyar dolar ile Kuala Lumpur takip ediyor.

grafik 5

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!